Mergi la conţinutul principal

Umiliți de sistem pentru o hârtie. Birocrația, mai rea decât COVID!

* un brăilean sosit în urmă cu câteva săptămâni din Italia susține că, pe aeroportul Otopeni, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov i-au spus să stea în carantină la domiciliu 14 zile, Italia fiind o zonă cu risc epidemiologic ridicat * alături de acesta în carantină au intrat și soția și copilul, iar după expirarea termenului de două săptămâni a sunat la DSP Brăila pentru a obține decizia de carantinare, necesară pentru ca soția lui să își poată lua concediu medical * de aici a urmat un du-te-vino între DSP Brăila și DSP Ilfov * cei de la DSP Brăila i-au spus bărbatului că decizia de carantinare o eliberează DSP Ilfov, iar DSP Ilfov i-a răspuns că decizia o dă DSP Brăila * cu situația descrisă mai sus se confruntă mai mulți brăileni care s-au întors recent din străinătate * conform informațiilor obținute de redactorii “Obiectiv”, în alte județe, cum ar fi Galați sau Iași, decizia de carantinare o eliberează DSP-ul din județul în care cetățenii au făcut carantina

 

O situație demnă de “noaptea minții” ne-a fost sesizată recent de un brăilean. Bărbatul ne-a povestit că s-a întors pe la începutul lunii noiembrie din Italia, iar pe aeroportul Otopeni reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, conform procedurii, i-au luat datele și i-au spus să stea în carantină la domiciliu pentru 14 zile, acesta venind dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Bărbatul spune că a dat adresa din Brăila unde locuiește împreună cu soția și copilul, aceștia din urmă intrând și ei în carantină pentru 14 zile. Acesta mai susține că pe perioada celor 14 zile a fost verificat în fiecare zi, între orele 13.00 și 15.00, de către Poliția Brăila. Săptămâna trecută, cu două zile înainte de a expira perioada carantinei, acesta a sunat la DSP Brăila pentru a solicita decizia de carantinare, document necesar mai ales soției lui, care a lipsit de la muncă și avea nevoie să își obțină concediul medical. Aceea a fost și ziua în care bărbatul a văzut ce înseamnă să intri în malaxorul birocrației autohtone, fiind pasat de la o instituție la alta.

“De când am intrat în carantină, nu ne-a mai sunat nimeni. Doar medicul de familie pe care l-am anunțat noi că suntem în carantină. După ce am terminat carantinarea, nimeni nu ne-a mai sunat și nu ne-a adus la cunoștință despre decizia de carantinare. Eu am sunat la Brăila la DSP. Am povestit totul și mi s-a răspuns că nu sunt în baza lor de date. Le-am spus «Stați un pic! Pe mine m-a căutat Poliția Brăila acasă, că sunt în carantină și să verifice că mă aflu la domiciliu». Am întrebat cum procedăm. Nu ne-a spus nimeni nimic la DSP Brăila. După ce am terminat carantina, m-am dus la Poliție și i-am întrebat cine i-a anunțat pe ei să vină să controleze dacă sunt acasă. Și mi-au spus că DSP Brăila. Dar cei de la DSP Brăila nu vor să-mi dea decizia de carantinare. Mi-au spus să sun la Ilfov. Cu o aroganță de nedescris, mi-au zis că nu ei m-au carantinat și că Ilfov trebuie să-mi dea”, ne-a declarat brăileanul.

Așa cum ne-a povestit acesta în continuare, conform indicațiilor primite de la DSP Brăila, în ciuda faptului că nu înțelegea de ce DSP Ilfov trebuie să emită o decizie de carantinare când el a stat două săptămâni în locuința sa din Brăila, bărbatul a sunat la instituția din Ilfov. Și a sunat și sunat și tot sunat. Zeci de telefoane date la toate numerele găsite. Într-un final, i-a răspuns cineva de la DSP Ilfov, care s-a arătat mirat de faptul că instituția la care lucrează trebuie să emită decizia.

“Cei de la DSP Ilfov mi-au zis că ei nu au nicio treabă și că Brăila se ocupă de mine. «Noi nu avem nicio treabă!», mi-au răspuns. Acela a fost singurul și ultimul telefon la DSP Ilfov. Îmi trebuie decizia ca soția să își ia concediu medical pe cele două săptămâni. Nu știm cum să mai procedăm, nu știm cum să facem! Eu nu am dat adresă din Ilfov, că mă izolez unde în Ilfov?! Am dat adresa din Brăila. Mi-au spus la Otopeni să nu ies din casă. Eu am omis să întreb cine se va ocupa de noi, am considerat că DSP Brăila, în urma datelor transmise de DSP Ilfov. Iar Poliția a venit și ne-a controlat. între orele 13.00 și 15.00 în fiecare zi”, ne-a mai spus acesta.

Toate cele descrise mai sus ne-au fost sesizate marți, 24 noiembrie, când, sătul să fie pasat dintr-o parte în alta, brăileanul s-a decis să apeleze la redacția “Obiectiv”. Acesta susține că a vorbit inclusiv cu directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, care i-a spus, din nou, că decizia de carantinare o emite DSP Ilfov.

“Eu le-am spus celor de la DSP: Va veni un val de români de sărbători acasă. Dacă voi sau directorul nu puneți problema asta, înseamnă că dumnealui nu e competent! Dacă a întâmpinat probleme și i-au trimis pe oameni la Ilfov, de ce nu le-au zis că vin oameni de afară și le cer lor, DSP Brăila, decizii, iar ei nu pot da, doar Ilfov. De ce nu le-a propus să poată face ei, DSP Brăila, asta?”, se întreabă acesta.

 

Explicația DSP Brăila: “Decizia o dau DSP-urile de frontieră pentru cei care intră în țară

În ziua în care am primit sesizarea, redactorii “Obiectiv” l-au contactat pe directorul DSP Brăila, dr. Gabriel Ciochină, pentru a-i cere un punct de vedere legat de această situație. Acesta ne-a declarat că în toate cazurile de brăileni veniți din afară, oamenii au fost îndrumați să se adreseze DSP Ilfov pentru obținerea deciziei de carantinare. Motivul: este de competența DSP Ilfov.

“Să ia legătura la DSP Ilfov. Noi avem aici decizii de la DSP Ilfov inclusiv pentru persoane care au venit din Franța, care au venit din altă parte, și oamenii le-au primit. Nu eliberează DSP Brăila. Este o procedură și un flux de lucru. Pe Otopeni există reprezentanți ai DSP-ului județean sau DSP teritorial, în speță  DSP Ilfov, și acolo se emit, de către DSP Ilfov, aceste decizii de carantinare. Dacă intra pe la Nădlac, elibera DSP-ul Arad, dacă intra pe la vama Curtici, elibera DSP Iași. Lucrăm cu aceste noțiuni, nu este o noutate. Faptul că, pentru nu știu ce motiv, n-a intrat în posesia acelui document, autoritatea competentă nu se schimbă. Trebuie să se adreseze corespunzător la DSP Ilfov. În toate situațiile în care am fost contactat pe această temă i-am îndrumat conform și, mai mult decât atât, cu respectarea DGPR-ului, le-am anexat un model eliberat de către DSP Ilfov, în cazuri similare”, ne-a explicat Gabriel Ciochină.

Întrebat de ce nu poate face acest lucru DSP Brăila, directorul instituției ne-a răspuns: “Fiindcă așa este competența și așa este legislația. Dacă dau eu, încalc o competență. Nu am inventat eu acuma, credeți-mă! Dacă omul nu are acea decizie îmi pare rău! Nu știu care e motivul, nu știu ce a făcut în vamă, dacă s-a prezentat la ghișeul respectiv sau dacă a plecat fără să aștepte. Poate nu a lăsat niște date concrete, nu știu, că nu avem noi reprezentanți în Otopeni. Se procedează astfel pentru că omul prezintă acolo, în vamă, niște documente justificative, de unde vine, cum vine. De acolo se emit. Sunt persoane împuternicite în aceste DSP-uri să emită. Nu știu cum să mă fac mai clar! Așa este procedura, așa este fluxul de lucru, așa este legislația. Nu pot să trec peste competența cuiva. Eu nu am aici documentele de la intrarea în țară, nu am competență să emit decizia”.

 

“Am rămas dezamăgit total de reacția DSP Brăila”

Miercuri, a doua zi după ce bărbatul a sesizat cazul la redacția “Obiectiv” și după multe alte telefoane și mailuri, acesta și soția sa au primit decizia de carantinare de la DSP Ilfov. Însă a rămas cu un gust amar în urma acestei experiențe.

Am rămas dezamăgit total de reacția DSP Brăila. Dom'le, ok, nu ai nicio responsabilitate față de mine, nu ține de tine, dar noi cum facem? Cum să fie DSP Ilfov? «Nu, că am vorbit în videoconferință cu domnul Arafat și cine stabilește carantină ăla răspunde». Ceva de genul acesta mi-a zis domnul director. «Dar eu sunt din orașul dumitale?». Oamenii nu își pot obține deciziile, cum facem, hai să îi ajutăm? Total dezinteres față de noi! Total aiurea!”, ne-a mai spus brăileanul.

Potrivit unor surse, în alte județe, cum ar fi Galați sau Iași, deciziile de carantinare le eliberează DSP-urile județene în care cetățenii au făcut carantina.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro