Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ultimul Ignat cu cutitul la git

Se apropie Craciunul si, asa cum cere traditia, romanii incep pregatirile. Primul pas, taierea porcului, de Ignat. Acesta este un obicei pur romanesc, dar pentru ca este extrem de vechi, a capatat conotatii deosebite. Cel putin pentru locuitorii satelor, Ignatul este o zi extrem de importanta, in fiecare zona a tarii existind un intreg ritual respectat cu sfintenie. Pentru oraseni, Ignatul nu inseamna mare lucru, unii considerind sacrificarea o barbarie altii, din contra, un prilej numai bun de petrecut, cu fripturi si tuica fiarta. Indiferent de semnificatia pe care fiecare dintre noi o da acestei zile insa, de anul viitor altele vor fi regulile, Uniunea Europeana ne obliga sa respectam anumite norme privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii. Astfel, incepind de anul viitor, pentru a evita producerea suferintei sau durerii, inaintea sacrificarii porcul va trebui asomat - prin asomare se intelege orice procedeu care, atunci cind este aplicat unui animal, cauzeaza pierderea imediata a cunostintei pina in momentul mortii animalului. Pe acest subiect, UE s-a aratat extrem de severa si, indiferent de comentariile romanilor, a interzis sacrificarea traditionala a porcului atit in unitatile autorizate, cit si in gospodariile populatiei, singura derogare primita fiind Craciunul 2006. Doar jumatate din porcii sacrificati in gospodarii sint supusi examenului sanitar-veterinarDe precizat ca in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, in judetul Braila sint sacrificati peste 60.000 de porci. Aproape 41.000 sint taiati in abatoare autorizate, restul in gospodariile populatiei. Daca in abatoare efectuarea analizelor sanitar-veterinare este obligatorie, pentru populatie efectuarea examenului trichineloscopic este facultativa. Asa se explica faptul ca anul trecut de exemplu doar jumatate din porcii taiati de Craciun in gospodarii au fost verificati din punct de vedere sanitar-veterinar. "In decembrie 2005, personalul specializat din circumscriptiile noastre au primit spre verificare 8.200 de probe, venite din partea populatiei in conditiile in care noi estimam ca au fost sacrificati aproape 20.000 de porci. Chiar si asa, pe fondul epidemiei de gripa aviara, numarul probelor a fost foarte mare in 2005 in comparatie cu anii anteriori, respectiv cu circa 40% mai mare decit in 2004. Populatia inca nu constientizeaza pericolul. Acum in contextul in care pe teritoriul judetului a fost deja depistat un caz de pesta porcina, facem apel la cetateni sa nu isi asume riscuri inutile consumind carne neverificata sanitar-veterinar", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila. Campanie pentru siguranta alimentaraIn acest sens, conducerea DSVSA Braila a declansat zilele acestea campania de constientizare a cetatenilor vizavi de pericolul pe care il reprezinta consumul de carne de porc neverificata prin examen trichineloscopic. Totodata DSVSA a declansat si o ampla actiune de supraveghere sanitar-veterinara in scopul prevenirii aparitiei unor situatii cu implicatii imprevizibile datorate procesarii, depozitarii, transportului si valorificarii produselor de origine animala, in alte conditii decit cele stabilite prin normele in vigoare. Pentru inceput a fost verificata toata aparatura din dotare necesara efectuarii examenelor trichineloscopice, a fost instruit tot personalul de specialitate si distribuite postere si materiale publicitare prin care consumatorii sint atentionati sa consume carne de porc numai dupa ce a fost verificata sanitar- veterinar. Indiferent daca animalul este sacrificat in propria gospodarie, pentru linistea familiei este necesar sa se faca aceasta analiza, astfel incit sarbatorile sa nu se transforme intr- un cosmar.Program prelungit pentru veterinariUn alt avertisment lansat de inspectorii DSVSA este legat deachizitia de carne, ei recomandind populatiei sa cumpere acestprodus numai din locuri avizate sanitar-veterinar si nu din tirgurileamenajate ad-hoc in perioada dinaintea sarbatorilor.Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, programul de lucru inperioada premargatoare sarbatorilor atit in cazul DSVSA, cit si aCircumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(CSVSA) este zilnic intre orele 8.00-20.00, cu posibilitate deprelungire in functie de solicitari. In cazul Circumscriptiilor SanitarVeterinare Zonale (CSVZ) cu activitate concesionata esteobligatorie afisarea programului si asigurarea permanentei in functie de solicitari. Conform precizarilor directorului DSVSA Braila, Cristian Popescu, in municipiul Braila examenul trichineloscopic se va putea efectua la sediul Circumscriptiei Sanitar Veterinare de pe str. 1 Decembrie si in Statiunea de Control Alimente din Piata Halelor. In judet acesta se poate efectua in toate circumscriptiile teritoriale cu activitate concesionata. Examenul trichineloscopic este contracost, tariful minim este de 7 Ron/examen.In plus, anul acesta toti proprietarii de animale au obligatia de predare a marcilor auriculare (crotalie) de la animalele taiate. De ce e periculoasa trichinelozaTrichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animalela om, fiind produsa de un vierme numit "Trichinella spiralis".Principalul rezervor al acestui parazit il constituie: sobolanii,soarecii, carnivorele domestice (ciinele si pisica) si porcii.Trebuie mentionat faptul ca, la animale, boala nu se manifesta deobicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cit si larvele lui nuse vad cu ochiul liber.Omul se imbolnaveste consumind carne infestata, insuficient friptasau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata. Masura obligatoriepentru preintimpinarea cazurilor de imbolnaviri la om este ca, intoate cazurile cind sint taiati porci, fie pentru consum familial fiepentru consum public, sa fie anuntata circumscriptia sanitarveterinara in vederea efectuarii examenelor sanitar-veterinar sitrichineloscopic.Carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestatecu "Trichinella spiralis" nu pot fi date in consum. Sub directasupraveghere si raspundere a organelor sanitar-veterinare,animalele infestate sint distruse prin ardere. Trichineloza la ompoate fi tratata, reusita tratamentului este insa conditionata derapiditatea cu care bolnavul se prezinta la medic si incepetratamentul medicamentos.




Categorie articol: 

Comentarii