Mergi la conţinutul principal

Ultimele două plângeri penale pentru muncă nedeclarată la Brăila

• inspectorii de muncă brăileni descoperă noi şi noi cazuri de muncă la negru: numai luna trecută au fost identificate aproape 100 de persoane cărora patronii nu le făcuseră actele legale de angajare • au fost întocmite şi două plângeri penale împotriva unor patroni, ultimul demers de acest gen după modificarea Codului Muncii, în sensul eliminării acestei sancţiuni • noile reguli pentru sancţionarea muncii la negru: amenzile au fost majorate la 20.000 lei, iar inspectorii de muncă pot dispune şi suspendarea activităţii angajatorului prins în abatere

 

Inspectorii de muncă brăileni au formulat două noi plângeri penale pentru tot atâţia angajatori prinşi cu erori grave în ce priveşte politica de personal şi cu documentele legale de angajare. “În cursul lunii trecute au fost depistate că desfăşoară muncă nedeclarată 94 de persoane. Mai mult, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut două propuneri de cercetare penală. Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada analizată a fost de 196.700 lei, din care  163.700 lei pentru abateri constatate  în domeniul relaţiilor de muncă. Numai pentru muncă nedeclarată s-au aplicat sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 131.500 lei, aproape dublu faţă de luna iunie când amenzile pe acest segment au fost de 71.000 lei”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Cu titlu de comparaţie, în cursul lunii mai, amenzile totale s-au ridicat la 158.200 lei (124.700 lei în domeniul RM şi 33.500 de lei - SSM), iar la capitolul muncă nedeclarată au fost raportate 9 cazuri, fiind identificate 37 persoane care munceau fără forme de angajare, iar amenzile aplicate - 92.700 lei.

De precizat că, pe parcursul verii, inspectorii de muncă din toată ţara derulează o campanie de conştientizare în rândul angajatorilor, precum şi a salariaţilor sau a celor aflaţi în căutarea unui job, cu privire la efectele negative, din punct de vedere socio-economic, derivate din fenomenul muncă nedeclarată.

În afară de primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de  încadrare, inspectorii de muncă brăileni au mai depistat şi alte nereguli precum neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ori privind munca suplimentară. De asemenea, pe parte de SSM (sănătate şi securitate în muncă), amenzile s-au ridicat la 33.000 lei, deficienţele constatate fiind semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare, neasigurarea materialelor necesare informării lucrătorilor, precum şi neefectuarea controalelor medicale periodice pentru toţi salariaţii.

 

Schimbări în Codul Muncii: noi reguli pentru sancţionarea muncii la negru

Potrivit celor mai recente modificări aduse legislaţiei muncii, inspectorii de muncă pot dispune, pe lângă amenzi, sistarea activităţii unui angajator, în cazul în care acesta are angajaţi fără contract, nu a înregistrat contractul în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau primeşte angajaţi la muncă în perioada în care contractul este suspendat.

Modificări aduse Codului Muncii au fost aprobate printr-o Ordonanţă de Urgenţă publicată recent în Monitorul Oficial. Astfel, poate fi sistată activitatea unui angajator dacă primeşte la muncă o persoană fără încheierea unui contract individual, caz care se pedepseşte şi cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, activitatea unei societăţi poate fi sistată şi dacă angajatorul primeşte la muncă o persoană fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, fiind aplicată şi amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Sancţiunile pentru angajat şi angajator sunt similare şi dacă firma primeşte la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului,”angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii, prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de munca în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitatea nedeclarată”.

Mai trebuie spus că, de acum există posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancţionare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro