Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ultima vara a coalitiei

Ar trebui sa ne bucuram ca nu mai au mult de stat - cel putin, nu impreuna - partidele actualei coalitii din fruntea tarii. Asta au vrut sa spuna cele peste 60 la suta dintre romanii care au fost de parere la ultimul sondaj de opinie ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Sigur, mare parte dintre cei chestionati s-a referit la actualele conditii de viata, aflate inca mult prea jos de celebra urare electorala “sa traiti bine”. Si cine altcineva sa fie vinovat de traitul prost, daca nu certaretii care ocupa palatele din centrul Capitalei?
Rind pe rind, fiecare dintre cele patru formatiuni care fac menajul guvernamental au dat-o-n bara mai ceva ca-n meciul-dezastru al Stelei cu Middlesbrough. Macar conservatorii au avut o scuza: fiind aproape invizibili pe scena politica, a trebuit sa sara cit mai sus, ca sa ajunga la giturile celorlalti, desi de multe ori au sarit in gol. Mai exact, un singur astfel de salt a fost bagat in seama de opinia publica si de mass-media, iar asta doar dupa ce bumerangul aruncat de Voiculescu s-a intors drept in capul lui Felix. Cu alte cuvinte, saltul a fost mortal, dar nu pentru adversarul luat la ochi de Voiculescu (Basescu), ci taman pentru liderul PC.
De altfel, nu numai conservatorii au bube negre. Democratii, de exemplu, au iesit si ei sus si tare cu ideea restructurarii guvernamentale - nu si a birocratiei, Doamne fereste!, ca altfel riscam sa dispara si sistemul de pile si spagi. Intr-o prima etapa trebuia sa fie matrasiti vicepremierii, apoi secretarii de stat, apoi stufoasele agentii guvernamentale, adica buretii de bani aciuati pe linga cabinetul premierului liberal. Dar minunea n-a tinut nici macar o vara. Abia plantat in portofoliul Transporturilor, ministrul Berceanu a si scos-o: in loc de secretari de stat - ministri adjuncti. Adica aceeasi Marie, dar cu alta lenjerie. Tare Berceanu asta.
Udemeristii par ca tac si fac, chiar daca nu se vede prea bine ce anume fac. Si asta cu toate ca se afla de aproape zece ani neintrerupti la guvernare. De parca Palatul Victoria ar fi devenit bordel pentru ei, date fiind moravurile usoare ale politicii.
In fine, ultimii de pe lista - dar inca cei dintii in ecuatia actualei puteri - liberalii si-au pierdut simtul orientarii in jungla politicii romanesti. Prima jumatate a mandatului a insemnat pentru PNL rafturi intregi de oale sparte in capul propriilor ministri. Ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, s-a aruncat cu oua si rosii inclusiv din rindurile membrilor PNL, fara a fi limpede daca asemenea gesturi constituie o dovada a democratiei ce domneste in partid, sau un semn al bunastarii de care n-au parte destui romani.
Cine stie care dintre cei patru se vor lipi si de urmatorul guvern? Cine poate sti daca PSD - care se invirteste ca un sacal in jurul cadavrului actualei Puteri - nu va pupa totusi o ciozvirta consistenta? Si cine ar mai putea spune romanilor sa traiasca bine?
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii