Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uite primarul, nu e primarul!

Primarul comunei Chiscani, Ion Crăciun, este, mai nou, subiectul unui posibil scandal politic. Mai precis, în vreme ce biroul de presă al UNPR a anunţat oficial că el a trecut din barca PNL-istă în cea UNPR-istă pe motiv de "regăsire a unor valori" gen "onoare, demnitate, verticalitate" etc, acesta spune că nu a trecut efectiv la UNPR, ci că doar a avut nişte discuţii.

Pentru edificare, acesta este anunţul făcut în data de 2 septembrie de către UNPR şi dat publicităţii ieri: "Ion Vasile, senator de Buzău, s-a înscris vineri, 2 septembrie 2011, în UNPR. Tot vineri, primarul independent din localitatea Saravale, judeţul Timiş, Liviu Petrişor, a semnat adeziunea la UNPR. Alţi 27 de primari - 16 din judeţul Iaşi, 4 din judeţul Galaţi, 2 din judeţul Vrancea şi câte unul din judeţele Teleorman, Brăila, Vâlcea, Timiş şi Maramureş - şi-au anunţat oficial decizia de a candida din partea UNPR la alegerile locale de anul viitor. (...) (urmează o înşiruire a numelor celor 27 de primari - n.r.) ... primarul PNL al localităţii Chiscani din judeţul Brăila, Ion Crăciun, primarul PSD din Banloc, judeţul Timiş, Cornel Tota şi primarul PSD al localităţii Şuţeşti din judeţul Vâlcea, Ion Stăncescu. Cei 28 de primari spun că au luat această decizie deoarece au regăsit în UNPR valori pe care le credeau pierdute pentru politica românească: onoare, demnitate, verticalitate. (...) Totodată, primarii şi-au exprimat sprijinul pentru proiectele şi politicile UNPR, fiind convinşi nu numai că vor câştiga din nou alegerile pentru primărie, ci şi că UNPR va obţine rezultate foarte bune în 2012". Din acest comunicat reiese clar că cei de la UNPR sunt convinşi de faptul că primarul de la Chiscani, Ion Crăciun, va candida din partea lor în 2012.

De partea cealaltă a .... comunicatului, lucrurile stau însă altfel. Mai clar, Ion Crăciun spune că a făcut numai o declaraţie şi că asta nu îl şi angajează, în mod automat, la o anumită poziţie: "E ca şi cum aş spune că vreau să plec în nu ştiu ce ţară, dar eu nu am nici paşaport, nici rezervări, nimic...Cam aşa sunt eu acum. Am zis că aş vrea să trec la ei, dar nu am făcut-o efectiv. Am deschis o uşă şi este loc de discuţii. Dar, deocamdată, doar atât. Am făcut doar o declaraţie".

"Cibu şi Diacomatu nu au oameni pe care să îi promoveze, aşa că au ieşit la ciordeală"

În ceea ce îl priveşte, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, ne-a declarat că, cel puţin în acest moment, Crăciun este încă membru PNL Brăila, dar că nu exclude posibilitatea ca acesta să fi avut discuţii şi cu UNPR, mai ales în contextul în care, din informaţiile pe care le are, această formaţiune curtează intens primarii de la celelalte partide: "Domnul Crăciun este încă membru PNL, dar probabil că a discutat şi cu cei de la UNPR. De ce să ne ascundem, în fond, asta fac toţi primarii, indiferent de formaţiune, aşa se face înainte de orice alegeri. Pe de altă parte, nu pot să ascund nici faptul că, după ce s-a anunţat că la Primărie şi CJ Brăila, din partea USL, vor fi numai candidaţi PSD, oameni noştri din PNL simt că nu prea mai au pentru ce să lupte, mai ales că unii dintre ei au un istoric mai aprins cu unii membri PSD. Deci, cumva, le înţeleg atitudinea. Noi tocmai la asta lucrăm acum, să calmăm spiritele şi să îi facem pe oameni să înţeleagă că avem pentru ce lupta, că avem un obiectiv comun şi că prioritatea lor este să îşi facă treaba de lideri de comunităţi şi să aibă grijă de oamenii care i-au votat. Eu sunt convins că până se va ajunge la alegeri, toate aceste lucruri se vor fi rezolvat şi aşezat. În fond, şi noi am avut discuţii cu primari de la alte formaţiuni, dar nu le-am făcut publice, pentru că nu era cazul. Sunt lucruri normale în politică, iar obiectivul nostru rămâne în continuare ca USL să câştige alegerile din 2012", a comentat Boboc. Acesta a ţinut, totuşi, să adauge că nu apreciază modul în care UNPR încearcă să fure primarii celorlalte partide, şi anume promiţându-le bani pentru comunităţile pe care le conduc. Boboc mai spune că, de altfel, UNPR nici nu ar avea cu ce candidaţi să iasă la alegerile de la anul, dacă nu ar lua primarii deja consacraţi de la alte partide: "În fond, primarii nu sunt de condamnat, ei caută metode să atragă fonduri pentru comunităţile pe care le conduc. De condamnat sunt cei de la UNPR care, în loc să aloce fonduri în teritoriu în funcţie de nevoi, o fac după interese. Iar Cibu şi Diacomatu nu au oameni pe care să îi promoveze, aşa că au ieşit la ciordeală. Ei, practic, nu au o organizaţie, nu au identitate, aşa că ce să facă? Eu personal nu am nicio problemă cu astfel de partide de buzunar, care azi sunt, mâine nu prea mai sunt. Iar UNPR e paravan pentru PDL, de altfel, care nu a fost în stare, pe de altă parte, să aducă bani în acest judeţ. Aşa că ce să mai zic...".
Categorie articol: 

Comentarii