Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uite curentul, nu-i curentul, în Cartierul Tineretului

• noul cartier rezidenţial din zona Cimbrului, unde au primit loturi de casă zeci de familii tinere din Brăila, arată în prezent ca un câmp pustiu, brăzdat de străzi şi trotuare asfaltate • unul dintre motivele pentru care beneficiarii ternurilor nu au început construcţiile este că nu se pot racorda la reţeaua electrică, asta deşi firele de electricitate sunt puse pe poziţie şi există chiar şi punctul de transformare care va alimenta tot cartierul • motive birocratice de-a dreptul stupefiante fac, însă, ca reţeaua de electricitate să nu poată fi pusă în funcţiune • nici iluminatul stradal nu poate fi pornit, astfel că la adăpostul întunericului au fost furate aproape toate indicatoarele rutiere montate astă toamnă pe străzile asfaltate degeaba

 

Noul cartier rezidenţial din zona Cimbrului, unde Primăria Brăila a alocat loturi de case pentru tineri, se află în situaţia paradoxală de a avea toate străzile asfaltate şi trasate cu marcaje rutiere, trotuare asfaltate, cu spaţiile verzi aferente delimitate, precum şi utilităţile subterane montate, cu toate că nu există nicio locuinţă funcţională. O singură casă a fost construită în acel cartier, însă nici aceasta nu a fost finisată pe interior. În rest, locul arată ca un teren pustiu, brăzdat de dungi de asfalt şi borduri. Lucrările de sistematizare a spaţiului, care au costat Primăria zeci de miliarde de lei vechi, s-au finalizat în toamna anului trecut, însă niciunul dintre noii proprietari de terenuri nu s-a grăbit să înceapă să-şi construiască locuinţa. Acea singură casă deja ridicată se află în construcţie de mai bine de trei ani, iar proprietarul său a putut demara lucrările deoarece a avut norocul de a-şi primi lotul în apropierea caselor existente în cartierul vecin, Catanga. Mai exact, norocul său a fost că a putut să se conecteze la reţeaua electrică a vecinilor, fiindcă  noul Cartier al Tineretului, din zona Cimbrului, încă nu este alimentat cu electricitate. Nici la ora actuală, după ce toate utilităţile au fost puse pe poziţie, cei care ar vrea să înceapă construcţia caselor nu au posibilitatea de a se conecta la reţeaua electrică, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele care îi ţin pe loc.

Explicaţia pentru care cartierul nu a fost legat la reţeaua electrică, deşi toată infrastructura necesară este deja pregătită pare de-a dreptul bizară. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a spus că încă nu s-a putut face conexiunea din cauza unor proceduri birocratice ce ţin de regulamentul de funcţionare al “Electrica” SA. Potrivit lui Jantea, Primăria ar trebui să pună mai întâi în funcţiune reţeaua, iar apoi să i-o predea în administrare firmei “Electrica”. Abia după ce ar prelua oficial în administrare infrastructura de alimentare cu energie, “Electrica” ar putea să conecteze reţeaua la punctul de transformare amplasat la faţa locului. Ori, Primăria nu poate să pună în funcţiune reţeaua pentru că nu este conectată la punctul TRAFO, iar “Electrica” nu poate conecta reţeaua la transformator fiindcă nu este pusă în funcţiune. Cam acesta este paradoxul administrativ de-a dreptul hilar în care se găseşte Cartierul Tineretului, potrivit viceprimarului Jantea. Acesta spune, totuşi, că s-au făcut demersuri, pentru ca situaţia să poată fi adusă la liman. “E un cerc vicios, într-adevăr, ce a pornit de la nişte considerente de natură birocratică. S-au trimis mai multe adrese către Electrica, s-au purtat discuţii şi s-au depăşit obstacolele existente, ca să putem face contractul de comodat, pentru a le putea preda reţeaua, astfel încât aceasta să poată fi conectată la punctul de transformare din cartier. Conducerea Electrica ne-a dat asigurări că, în 3 - 4 săptămâni, situaţia se va rezolva”, ne-a declarat viceprimarul Jantea.

Pentru că nu s-a făcut conexiunea la reţea, nu doar loturile unde se vor construi case nu pot fi alimentate cu curent electic, problema fiind valabilă şi pentru iluminatul stradal, care nu poate fi pus în funcţiune. Întunericul care domneşte acolo face ca noul Cartier al Tineretului să fie deocamdată un adevărat fief de noapte al hoţilor de fier vechi. Zilele trecute, mai multe indicatoare rutiere au fost pur şi simplu smulse din pământ, pentru a le fi sustraşi stâlpii metalici de susţinere. Unul dintre tinerii care au loc de casă în zonă ne-a spus că a reclamat situaţia la Poliţia Locală, care l-a direcţionat către Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală. A depus o sesizare şi acolo, dar deocamdată indicatoarele furate nu au fost înlocuite.

“Pe această cale fac apel la domnul Dragomir Marian să urgenteze punerea în funcţiune a noii reţele electrice (mai exact cedarea către Electrica a noii reţele electrice), poate dacă vom avea iluminat stradal nu se vor mai întâmpla lucruri de acest fel. În condiţiile actuale, fără energie electrică, nu putem folosi casele plătitoare de impozit din zonă şi automat nici zona nu e populată. Apelez şi la SUPAGL să vină şi să salubrizeze zona, eventual să refixeze acele indicatoare, dar şi la Poliţia Locală, să pună în zonă echipe de patrulare pentru că, odată cu lăsarea întunericului, apar căruţe cu fier vechi din Promex, cel mai probabil”, ne-a scris tânărul Alexandru M., pe adresa redacţiei.
Categorie articol: 

Comentarii