Mergi la conţinutul principal

Uite că se poate. Muzeul Brăilei mai aproape de oameni

Suntem din fire critici și despre Brăila putem aproape întotdeauna să găsim ceva ce nu este în regulă, momente, fapte, oameni care contribuie la o imagine nu tocmai plăcută a locurilor în care trăim și pe care le-am dori, de cele mai multe ori, să fie poate altfel.

Cu un oraș care îți lasă uneori impresia că a încremenit în timp atunci când faci comparație cu vestul țării, este greu să mai observi și lucrurile bune care se înfăptuiesc și care aruncă o pată de culoare pe tot ce înseamnă Brăila.

Un astfel de exemplu, pe care nu am putut să nu-l remarc, este omul Costin Croitoru, recent numit director interimar al Muzeului Brăilei “Carol I”, persoană care prin activitatea desfășurată până în prezent demonstrează că Muzeul Brăilei este mai mult decât o instituție pe care o conduce, este o pasiune, o sarcină importantă, de a apropia brăilenii de cultură, de istoria locurilor, de originea lor.

Recentele activități ale Muzeului arată că dr. Costin Croitoru își dorește revitalizarea, își dorește să readucă istoria locurilor acolo unde îi este locul: în conștiința oamenilor, pentru că nimic nu este mai frumos și mai civilizat pentru un om decât în a-și cunoaște propria istorie.

Cu o “Noaptea Muzeelor” organizată ireproșabil într-o manieră de invidiat poate pentru multe alte muzee din țară, eveniment de care s-au bucurat sute de brăileni, cu noul proiect “Monumentele uitate ale Ibrailei”, Brăila poate câștiga enorm de mult pe acest segment, care până nu demult intrase într-un anonimat acoperit de un management lipsit de viziune. Identificarea unor situri arheologice, documentarea lor și apoi introducerea acestora în circuit turistic nu poate decât să asigure încă o piatră de temelie la capitolul turism.

Trebuie să recunoaștem, Brăila încă nu stă pe poziție de top când vine vorba de turism, puținele elemente intrate în circuit nu sunt valorificate la adevăratul potențial, așa că acțiunile Muzeului Brăilei sunt demne de lăudat prin inițiativa lor. "Încercăm să (re)identificăm monumentele realmente uitate, în încercarea de a le scoate din anonimat, dintr-un anonimat nedrept. Un prim pas - pe care Muzeul Brăilei "Carol I", ca păstrător al memoriei locului, trebuie să și-l asume cu prisosință - este documentarea lor, pentru că, în unele cazuri, dincolo de vreo legendă urbană, informațiile lipsesc”, afirma, zilele trecute, dr. Costin Croitoru.

Am omis intenționat la începutul acestor rânduri să folosesc titulatura “doctor Costin Croitoru”, așa cum ar fi fost normal, am scris “omul”, pentru că iată, după mulți ani de anonimat, Muzeul Brăilei prinde viață, demonstrând că înainte de toate, pentru a face o treabă bună pentru comunitate, trebuie să fii om, să ai pasiune, să-ți dorești.

Și sunt încredințat că dr. Costin Croitoru este omul potrivit la locul potrivit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro