Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UE va autoriza prima operatiune navala impotriva pirateriei

Uniunea Europana va autoriza luni prima operatiune navala din istoria sa, in vederea combaterii pirateriei in largul Somaliei si in Golful Aden, a anuntat vineri presedintia franceza a Uniunii Europene, relateaza AFP.
Ministrii Apararii ai celor 27 de state membre UE "vor aproba trimiterea unei forte navale, in cadrul operatiunii Eunavfor Atalanta", care va fi prezenta in decembrie in apropierea Africii, a declarat un diplomat francez.
In fata intensificarii atacurilor piratilor in aceste zone, UE a infiintat la jumatatea lui septembrie o "celula de coordonare" impotriva pirateriei care consta in prezent din doua fregate franceze si un avion spaniol de patrulare.
Daca numele comandantului fortei navale, viceamiralul britanic Philip Jones si al cartierului general al acestuia, Northwood, de pe coasta engleza, sint deja oficiale, structura acesteia nu se cunoaste inca, desi Germania, Franta si Marea Britanie si Spania si-au anuntat participarea la aceasta misiune.
De asemenea, la operatiune ar putea participa Grecia, Olanda si eventual Portugalia, Suedia si Norvegia, care nu este membra a UE, potrivit unor diplomati europeni.
Eunavfor va fi constituita din cel putin sapte nave, dintre care trei fregate si o nava de alimentare, si va beneficia de sprijinul unor avioane de patrulare.
"Ramine sa numim comandamentul tactic si sa adoptam conceptul operatiunii, dar, chiar daca va fi dificil, se va face tot posibilul pentru ca aceasta forta sa fie mobilizata pina la 2 decembrie, data la care actuala rezolutie (1816 - n. red) a ONU privind pirateria va expira", a precizat diplomatul francez.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii