Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UE sprijina cu prudenta decretul emis de Italia privind expulzarea imigrantilor

Comisia Europeana a sprijinit luni cu prudenta decretul de urgenta emis de Italia pentru expulzarea cetatenilor europeni, afirmind ca ar trebui intrunite conditii stricte in acest sens si avertizind cu privire la discriminarea romanilor, relateaza Reuters.
Statele membre ale Uniunii Europene ar putea expulza cetateni ai blocului european, daca ar exista dovezi potrivit carora ei ar reprezenta in mod individual o amenintare pentru securitatea publica sau ca nu au un loc de munca ori resurse suficiente.
"Din cite intelegem, este exact ceea ce Guvernul italian intentioneaza sa faca", a declarat purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, intr-o conferinta de presa. Bruxelles-ul trebuie sa analizeze decretul inainte de a-si forma o opinie finala, a adaugat el.
Legislatia europeana mentioneaza conditiile in conformitate cu care cetatenii europeni pot fi expulzati de un stat membru.
Printre aceste conditii se numara furnizarea de probe care sa arate ca o persoana constituie "o amenintare suficient de grava pentru a afecta unul dintre interesele fundamentale ale societatii". Antecedentele penale nu reprezinta o proba suficienta.
O persoana care risca sa fie expulzata ar trebui sa aiba dreptul la apel si cel putin o luna la dispozitie pentru a parasi tara, cu exceptia urgentelor.
Decretul emis de Italia permite autoritatilor locale sa expulzeze cetateni europeni pe care ii considera periculosi. Un judecator trebuie sa semneze ordinul de expulzare, fara a fi necesare probe si nici un proces.
"Discutam despre comportamentul infractional al unor indivizi specifici", a declarat Laitenberger. "Nici extinderea (UE) si nici libera circulatie (a cetatenilor in spatiul UE) nu impiedica rezolvarea actiunilor indivizilor", a adaugat el.
"Nu poate fi vorba de o aplicare (a legii) in mod discriminatoriu", a explicat purtatorul de cuvint.
Categorie articol: 

Comentarii