Mergi la conţinutul principal

UE pierde ratingul de top de la S&P, care acuză slăbirea coeziunii blocului comunitar

Ratingul de credit pe termen scurt a fost meninut la "A-1Â", transmite Bloomberg.
Perspectiva calificativelor UE este stabilă, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P.
"Retrogradarea reflectă opinia noastră privind slăbirea situaţiei financiare a celor 28 de state membre UE", se spune în comunicat.
S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat.
Ratingul mediu al ţărilor cu contribuţie netă pozitivă la bugetul UE a scăzut la "AA", de la "AAÂ" în ianuarie 2012, când S&P a atribuit perspectivă negativă ratingului pe termen lung al UE.
"Considerăm că situaţia financiară a UE s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slăbit. Negocierile privind bugetul UE au devenit mai tensionate, semnalând creşterea riscurilor privind sprijinirea UE de către unele state membre", consideră analiştii agenţiei americane de rating.
Moneda euro se tranzacţionează luni dimineaţă la Londra la 1,3635 dolari, după ce a atins 1,3626 dolari, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.
Evoluţia costurilor de finanţare la nivel global arată că investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating şi de perspectivă ale Moodys şi 50% din cele ale S&P, de cele mai multe ori având opinii divergente faţă de cele emise de agenţiile de rating, notează Bloomberg.

CE: Decizia S&P de a reduce ratingul Uniunii Europene este greşită

Decizia Standard & Poors (S&P) de a retrograda cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene (UE), de la nivelul de top "AAA" la "AAÂ", este greşită, întrucât statele membre sunt angajate prin tratate să păstreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene (CE).
S&P a retrogradat vineri pentru prima dată calificativul atribuit UE, invocând tensiunile în creştere în negocierile asupra bugetului. Revizuirea negativă vine după decizii similare în cazul mai multor state membre în ultimele luni.
"Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, citat de AFP.
Bugetul comunitar, potrivit tratatelor aflate la baza Uniunii, nu poate înregistra deficit, iar UE nu are datorii, a spus Rehn.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro