Mergi la conţinutul principal

UE oferă aproape 4 milioane de euro pentru reabilitarea Castelului de Apă

• pentru introducerea în circuitul turistic a cunoscutului monument istoric din Grădina Mare, vor fi alocaţi de UE, mai exact, 17,59 milioane de lei, fonduri nerambursabile • Primăria Brăila va contribui cu 3,7 milioane de lei • proiectul are termen de realizare 4 ani, deci ar urma să fie finalizat în 2022 • fostul Castel de Apă va fi transformat în spaţii expoziţionale, iar pe platforma rotativă de la nivelul superior va fi amenajat un observator astronomic

 

Primul mare proiect cu finanţare europeană din mandatul primarului Marian Dragomir este pe cale să fie pus în practică. Marţi, 12 iunie, Primăria Brăila a fost notificată de Agenţia de Dezvoltare Regională că, după finalizarea evaluării tehnico-financiare, a fost aprobată finanţarea proiectului de reabilitare a Castelului de Apă din Grădina Mare. Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv,  Primăria urmează să primească din partea Uninuii Europene un împrumut nerambursabil în valoare de 17,59 milioane de lei. Întreaga investiţie se va ridica la 21,3 milioane de lei, deci pe lângă banii primiţi de la UE, Primăria trebuie să contribuie cu fonduri proprii în cuantum de circa 3,7 milioane de lei.

Până la semnarea efectivă a contractului de finanţare mai trebuie parcurşi câţiva paşi birocratici, după cum ne-a explicat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila. “Va trebui să actualizăm documentele depuse în toamna anului trecut, când s-a făcut cererea de finanţare. Este o procedură ce necesită câteva săptămâni. Cel mai probabil, contractul de finanţare va fi semnat la începutul lunii august”, ne-a informat directorul Iuliana Neagu. Aceasta a precizat că din momentul în care contractul de finanţare va fi parafat, proiectul de reabilitare a Castelului de Apă va avea termen de realizare 48 de luni, din care 12 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic şi 36 luni pentru execuţia propriu-zisă.

 

Ce se va face cu milioanele de euro primite de la UE

După cum v-am mai informat, după ce va primi din partea Uniunii Europene cele circa 4 milioane de euro solicitate, Primăria intenţionează să facă din fostul castel de apă una dintre principalele atracţii turistice ale Brăilei. Astfel, având la dispoziţie un buget atât de generos, municipalitatea merge pe ideea transformării monumentului într-un spaţiu expoziţional axat, la parter, pe istoricul oraşului şi al castelului de apă în sine, iar la etajele superioare pe astronomie şi corpuri cereşti. Totul va culmina cu un observator astronomic amenajat în cupola din vârful turnului. La subsolul monumentului vor fi amenajate şase mini-săli de cinema de ultimă generaţie, 7D, cu un total de 42 de locuri. Tot la subsol ar urma să fie amenajată o cameră a oglinzilor , ce va fi finisată cu oglinzi care deformează, pentru amuzamentul vizitatorilor. Expoziţia de la parter se va axa pe istoricul castelului de apă, aici fiind amplasată şi o presă de monede suvenir.

Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, ar urma să fie pictate în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti. Pe terasa turnului va fi pus un panou de primire pe care vor fi imagini ale galaxiei dar şi un costum de astronaut decupat la nivelul feţei, pentru ca turiştii să îşi poată face fotografii personalizate şi amuzante. Etajele 1, 2, 3 şi 4 vor deveni, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D, dar şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti.  La etajul 5, cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

Una dintre părţile cele mai ambiţioase ale noului proiect este că se va încerca refacerea platormei rotative de la etajul 6, cota 25,45 m, unde a funcţionat, în anii '80, celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade a oraşului şi a Dunării. Mai nou, acolo vor fi montate două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Evident, refacerea platformei rotative va readuce posibilitatea observării panoramice a oraşului nostru. În fine, în cupola din vârful turnului, situată la cota 28,06 m, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

“Marea provocare şi în acelaşi timp misiunea proiectului de transformare a Castelului de Apă în Observator Astronomic este redefinirea monumentului într-un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificaţie pentru comunitatea locală şi pentru potenţialii vizitatori, ca element de referinţă pentru turişti şi localnici”, se arată în proiectul aprobat, în toamna anului trecut, de Consiliul Local Municipal.

Reamintim că, în mandatul primarului Aurel Simionescu, Primăria a mai încercat o reabilitare a fostului Castel de Apă, tot cu bani europeni. Atunci s-a obţinut o finanţare de 4 milioane de lei, însă, deşi proiectul a fost scos la licitaţie de câteva ori, niciun constructor nu s-a arătat interesat să preia lucrarea, pe motiv că banii alocaţi ar fi fost prea puţini pentru implementarea soluţiilor tehnice prevăzute de proiectanţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro