Mergi la conţinutul principal

UE ne lasă să tăiem mieii tradiţional

"Ştim, din experienţa anilor trecuţi, că în preajma Paştilor comercianţii încearcă să profite de volumul mare de vânzări, strecurând pe piaţă tot felul de produse neconforme sau expirate. Din acest motiv, în perioada următoare se va urmări cu mare atenţie modul de comercializare a cărnii de miel, a peştelui, vinului sau ouălor. Asta nu înseamnă, însă, că nu vom avea în vedere şi alt gen de mărfuri, ce nu ţin neapărat de sărbătoarea religioasă care se aproprie", a declarat, ieri, în cadrul unui colegiu prefectural, Florian Ionaşcu, inspectorul şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Brăila.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, a dat asigurări că şi inspectorii veterinari vor monitoriza îndeaproape comerţul cu carne de miel, ouă sau lactate. Drăgan a anunţat că mieii vor putea fi sacrificaţi în mod tradiţional, deoarece Uniunea Europeană a acordat acest drept României. În gospdăriile particulare pot fi tăiaţi, însă, numai mieii rezervaţi consumului familial. Cei destinaţi comercializării se vor sacrifica doar în spaţii autorizate, iar transportul lor în viu trebuie însoţit de certificatul sanitar-veterinar specific acestei operaţiuni. "Ca şi până acum, se vor identifica, în pieţele din municipiu şi din celelalte oraşe din judeţ, spaţii unde să se facă sacrificarea, cu asistenţă sanitar-veterinară şi cu examinarea cărnii înainte de comercializare. O astfel de examinare pot solicita şi cei care taie mieii în gospodărie, pentru consumul propriu. O pot face contra cost, cu 7,4 lei, la medicii veterinari cu liberă practică sau gratis, la medicii veterinari de circumscripţie. Ciobanii care vor să sacrifice la stână mieii destinaţi comercializării o pot face, beneficiind de asistenţă sanitar veterinară, dar cu condiţia să dispună de spaţii igienizate corespunzător", a explicat directorul Drăgan. Acesta a atras atenţia că în pieţe este interzisă vânzarea ouălor de raţă, deoarece această pasăre este purtătoare de salmonella, o bacterie ce provoacă infecţii alimentare foarte grave. În rest, ouăle de găină, laptele şi brânzeturile se pot comercializa ca şi până acum, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro