Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UE a invitat Kazahstanul să participe la proiectul de gazoduct transcaspic

În septembrie, Consiliul UE a aprobat mandatul transmis Comisiei Europene de negociere a unui acord pentru cadrul legal al gazoductului transcaspic cu Azerbaidjan şi Turkmenistan. Conducta ar trebui să lege ţărmurile Turkmenistanului şi Azerbaidjanului de la Marea Caspică pentru exportarea de gaz prin Azerbaidjan către Europa.
Capacitatea anuală a rutei Tengiz (Kazakhstan) Turkmenbashi (Turkmenistan) Baku (Azerbaidjan) Tbilisi (Georgia) Erzurum (Turcia) ar ajunge la 20-30 de miliarde de metri cubi de gaz. Costul proiectului este estimat la 7,9 miliarde de euro.
"Conducta va deveni un contribuitor foarte important la dezvoltarea coridorului sudic. Nu mulţi ştiu că este prima dată când UE sugerează semnarea unui contract internaţional pentru susţinerea unui proiect de infrastructură. Acest lucru arată cât de importante sunt proiectul şi cooperarea în regiune pentru UE şi toţi cei 27 de membri. Am saluta participarea Kazahstanului la coridorul sudic", a spus comisarul.
Ministerul rus de Externe a declarat că orice tentativă externă de ingerinţă în afacerile de la Marea Caspică ar putea complica situaţia din regiune şi ar avea un impact negativ asupra actualelor negocieri asupra noului statut legal al Mării Caspice.
Categorie articol: 

Comentarii