Mergi la conţinutul principal

UE examineaza o eventuala retragere a soldatilor sai din Bosnia

Ministrii Apararii din cadrul Uniunii Europene vor examina miercuri la Deauville eventuala retragere a fortelor lor aflate inca in Bosnia, a anuntat francezul Herve Morin, inainte de deschiderea reuniunii, relateaza AFP.
Operatiunea EUFOR Althea, lansata in 2004 cu 7.000 de soldati pentru a inlocui NATO, a inregistrat deja o reducere a efectivelor la 2.500 de membri, anul trecut, datorita ameliorarii situatiei politice din fosta republica iugoslava.
Intrebat cu privire la o retragere totala din Bosnia, precum si la lansarea unei operatiuni UE impotriva pirateriei in largul Somaliei si la posibila trecere sub comandamentul ONU a trupelor europene din Ciad, Morin a declarat ca "toate acestea sint pe agenda".
Referitor la Bosnia, el a apreciat ca fiind "util ca la un moment dat statele europene sa dea semnalul cetatenilor lor ca infiinteaza o misiune si ca sint capabile sa o incheie".
Potrivit unei surse franceze, "se poate ajunge pina la incheierea operatiunii", progresiva sau imediata, dar si la un "mecanism de tranzitie fie cu o misiune civila, fie cu o forta de reactie rapida (cu baza in afara teritoriului bosniac-n.r.) care sa permita o reactie in cazul degradarii situatiei".
In ceea ce priveste operatiunea EUFOR din Ciad si Republica Centrafricana, de securizare a taberelor de refugiati si de persoane stramutate de la frontiera cu Sudanul, ministrul francez al Apararii a precizat ca obiectivul reuniunii din statiunea balneara este sa examineze conditiile trecerii sub comanda ONU la jumatatea lui martie.
Este vorba in special de a stabili "care state membre UE sint pregatite sa puna mijloace" militare la dispozitia ONU, a adaugat el.
Evocind pirateria, un alt subiect pe ordinea de zi a dejunului, Morin a declarat ca lansarea unei eventuale operatiuni a UE la sfirsitul lui 2008 ar fi ca urmare a unei "cereri spaniole".
Prezenta europeana se limiteaza in prezent la o fregata franceza si un avion de patrulare maritima spaniol, coordonate de o celula infiintata la Bruxelles de catre Uniunea Europeana si operationala de la 19 septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro