Mergi la conţinutul principal

UE, divizata intre Uniunea pentru Mediterana si Parteneriatul Estic

Cununile de lauri rezervate Uniunii pentru Mediterana (UPM), lansata duminica, nu vor impiedica unele state membre UE sa prefere indreptarea atentiei lor catre Est, care ar putea inlocui Sudul in prioritatile europenilor in 2009, comenteaza AFP.
"Un vis este pe cale sa se implineasca, cel al unui proiect colectiv de dezvoltare economica, de pace, de drept si solidaritate", a declarat ministrul francez de Externe Bernard Kouchner, duminica dimineata.
"Cred ca va fi un mare succes astazi. Vom colabora pentru construirea unei relatii mai profunde cu tarile mediteraneene", a adaugat Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.
Dar daca oficial intreaga UE sustine initiativa presedintelui francez Nicolas Sarkozy, unii lideri mai sceptici ramin prudenti in aprecieri.
Procesul de la Barcelona, lansat in 1995 de UE si care viza deja crearea unui parteneriat euro-mediteranean, "are nevoie de o noua dinamica", a comentat simbata cancelarul german Angela Merkel, care a reusit sa impuna o versiune remaniata a UPM, in raport cu proiectul francez initial.
"Lumea nu va fi schimbata de aceasta reuniune de astazi", a declarat la rindul sau ministrul suedez de Externe Carl Bildt, chiar daca a sperat ca toata regiunea "va fi schimbata cu timpul de acest demers special".
Suedia a propus in mai, impreuna cu Polonia, un proiect de parteneriat european cu tarile din estul Europei, pentru a incerca sa echilibreze initiativa franceza.
Acest proiect polono-suedez, care a intrunit imediat unanimitatea, spre deosebire de proiectul francez, urmareste sa consolideze legaturile UE cu Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Georgia si chiar Belarus, in cazul in care se democratizeaza.
Comisia Europeana a primit misiunea de a prezenta propunerile pentru lansarea concreta a acestuia in primavara lui 2009, moment in care presedintia UE va fi asigurata de Cehia, care prefera o orientare catre Est mai degraba decit spre Sud.
"Acest an este un an mediteranean, in timp ce anul viitor va fi unul oriental", a avertizat in urma cu citeva siptamini vicepremierul ceh si ministru pentru Afaceri Europene Alexandr Vondra.
"Poate ca cehii nu vor depune toate eforturile pentru a promova Uniunea pentru Mediterana", a apreciat duminica o sursa europeana.
Dar este posibil ca cele doua procese sa avanseze in paralel", a declarat sursa citata.
Cu conditia ca sumele necesare realizarii proiectelor sa poata fi strinse, ceea ce este departe de a se intimpla, Bruxelles-ul, care s-a raliat proiectului, a avertizat ca putine fonduri comunitare vor fi deturnate catre UPM.
Cea mai mare parte a celor noua miliarde de euro prevazuti pentru tarile mediteraneene in perioada 2007-2013 sint ajutoare "nationale" si numai "350 de milioane de euro" sint disponibili pentru noi proiecte "regionale", doar in perioada 2010-2013, a confirmat comisarul european pentru Relatii Internationale Benita Ferrero-Waldner.
Chiar si Spania, un sustinator traditional al politicii mediteraneene a UE, i-a pus bete in roate lui Nicolas Sarkozy, aparind numele de "procesul de la Barcelona", care ramine in paranteza pentru noua "Uniune pentru Mediterana".
Madridul a cerut, de asemenea, ca secretariatul UPM sa revina Barcelonei, care se afla in competitie cu Tunisia, Maroc si Malta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro