Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UDMR a respins variantele PDL de modificare a Legii electorale, PDL suspectează o înţelegere cu PSD

Conform unui lider democrat-liberal, discuţiile din coaliţie pe tema reformării sistemului electoral se află în impas din cauza refuzului UDMR de a accepta propunerea ca cel care câştigă cel mai mare număr de voturi într-un colegiu să devină parlamentar, urmând ca o parte dintre cei care au pierdut să intre totuşi în Parlament, dacă numărul voturilor obţinute este unul mare. "Nu au fost de acord nici cu aceast variantă. În general, UDMR nu este de acord cu nimic", a comentat democrat-liberalul.
Acesta suspectează că opoziţia Uniunii la reformarea legislaţiei electorale este rezultatul unei înţelegeri la care ar fi ajuns UDMR cu PSD, acord prin care ar urma să fie blocată schimbarea sistemului de alegere al parlamentarilor. "Părerea mea este că sunt înţeleşi cu PSD", a mai spus liderul PDL.
Pe 10 octombrie, conducerea PDL a fost mandatată să susţină în cadrul coaliţiei de guvernare un proiect de lege electorală care să statueze principiile uninominalului, sistemul de compensare fiind bazat pe numărul de voturi obţinut de fiecare candidat, nu pe o listă naţională de compensare. În concepţia celor de la PDL, introducerea unui sistem uninominal nu ar trebui compensată pe o listă, criteriul trebuind să fie tot cel al voturilor primite de către un candidat în mod direct. "Se vorbeşte acum de sistemul german care presupune vot uninominal şi compensarea pe o listă naţională. PDL respinge ideea unei liste naţionale şi doreşte ca această redistribuire a mandatelor să se facă în funcţie de numărul de voturi obţinute. Adică pierzătorii cu cel mai mare număr de voturi să intre în Parlament pe acele locuri care revin partidului pe care l-au reprezentat în alegeri", a declarat deputatul Răzvan Mustea, la încheierea şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional. Întrebat dacă acest proiect nu ar face ca un colegiu să fie reprezentat în Parlament de către doi parlamentari, Mustea a răspuns: "Ba da. Şi aceasta este o temă de discuţie. În momentul în care vorbim despre compensare, poate apărea această situaţie în care un colegiu să fie reprezentat de doi parlamentari."
Categorie articol: 

Comentarii