Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrarilor de gaze

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a anuntat ca tara sa a semnat protocolul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei, deschizind astfel calea pentru eventuala reluare inca de duminica a livrarilor de gaze naturale catre Europa, relateaza AFP.
"Am semnat protocolul astazi", a declarat Timosenko simbata seara, dupa o intilnire avuta la Kiev cu omologul sau ceh, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE.
Protocolul fusese semnat de Rusia si UE in cursul zilei de simbata, in timpul intilnirii lui Topolanek cu premierul rus, Vladimir Putin.
"Livrarile de gaze pot fi reluate duminica daca toata lumea lucreaza la capacitate maxima", a declarat, la rindul sau, ministrul ceh al Industriei si Comertului, Martin Riman.
Livrarile de gaze pe teritoriul Ucrainei au fost intrerupte cu patru zile in urma, afectind grav mai multe tari dependente de importurile de gaze rusesti. Crearea unei comisii formate din experti internationali a fost una dintre conditiile de baza pentru reluarea aprovizionarii tarilor europene, Rusia acuzind Ucraina ca a sustras gaze destinate Europei.
Putin declarase ca Rusia va relua aprovizionarea statelor europene imediat dupa crearea unui mecanism de control al trazitului pe teritoriul Ucrainei, insa a avertizat ca nivelul acestora va fi redus daca autoritatile de la Moscova vor constata noi cazuri de sustragere de gaze.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii