Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ucigaşii din Vişani. Judecata

procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în faţa instanţei a celor trei spoitori din familia Muti care au luat viaţa unui vânzător de sare şi l-au băgat în spital pe fiul acestuia • Muti Valentin, zis “Baiaca”, Muti Marian, zis “Urecheatul” şi Muti Emilian, zis “Cocina”, sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de omor şi lovire sau alte violenţe • în lista inculpaţilor mai este şi Nazâru Ştefan, localnic din Vişani, la ferma căruia lucrau ca zilieri chiar ucigaşii, acesta fiind acuzat de nedenunţare • deşi spoitorii i-au povestit despre fapta comisă, Nazâru nu a anunţat pe nimeni, spunând că nu avea certitudinea producerii atacului violent din stradă • culmea, întâlnirea dintre victime şi agresori s-a produs în timp ce familia Muti se întorcea de la domiciliul unei tinere pe care un spoitor o ceruse în căsătorie

 

“Baiaca”, “Urecheatul” şi “Cocina”, ucigaşii din Vişani, au fost trimişi în judecată de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Este vorba despre cei trei spoitori din familia Muti care i-au luat viaţa unui vânzător ambulant de sare din judeţul Buzău, în vârstă de 65 de ani, în timp ce pe fiul acestuia l-au bătut cu bestialitate şi l-au băgat în spital. Atacul violent care avea să ducă la moarte s-a produs în seara de 26 august, pe drumul judeţean 203A, ce leagă comuna Vişani de satul Câineni Băi, după o mică ceartă izbucnită anterior între victime şi agresori. Mai mulţi membri ai familiei Muti plecaseră cu două căruţe către domiciliul unei tinere din localitatea Plăşoiu, care fusese cerută în căsătorie de un spoitor, după tradiţiile specifice în comunităţile de romi. Pe drumul de întoarcere, inculpaţii au oprit căruţele în zona unde se aflau vânzătorii de sare, pentru a-şi face nevoile, numai că li s-a atras atenţia cu privire la locul ales.

De aici a izbucnit totul. Chiar dacă au plecat spre case, Valentin, Marian şi Emilian Muti, înarmaţi cu bâte şi o furcă, au revenit apoi la buzoienii care deja se puseseră la odihnă. Ploaia de lovituri a adus moartea.

 

Acuzaţiile procurorului

După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de procuror, inculpatul Muti Valentin, zis “Baiaca”, în vârstă de 29 ani, fără antecedente penale, a fost cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de omor  şi lovire sau alte violenţe. La rândul său, Muti Marian, zis “Urecheatul”, în vârstă de 42 de ani, cu antecedente penale, a fost acuzat de aceleaşi infracţiuni, în timp ce Muti Emilian, zis “Cocina”, în vârstă de 39 de ani, fără antecedente penale, a fost cercetat tot în stare de arest doar pentru omor.

Inculpaţii Muti Marian şi Emilian sunt fraţi, iar Muti Valentin este nepotul acestora, toţi inculpaţii fiind domiciliaţi în comuna Vişani.

Al patrulea inculpat în acest dosar, Nazâru Ştefan, de 46 de ani, fără antecedente penale, a fost cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de nedenunţare.

Cei doi bărbaţi care aveau să pice în plasa spoitorilor Muti, victima Negrea Dumitru şi fiul său Negrea Marian practicau comerţul ambulant , cu sare. Marfa era transportată cu o căruţă cu coviltir prin sate, bărbaţii din Buzău încercând să scoată şi ei câte un ban. Seara cei doi se opreau pe marginea şoselelor, dormind pe sol şi în căruţă.

Potrivit tradiţiilor specifice, în ziua de 26 august, duminica, mai mulţi membri ai familiei Muti s-au deplasat în satul Plăşoiu, comuna Vişani, pentru a o cere în căsătorie pe o tânără. Fiind familie mare s-a pornit la drum cu două căruţe. Într-una dintre acestea se afla inculpatul Muti Emilian cu soţia şi copiii lor, în cealaltă căruţă fiind inculpatul Muti Valentin cu concubina şi cei trei copii, însoţit fiind de inculpatul Muti Marian cu soţia şi fiii. În căruţă mai era şi un alt tânăr din familia Muti, cel care era pretendent la mâna tinerei din sat Plăşoiu, adică viitorul mire. Familia Muti a ajuns la locuinţa viitoarei mirese, alături de aceasta fiind părinţii şi alte rude. S-au purtat negocieri timp de câteva ore, până la ora 19.30, timp în care bărbaţii cu consumat aproximativ 2 navete de bere, după cum au stabilit procurorii. După negocierile pentru căsătorie, familia Muti şi-a reluat drumul spre casă.

 

Ceartă şi reproşuri, egal crimă

O seară care părea a fi una liniştită s-a transformat, în scurt timp, într-un “război” pe şosea. În seara de 26 august, victima şi fiul său, comercianţii de sare, au oprit lângă DN 203 A în afara drumului, pe sensul de mers dinspre Vişani spre Câineni Băi. În acea seară, victima de 65 de ani se culcase pe o plapumă întinsă lângă căruţă, în timp ce fiul, Marian Negrea, de 41 de ani, s-a culcat în căruţă.

La plecarea din Plăşoiu către Vişani, inculpatul Muti Emilian a condus căruţa sa pe câmp, în timp ce inculpatul Muti Marian s-a deplasat cu căruţa pe şoseaua asfaltată. Aceştia au ajuns în apropierea locului în care se opriseră victimele, inculpaţii oprind căruţele şi coborând pentru a-şi face nevoile. Numai că Emilian şi Valentin au intrat în conflict cu Negrea Dumitru şi Negrea Marian care au făcut greşeala de a le reproşa faptul că s-au oprit chiar în apropierea lor, pentru a-şi face nevoile, deşi de jur împrejur era numai câmp. “Conflictul a devenit violent, iar inculpaţii şi victimele s-au lovit reciproc cu pumnii şi picioarele, însă apoi inculpaţii s-au urcat în căruţe şi şi-au continuat drumul spre Vişani”, a stabilit procurorul.

Numai că cei din familia Muti aveau alte planuri. Muti Marian, înarmat cu o bâtă, împreună cu Muti Valentin au mers la locuinţa inculpatului Muti Emiian căruia i-au povestit despre conflictul anterior. Toţi cei trei inculpaţi au luat decizia de a le da o lecţie vânzătorilor de sare, astfel că au mai luat o bâtă şi o furcă, apoi au pornit cu căruţa către persoanele vătămate. Ajunşi la buzoienii care îi enervaseră, inculpaţii Muti au oprit căruţa şi fără a spune vreun cuvânt au început să îl lovească pe Dumitru Negrea cu bâtele şi furca. După ce au lovit în neştire, atacatorii i-au aplicat victimei lovituri cu picioarele şi s-au urcat peste aceasta, care era culcată. Bărbatul a încercat în zadar să se apere cu braţele şi striga cu disperare să se oprească din lovituri pentru că îl vor ucide. Şi chiar aşa a fost.

 

Nu a putut să îşi salveze tatăl

Fiul bărbatul, Marian Negrea, a coborât din căruţă cu un topor în mână, încercând să îşi ajute tatăl. Numai că a primit şi el o lovitură puternică în cap de la unul dintre inculpaţi, fiind dezarmat şi târât pe şosea unde inculpaţii l-au lovit în mod repetat cu bâtele. După cum a stabilit procurorul, atacatorii s-au oprit în momentul în care au constatat că victima nu mai ţipa. Spoitorii Muti şi-au luat tălpăşiţa, însă mai întâi au ascuns furca, toporul şi cele două bâte într-o colibă de pe câmp, apoi s-au întors la locuinţele lor.

Potrivit anchetatorilor, după agresiune, bărbatul care a scăpat cu viaţă a rămas în stare de inconştienţă lângă căruţă, fiind văzut peste noapte de un localnic din Vişani. În zorii zilei, martorul i-a povestit totul unui consătean şi apoi s-a anunţat totul la numărul de urgenţă 112. Din păcate, vânzătorul de sare călcat în picioare de ucigaşii din familia Muti nu a mai putut fi salvat de nimeni. În urma necropsiei s-a stabilit că Negrea Dumitru a suferit un “şoc traumatic şi hemoragic, consecinţa unui politraumatism cu plăgi contuze; traumatism toracic forte cu fracturi costale pe mai multe linii; contuzii pulmonare şi plesnituri pleuro pulmonare; traumatism abdomino- pelvin cu plesnitură splenică şi hematom masiv”, leziuni care i-au cauzat în mod direct şi necondiţionat decesul. Fiul decedatului, Negrea Marian, a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila unde a primit îngrijiri medicale, din raportul de constatare medico legală rezultând că acesta a suferit leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare pe o perioadă de 30- 35 zile.

Acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu, fiind efectuate cercetări de amploare la locul crimei, adică pe şosea, de către mai multe echipaje de poliţie, la scurt timp fiind prinşi ucigaşii. S-a stabilit faptul că inculpaţii şi membrii familiei acestora lucrează ca zilieri la ferma aparţinând inculpatului Nazâru Ştefan, domiciliat tot în Vişani, care a aflat şi el, alături de întreaga comunitate, despre uciderea victimei. Acesta chiar i-a întrebat pe inculpaţi dacă au fost implicaţi în uciderea victimei, iar aceştia i-au spus că da. Totuşi, Nazâru, care lucrează ca pădurar, nu a comunicat organelor de cercetare penală ceea ce aflase chiar de la agresori.

În data de 29 august, inculpaţii au fost depistaţi de anchetatori. Cu ocazia audierii, aceştia au indicat locul în care au ascuns armele albe, acestea fiind găsite în coliba de pe câmp. Audiaţi fiind, inculpaţii Muti Valentin, Muti Marian şi Muti Emilian au recunoscut săvârşirea faptelor.

La rândul său, inculpatul Nazâru Ştefan a declarat că nu a avut certitudinea că inculpaţii au comis într-adevăr crima, astfel că a decis să nu anunţe pe nimeni despre discuţia purtată că spoitorii Muti. Toţi au ajuns acum în faţa instanţei de judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Brăila, în luna noiembrie. Nu s-a stabilit încă vreun termen de judecată.
Categorie articol: 

Comentarii