Mergi la conţinutul principal

Turism ecologic in Insula Mica

Universitatea "Constantin Brancoveanu" a organizat, ieri, simpozionul cu tema "Parcul National Balta Mica a Brailei - zona umeda de importanta internationala", in cadrul proiectului "Impreuna salvam natura", cu ocazia Zilei mondiale a zonelor umede. Evenimentul a fost moderat de decanul Facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice, conf. univ. dr. Elena Enache, care a spus ca universitatea are dorinta, capacitatea si cunostintele pentru realizarea acestui proiect.
Directorul Parcului National Balta Mica a Brailei, dr. ing. Radu Moisei, a prezentat citeva repere ale proiectului la care participa alaturi de universitate si a deschis simpozionul cu explicatii referitoare la Conventia Ramsar. Aceasta este cunoscuta ca fiind conventia asupra Zonelor Umede de Importanta Internationala, in special ca Habitat pentru Pasarile de Apa. A fost adoptata la Ramsar, Iran, in anul 1971 si a intrat in vigoare la sfirsitul anului 1975. Este un tratat interguvernamental la care participa 154 de parti contractante prin care se asigura protectia a 1.636 de situri Ramsar cu 145 milioane de hectare de zone umede. In Romania sint protejate mai multe astfel de zone: Delta Dunarii din 1995, Balta Mica a Brailei din 2001, Complexul Piscicol Dumbravita, Lunca Muresului si Lacul Techirghiol din 2006. De asemenea, a mai fost prezentat un scurt istoric si fotografii de acum 100 de ani din Insula Mica. Un alt participant la simpozion, Inspectoratul Scolar, a fost reprezentat de inspectorul de geografie Catalin Canciu. Acesta a precizat ca prin aceasta actiune vrea sa promoveze dragostea elevilor fata de natura, de mediu. In proiectul "Impreuna salvam natura" se vor realiza citeva activitati impreuna cu elevii si studentii si se vor concepe manuale pentru cele trei cicluri de studiu, primar, gimnazial si liceal despre Parcul Natural Insula Mica.

"Daca la arhitectura admirata de specialisti din toata lumea adaugam Insula Mica si povestile ei, avem un potential turistic extraordinar"

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu, a spus ca ar fi bine daca Insula Mica ar fi in administrarea Consiliului Judetean pentru ca asa s-ar putea exploata zona din punct de vedere turistic si ca CJ vrea sa tipareasca si un album despre Insula Mica, mai ales ca zona este apreciata ca fiind mai frumoasa decit Delta Dunarii. "Delta Dunarii este considerata al treilea sit Ramsar din lume si are pe 65% din suprafata stufaris. Balta Mica este mai frumoasa poate pentru ca are pe 52% din suprafata paduri, insa trebuie sa avem grija pentru ca Balta Mica este un ecosistem foarte usor de periclitat, este de 25 de ori mai mic decit Delta si nu poate rezista presiunilor externe. Din acest motiv, pina acum, nici nu am promovat turistic aceasta zona pentru ca nu existau legi care sa o protejeze. Ati vazut ce se intimpla in Delta, intra cu sky-jet-urile pina in colonia de pelicani. Insula Mica nu ar fi rezistat la asemenea agresiuni. Acum exista legi care au interzis construirea in zona, stabilesc ordinea si chiar de anul acesta vrem sa incepem turismul ecologic. Trebuie sa ne intilnim toti, sa discutam si sa vedem cum este mai bine. In Braila se poate face turism cultural, exista potential si asa cum a spus de mai multe ori directorul Muzeului Brailei, domnul Candea, Braila poate deveni sit UNESCO. Daca la arhitectura admirata de specialisti din toata lumea adaugam Insula Mica si povestile ei avem un potential turistic extraordinar", a spus directorul Parcului Natural Balta Mica a Brailei, Radu Moisei. Tot el a propus ca seminarul sa fie dedicat profesoarei Dumitrica Albu, care in lumea stiintifica era numita pentru pasiunea ei "Doamna Insula Mica a Brailei". La simpozion au mai participat reprezentanti ai Directiei Agricole, conf. univ. dr. Constantin Stanciu de la Facultatea de Inginerie si alti specialisti.
In cadrul simpozionului au fost prezentate 30 de lucrari pe doua sectiuni. In prima, prezidata de conf. univ. dr. Camelia Vechiu si prof. drd. Aurelia Stroe au prezentat elevi de la Colegiul National "Nicolae Balcescu", Colegiul National "Murgoci", liceele "P. S. Aurelian" si "Perpessicius" si grupurile scolare: "Edmond Nicolau", "Constantin Brancusi", "Panait Istrati", "Constantin Brancoveanu", si studenti de la Universitatea "Brancoveanu". La cealalta sectiune, prezidata de conf. univ. dr. Elena Enache, dr. ing. Radu Moisei si prof. drd. Catalin Canciu, au fost prezetate 15 lucrari apartinind masteranzilor de la Universitatea "Brancoveanu", profesorilor si specialistilor de la Inspectoratul Scolar, grupurile scolare "Panait Istrati", "Constantin Brancusi", "Constantin Brancoveanu", Colegiul Economic "Ion Ghica", scoala generala Plopu, Tichilesti, Scoala "Ecaterina Teodoroiu", Universitatea "Constantin Brancoveanu" si Administratia Parcului National Balta Mica a Brailei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro