Mergi la conţinutul principal

Turiştii străini: «Brăila e dezastru!»

Nava de croazieră Arosa Silva, sub pavilion german, a acostat, ieri dimineaţă, la un ponton de lăngă Căpitănia Brăila. Zeci de turişti au coborât, grupuri - grupuri, şi au pornit relaxaţi într-un mic tur de vizitare, pregătit de operatorul de turism care i-a adus în oraşul nostru. Programul a fost scurt, de la 9.00 până la 12.00 şi a inclus o vizită a Muzeului de Istorie, o vizită a Sălii Mari a Teatrului "Maria Filotti", o plimbare prin Grădina Mare, pauză de cafea în restaurantul "Privighetoarea" şi apoi program de voie până la îmbarcare.
Calmi şi zâmbitori, aşa au apărut, ieri, turiştii germani prin centrul Brăilei. Câţiva dintre ei au ţinut neapărat să vadă mai mult decât le-au pregătit organizatorii excursiei, aşa că au luat-o la pas pe Str. Mihai Eminescu, intrând prin magazine sau poposind pe la terase. În general, erau oameni de vârsta a treia, pensionari care se bucură de un trai decent după zeci de ani de muncă. Printre aceştia erau, însă, şi familii tinere, cu copii.
În jurul orei 12.00, jos, în port, am abordat câţiva turişti care se întorceau la navă. Le-am pus întrebări în engleză şi nu s-a întâmplat să fim refuzaţi. Toţi cei cu care am vorbit ne-au răspuns cu acea amabilitate specifică oamenilor educaţi şi cu bună condiţie materială.
"Cum vi s-a părut oraşul nostru?", aceasta a fost întrebarea. "E un oraş frumos şi am fost foarte plăcut impresionat de clădirile cu arhitectură veche, specifică sfârşitului de secol XIX. Unele dintre acestea au fost renovate recent şi arată foarte bine", ne-a spus Stefan Walz, un tânăr de 39 de ani, care era însoţit de soţie şi copil. Pe cât de plăcut impresionat a fost de clădirile din centrul vechi, pe atât de deranjat a fost de gunoaiele de pe străzi. "Îmi pare rău să spun, dar nu mi-a plăcut faptul că străzile sunt murdare. Găseşti gunoaie peste tot, iar asta nu este în regulă. Într-o ţară din Uniunea Europeană nu ar trebui să se întâmple asta. Oraşul acesta ar fi foarte frumos, dacă ar fi adus la standardele UE", ne-a zis Stefan, pe un ton oarecum jenat. "Sper că nu v-a deranjat că am vorbit despre gunoaie, dar aceasta e realitatea pe care am văzut-o aici", s-a scuzat germanul.
"Brăila a fost un oraş foarte frumos în trecut, dar e trist să vezi cum arată acum. Sunt clădiri renovate, iar lângă ele, în stânga şi în dreapta, vezi nişte ruine urâte. Aveţi foarte multă treabă de făcut", ne-a transmis Hannelore Hobbs, din Hamburg, o femeie de vârsta a treia, care venea agale spre navă, alături de soţul său. Pe lângă aspectele negative, aceasta a observat şi o latură frumoasă a oraşului. "Aici cumpărăturile sunt ieftine, iar oamenii sunt prietenoşti. Foarte mulţi vorbesc engleza, dar germană nu ştie nimeni", a zâmbit ea, iar ca să ne demonstreze că s-a convins realmente că la Brăila merită să faci cumpărături, ne-a arătat două sacoşe din plastic. "Mi-am luat nişte haine. Marfă bună, la preţuri mult mai mici decât în Germania", ne-a zis doamna Hobbs.
Pe soţii Desa şi Michael Mosner i-am întâlnit pe Str. Împăratul Traian, în dreptul fostei Secţii "Arta Lemnului". Se uitau la terenul năpădit de buruieni şi la groapa din dreptul unei spărturi a gardului. Le-am pus aceeaşi întrebare: "Cum vi s-a părut oraşul nostru?". "Păi, ar fi un oraş frumos"..., a început doamna Mosner, "... dar e dezastru!", a completat-o soţul său, Michael, un domn în vârstă care seamănă izbitor cu celebrul actor Cristopher Plummer. "Vezi multe clădiri frumoase, lângă care se află lucruri urâte, ca aici", a explicat Desa Mosner, arătând spre groapa de pe Str. Împăratul Traian, săpată, cel mai probabil, de căutătorii de fier vechi.

"Arosa Silva", deschizătoare de drum

Programul de vizitare al turiştilor germani a fost organizat de agenţia "Karpaten Turism" din Bucureşti. "Noi am fost solicitaţi de tur-operatorul german care vinde bilete pe nava «Arosa Silva» să organizăm un program cu câteva obiective de văzut în Brăila. Nava aceasta este prima care şi-a exprimat intenţia de a acosta la Brăila. A fost cu un grup de turişti la sfârşitul lunii mai, iar acum este a doua oară când opreşte în acest oraş. Se pare că, la prima vizită, operatorul german a fost mulţumit de ce a găsit aici, astfel că au decis să includă Brăila în itinerariul din România. Ei mai opresc şi la Giurgiu, Olteniţa şi Tulcea. Pe viitor, intenţionăm să includem şi alte obiective în programul de vizită, pe lângă muzeu, teatru şi Grădina Mare şi să sperăm că şi operatorii altor nave, în afară de «Arosa Silva» îşi vor exprima dorinţa să oprească la Brăila", ne-a spus Alexandra Mihai, reprezentant al "Karpaten Turism".
Pontonul la care a acostat nava "Arosa Silva" a fost realizat în urmă cu circa şase ani, în cadrul programului de reabilitare a unor străzi din centrul istoric al municipiului. Autorităţile brăilene au inclus amenajarea acestui ponton în acel program cu finanţare europeană pentru ca navele mari de croazieră să poată acosta în condiţii decente în portul nostru. Din păcate, până în prezent, rare au fost ocaziile când astfel de vase au oprit la Brăila. "Arosa Silva" este prima navă sub pavilion german care a venit anul acesta la noi. În afară de ea, au mai fost trei acostări, de la începutul anului, ale unor nave sub pavilion ucrainean. "Alea ucrainiene sunt aşa, mai de-ale noastre... Asta nemţească e altceva, se cunoaşte că-i din Occident", ne-a spus Dan Gheorghe, şeful Serviciului de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară (STPLCAP) din cadrul Primăriei Brăila, instituţia care administrează pontonul pentru nave de croazieră. Pentru o zi de staţionare la ponton, navele trebuie să achite o taxă de 100 de euro. Pontonul a fost făcut în aşa fel încât navele să se poată aproviziona cu apă potabilă şi cu energie electrică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro