Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Turcia si Rusia vor discuta despre infiintarea unei aliante a statelor din Caucaz

Ministrul turc de Externe, Ali Babacan, se va intilni cu omologul sau rus luna viitoare pentru a discuta despre infiintarea unei aliante a statelor din Caucaz, care ar include Georgia si Rusia, a declarat vineri un purtator de cuvint al Ministerului de Externe, citat de Reuters.
Turcia, stat membru NATO, a fost alarmata de conflictul din Georgia, tara vecina, in care trupele ruse si cele georgiene s-au confruntat pe tema controlului asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.
Premierul turc, Tayyip Erdogan, a propus crearea Platformei de Stabilitate si Cooperare, care va include Turcia, Rusia, Georgia, Armenia si Azerbaidjan.
Blocul, care este inca in faza initiala, se va ocupa de probleme bilaterale si de securitate.
Oficiali din ministerele de externe al Turciei si al Rusiei se vor intilni saptamina viitoare pentru a pregati discutiile dintre Babacan si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a precizat purtatorul de cuvint.
Turcia, care aspira sa adere la Uniunea Europeana si este un aliat strategic al SUA in regiune, este un centru energetic pentru exporturile energetice din Marea Caspica si Asia Centrala spre Occident.
In ultimii ani, Turcia a mers dincolo de partenerii sai traditionali occidentali si si-a consolidat relatiile diplomatice si comerciale cu Asia Centrala, Rusia, Iran si tarile arabe.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii