Mergi la conţinutul principal
Amenzi de peste 1.000.000 de lei în primul semestru

Tunurile pe munca la negru!

* deși amenzile pentru "munca la negru" sunt uriașe, fenomenul pare să ia amploare la Brăila * potrivit inspectorilor de muncă, numai în primul semestru al anului, la Brăila au fost depistate peste 70 de persoane primite la muncă fără forme legale de către 27 de angajatori * lucrătorii "la negru" nu beneficiază de concediu medical, concediu de odihnă, zile libere legale, vechime în muncă, șomaj tehnic, contribuții la fondurile de pensii facultative suportate de angajator * cu toate acestea, acceptă să lucreze ilegal * administratorii de firmă care primesc la muncă minimum 5 persoane fără forme legale pot fi amendați cu cel puțin 100.000 de lei, reprezentând câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător  

 

Flagelul muncii "la negru" pare să ia amploare la Brăila, cu toate că amenzile sunt uriașe, mergându-se chiar până la închiderea firmei care angajează lucrători fără forme legale.

"Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută cu care se confruntă societatea noastră - cu consecințe negative atât asupra lucrătorului, cât și asupra bugetului de stat - care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorități a întregii activități a salariatului, cât și prin declararea parțială a activității acestuia, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor, drepturile de asigurări sociale precum și alte măsuri de protecție socială pentru angajat", precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila .

În scopul eliminării acestui fenomen, ITM Brăila a desfășurat mai multe acțiuni de control. Așa stând lucrurile, în primele 6 luni ale anului 2021, inspectorii de muncă brăileni au depistat, la 27 de angajatori autohtoni, 72 de persoane fără forme legale de angajare (sau ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise; persoane depistate la muncă în perioada în care aveau contractul individual de muncă (CIM) suspendat; persoane depistate ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității sau persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial) fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.060.000 lei.

Concret, în lipsa unui contract individual de muncă declarat, lucrătorii nu plătesc absolut nimic la stat și nu figurează nicăieri ca angajați, astfel că nu se pot bucura de avantajele și beneficiile unui salariat cu forme legale. Spre exemplu, nefiind angajați conform legii, lucrătorii "la negru" nu beneficiază de concediu medical (întrucât nu au niciun stagiu de cotizare), nu beneficiază de concediu de odihnă și zile libere legale, vechime în muncă (pe baza căreia angajații cu forme legale pot primi sporuri salariale; în lipsa vechimii, lucrătorul "la negru" va avea o pensie foarte mică), șomaj tehnic, contribuții la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați.

 

Amenzi uriașe pentru munca la negru

În luna februarie a acestui an, printr-un nou act normativ, respectiv ordonanță de urgență, s-a stabilit că angajatorii care primesc la muncă minimum 5 persoane fără forme legale vor fi amendați cu cel puțin 100.000 de lei (!) reprezentând câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător în cauză.

Ce-i drept, și până acum Codul muncii prevedea pentru angajatori amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare lucrător luat la muncă "la negru". În schimb, codul prevedea pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

Prin ordonanța de urgență din luna februarie, Guvernul a eliminat această prevedere care îi introducea în sfera penală pe patronii sau administratorii de firme care luau muncitori "la negru". Motivul a fost acela că, pe vechea prevedere, de cele mai multe ori, angajatorii prinși în culpă primeau de la judecători doar o amendă administrativă de maximum 1.000 de lei, pe motiv că "fapta nu constituia pericol public". Altfel spus, patronii care încălcau legislația muncii nici nu făceau închisoare, nici nu plăteau amenzi mari, de până la 20.000 de lei pentru fiecare lucrător luat la muncă ilegal, cum prevedea actul normativ.

Prin ordonanța de urgență menționată, Guvernul a intenționat, de fapt, să le ia cel puțin 100.000 de lei angajatorilor care angajează minimum 5 lucrători fără forme legale, fără ca aceștia să mai aibă calea penală care prevede și amenda administrativă de o valoare insignifiantă.

Concret, potrivit Ordonanței de urgență de modificare și completare a Codului Muncii, angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă precum și documentele de evidență a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru. Această reglementare creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților.

Actul normativ reglementează clar situațiile care constituie muncă nedeclarată ("la negru"): primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

 

Amenzi ale inspectorilor de muncă și în luna iulie

În altă ordine de idei, în perioada 12-16 iulie a.c., inspectorii de muncă brăileni au participat la Campania Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea în muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19. Au fost verificați 25 de agenți economici cu privire la respectarea prevederilor legale în domeniile de competență și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.000 de lei. Acțiunile de control continuă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro