Mergi la conţinutul principal

Tun evazionist de peste 100.000 euro

în baza unei sesizări a Direcţiei Antifraudă Fiscală, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au efectuat cercetări şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adam Ion, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani • acuzatul, în calitate de reprezentant al  SC “Tehoad Trans” SRL, societate ce avea ca obiect principal de activitate “transportul de marfă pe căi navigabile interioare” a creat un circuit financiar fictiv, totul în scopul ascunderii rezultatelor financiare ale societăţii şi prejudicierii statului • printre multele nereguli depistate: inculpatul a înregistrat în evidenţa contabilă 17 facturi fiscale ce atestă, în mod fictiv, executarea unor lucrări de reparaţii la nava împingător “George”, în valoare totală de peste 1,16 milioane lei 

 

Evaziune fiscală şi spălare de bani. Acuzat este inculpatul Adam Ion, care a ajuns în atenţia Direcţiei Antifraudă, după ce a ţepuit statul, fiind acum trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Practic, el a creat un circuit financiar fraudulos, în evidenţa contabilă a firmei pe care o reprezenta - SC “Tehoad Trans” SRL, ce avea ca obiect principal de activitate “transportul de marfă pe căi navigabile interioare”. Mai precis a înregistrat în contabilitatea firmei 26 de facturi fiscale fictive, care evidenţiau cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni reale. Prin faptele comise, prejudiciul produs de inculpat bugetului de stat a depăşit 100.000 euro.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, însă inculpatul a invocat anumite excepţii, iar instanţa trebuie să decidă dacă dă startul judecăţii.

Afacerile frauduloase ale inculpatului s-au derulat în perioada anilor 2013 - 2014, după cum arată procurorii. Totul s-a “răsuflat” însă în 2015.

La data de 18 iunie 2015 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală privind pe reprezentanţii firmei brăilene amintită anterior, Adam Ion şi Adam Geluţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit procurorului, în urma unui control efectuat la societatea respectivă s-a constatat că în evidenţa contabilă au fost înregistrate operaţiuni care nu au conţinut economic real, constând în facturi de achiziţii servicii de reparaţii, transport, aprovizionare şi manipulare, respectiv chirii, figurând ca fiind emise de societăţi care au fost administrate/controlate de acelaşi Adam Ion. “Din actele de urmărire penală rezultă probe că inculpatul Adam Ion, în calitate de reprezentant al  SC Tehoad Trans Srl, societate ce avea ca obiect principal de activitate «transportul de marfă pe căi navigabile interioare», în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, nu a organizat şi condus contabilitatea financiară şi de gestiune a societăţii, conform Legii 82/1991 (legea contabilităţii) şi Legea 571/2003 (Codul Fiscal), fapte ce au avut drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare ale societăţii.  În scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, inculpatul Adam Ion a evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive, folosind în acest sens facturi fiscale de achiziţie bunuri/prestări servicii/ închiriere spaţiu emise în numele unor societăţi comerciale ce nu au desfăşurat niciodată activităţile consemnate în documente”, au stabilit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

 

Lista facturilor fictive

Astfel, în perioada 31 iulie 2013 - 12 septembrie 2014, arată anchetatorii, inculpatul a înregistrat în evidenţa contabilă a SC Tehoad Trans SRL un număr de 17 facturi fiscale emise în numele SC Tegemio Trading, ce atestă, în mod fictiv, executarea unor lucrări de reparaţii la nava împingător George, în valoare totală de 1.165.349 lei, din care baza de impozitare 937.797 lei şi TVA - 225.551 lei. În perioada 30 septembrie 2013 - 30 decembrie 2013, a înregistrat în evidenţa contabilă a SC Tehoad Trans SRL un număr de 5 facturi fiscale emise în numele SC Tegemio Trading SRL, ce atestă, în mod fictiv, executarea unor lucrări de manipulare, aprovizionare şi transport în valoare totală de 158.200 lei, din care baza de impozitare 127.580 lei. Tot în anul 2013, în perioada 28 februarie - 15 iunie, a înregistrat în evidenţa contabilă alte 4 facturi fiscale emise în numele SC Tegemio Prod SRL, ce atestă, în mod fictiv, închirierea unui imobil, în valoare totală de 359.600 lei, din care baza de impozitare 290.000 lei.

În comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila se arată faptul că, prin aceste metode frauduloase, în perioada 28 februarie 2013 - 12 septembrie 2014, la diferite intervale de timp, inculpatul Adam Ion, în calitate de reprezentant al SC Tehoad Trans SRL, a înregistrat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv un număr de 26 de facturi fiscale fictive, din care 22 figurează emise de SC Tegemio Trading SRL şi alte 4 figurează emise de SC Tegemio Prod SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 542.951 lei, din care impozitul pe profit 217.180 lei şi TVA 325.771 lei. “Pe parcursul perioadei 28 februarie 2013 - 31 decembrie 2014, inculpatul a retras din gestiunea Sc Tehoad Trans Srl, în mod direct sau prin interpunerea soţiei sale, respectiv a fiului, suma de 1.683.147 lei, sub pretextul achitării cheltuielilor societăţii către furnizori fictivi Sc Tegemio Trading Srl şi Tegemio Prod Srl, cunoscând că provin din infracţiunea de evaziune fiscală. Pentru a disimula provenienţa ilicită a sumei de bani, a creat fictiv un circuit financiar bazat pe creditarea societăţilor Sc Tehoad Trans Srl şi Sc Pro Interful Srl, cu suma de 1.614.930 lei, pe care a retras-o în cea mai mare parte, respectiv 1.204.935 lei, reuşind prin această manoperă frauduloasă că creeze aparenţa provenienţei licite a sumelor de bani”, mai arată procurorii.

Potrivit procurorilor, faptele inculpatului Adam Ion întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Având în vedere că, prin fapta pentru care a fost pus sub acuzare inculpatul, s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, în sarcina inculpatului Adam Ion se reţin şi dispoziţiile art. 9, alin. 2 din Legea 241/2005 - prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. “Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani”, se arată în lege.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adam Ion, director la SC Tactinav SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală “evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive” în formă continuată, şi spălare a banilor în formă continuată.

În acelaşi dosar au figurat, iniţial, ca fiind suspecte de comiterea unor infracţiuni, alte trei persoane. Potrivit procurorilor, era vorba despre soţia inculpatului Adam Ion, cercetată în stare de libertate, la fel ca şi soţul, de infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare a banilor. Faţă de aceasta s-a dispus însă clasarea cauzei, întrucât nu au existat probe care să ateste vinovăţia acesteia.

La rândul său, Floarea Focşa, directorul filialei de Cruce Roşie Brăila, şi suspectul Cosmin Focşa, au fost cercetaţi pentru infracţiunea de complicitate la spălarea de bani, însă şi în cazul acestora s-a dispus clasarea, după cum se arată în comunicatul Parchetului, întrucât nu existau probe că au săvârşit infracţiunea.

Dosarul în cauză, în care singurul inculpat a rămas Adam Ion, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro