Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tudorel Toader anunţă „măsuri reparatorii” pentru condamnații care nu pot ataca deciziile completurilor de 5 judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că se vor lua „măsuri reparatorii” pentru ca acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la ÎCCJ, şi care nu au putut depune contestaţie în anulare, să facă acest lucru. Toader a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2003.

 

În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut termenul sau au depăşit termenul contestaţiei în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curţii Constituţionale din 2003 care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză. Or, că a pierdut termenul de contestaţie sau nu s-a aflat în aceeaşi ipoteză, au fost condamnaţi de complete nelegal constituite” a spus Tudorel Toader la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre răspunderea magistraţilor, spunând că în prezent este dificilă angajarea răspunderii procurorilor şi judecătorilor, atât în plan civil, cât şi în plan penal, în baza normelor dreptului comun.

Proiectul de lege plecat de la Ministerul Justiţiei pe 25 octombrie 2017, preluat de comisa specială, prevedea o riguroasă procedură şi norme materiale de procedură pentru angajarea răspunderii magistraţilor. Nu ne trebuie o lege specială pentru răspunderea lor, pentru că avem un capitol din legile justiţiei, doar că, din păcate, forma plecată de la guvern a fost mult atenuată, modificată şi în momentul de faţă este dificilă angajarea răspunderii magistraţilor, că e răspundere civilă, că e răspundere penală, după normele dreptului comun” a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai afirmat şi că trebuie aşteptat ca CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii protocoalelor din justiţie, după care autorităţile să ia „măsurile de reparare a abuzurilor”.

Eu, personal, nu cred că putem veni mâine cu o ordonanţă să stabilim nelegalitatea protocoalelor, pentru că în scurt timp Curtea Cosntituţională se va pronunţa sub aspectul constituţioalităţii sau neconstituţionalităţii protocoalelor, ceea ce este mai mult decât ar face Guvernul printr-o ordonanţă. Prin urmare, nu avem decât să aşteptăm decizia Curţii, funcţie de care, ulterior, să luăm măsurile de reparare a abuzurilor care s-au creat, a nedrptăţilor în actul de înfăptuire a justiţiei pe baza unor protocoale” a mai spus Toader.

Printre demnitarii condamnați de completurile de 5 judecători de la ICCJ între 2014 și 2018 (declarate nelegal constituite de CCR) se numără fostul premier Adrian Năstase, condamnat definitiv a doua oară pentru corupție în ianuarie 2014 în procesul Zambaccian, Liviu Dragnea, condamnat definitiv în aprilie 2016 în procesul Referendumul, și Adrian Severin, condamnat definitiv în noiembrie 2016, după ce a fost prins de jurnaliștii de la The Sunday Times că cerea mită ca să voteze legi în Parlamentul European, potrivit G4Media.ro.
Categorie articol: 

Comentarii