Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tudorel Arbunea a fost făcut KO

* în urma licitaţiei, Cornel Muşat, cel care deţine monopolul contractelor de pază pentru obiectivele administrate de CJ, a reuşit să mai obţină un contract de 387.542 lei * deşi criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic, firma DIOP Security SRL, cea care a deţinut contractele anterioare, a contestat licitaţia *Tudorel Arbunea, cel care a asigurat paza spitalului fără a participa la vreo licitaţie în acest sens, spune că firma lui Muşat nu a îndeplinit cerinţa referitoare la experienţa în paza unor obiective similare din domeniul sanitar * scos din ring-ul banilor publici, Arbunea mai susţine că Muşat a venit cu o ofertă "aberantă" * managerul spitalului declară că noul contract înseamnă o economie lunară de aproape 80 de milioane de lei vechi

"Service Guard", firma lui Cornel Muşat, cel care deţine monopolul contractelor de pază pentru obiectivele administrate de Consiliul Judeţean Brăila, a reuşit să-şi îmbogăţească recent "palmaresul". De data aceasta, Muşat a câştigat licitaţia organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, punând mâna pe un contract de aproape 400.000 lei.

Spitalul Judeţean, o miză de 400.000 lei

Paza Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila este asigurată, de la 1 iunie, de către firma "Service Guard", a lui Cornel Muşat, cel care a reuşit să câştige toate licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean în ultimii ani sau şi-a prelungit în regim de urgenţă contract după contract, aşa cum s-a întâmplat în cazul pazei aeroportului de la Ianca. De data aceasta, miza a constituit-o Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, care a intrat în administrarea CJ încă din vara anului trecut, odată cu descentralizarea din Sănătate. Contractul, având ca obiectiv "pază şi protecţie", derulat de spital cu firma DIOP Security SRL, a lui Tudorel Arbunea, a expirat la sfârşitul anului trecut. Concret, la data de 31 decembrie 2010 a expirat contractul prestări servicii pază, protecţie, ordine şi control, ce a fost atribuit prin încredinţare directă în data de 29 iunie 2010. Înainte de această dată, reamintim că paza unităţii spitaliceşti a fost asigurată, vreme de cinci ani, tot de firma lui Tudorel Arbunea, în baza unui contract încheiat de vechea conducere, pentru care nu s-a organizat niciodată licitaţie publică, dar care a fost prelungit în această perioadă cu ajutorul a nu mai puţin de 27 de acte adiţionale. După 31 decembrie 2010, dată la care s-a finalizat contractul cu DIOP Security SRL, părţile au încheiat 3 acte adiţionale prin care au prelungit înţelegerea contractuală. Pentru început, contractul a fost prelungit pe o durată de 3 luni, timp în care urma să apară bugetul pentru anul în curs şi s-a estimat că de la 1 aprilie va putea fi încheiat un nou contract. În luna februarie, spitalul a demarat procedurile de atribuire a contractului de pază şi protecţie, anunţul fiind publicat în SEAP pe 24 februarie. Autoritatea contractantă a optat pentru organizarea unei licitaţii deschise, "cea mai transparentă procedură de atribuire", după cum a ţinut să sublinieze managerul spitalului, Rodica Sin. Deschiderea procedurii de atribuire s-a făcut pe 17 martie, fiind prezentate oferte din partea a patru operatori economici. Astfel, s-au "bătut" pentru contractul cu Spitalul Judeţean două firme din Brăila, una din Bucureşti şi una din Constanţa. SC Interactiv Security SRL Bucureşti a făcut o ofertă de 420.480 lei, SC Diop Security SRL Brăila a avut o ofertă de 413.472 lei, SC Service Guard SRL Brăila a prezentat o ofertă de 387.542 lei şi SC LPS Protecţie SRL Constanţa a venit cu o ofertă de 404.361 lei. De remarcat este faptul că, potrivit evaluării efectuate de unitatea contractantă, aşadar de spital, valoarea contractului fusese estimată la 420.480 lei, iar durata contractului a fost fixată la 12 luni de la semnare. Prezentându-se cu o ofertă "năucitoare", Cornel Muşat şi-a făcut KO toţi adversarii, firma sa fiind declarată câştigătoare, în conformitate cu criteriile de atribuire, anume preţul cel mai mic.

15guard2Licitaţia contestată

"Întrucât două dintre firmele participante la licitaţie au contestat procedura de atribuire, contractul cu firma câştigătoare a fost semnat în data de 23 mai, cu începere din 1 iunie, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat unităţii noastre decizia prin care a respins contestaţia amintită", ne-a precizat consilierul juridic al spitalului, Ciprian Mândreanu. Deoarece procedura de licitaţie a fost contestată, spitalul a prelungit contractul pe care-l avea cu firma deja existentă în teren, DIOP Security SRL, prin încă două acte adiţionale, pentru lunile aprilie şi mai. Una dintre firmele care a contestat licitaţia a fost chiar DIOP Security SRL, iar cealaltă LPS Protecţie SRL Constanţa. "Contestaţiile înaintate de operatorii economici au făcut obiectul dosarelor 1602 respectiv 1604/2011, asupra cărora Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a pronunţat prin decizia nr. 1750/05.05.2011, în sensul respingerii contestaţiilor ca inadmisibile. Împotriva Deciziei CNSC, firma DIOP Security SRL a formulat recurs, drept pentru care s-a constituit dosarul nr. 686/44/2011, aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi şi faţă de care instanţa de recurs s-a pronunţat prin decizia nr. 2230/R/09.06.2011, în sensul anulării recursului ca netimbrat", a precizat Ciprian Mândreanu.
De partea cealaltă, Tudorel Arbunea susţine că motivul pentru care a făcut contestaţie îl reprezintă faptul că nu s-ar fi respectat una dintre cerinţele contractului, anume cea referitoare la experienţa similară, în ultimii trei ani, a firmelor participante. Conform fişei de date a procedurii de licitaţie deschisă, publicată în SEAP, "se solicită îndeplinirea şi finalizarea, în ultimii 3 ani, a unui contract de servicii de pază şi protecţie similar cu al prezentei documentaţii, a cărui valoare să fie de cel puţin 400.000 lei cu TVA. Se va prezenta pentru contractul invocat ca experienţă similară Formularul 5, care va fi însoţit de copia contractului şi de recomandarea sau certificatul constatator din partea beneficiarului respectiv". Tudorel Arbunea a considerat că cerinţa privind experienţa similară s-ar referi la obiective din domeniul Sănătăţii. El a precizat, totodată, că paza la un spital ar implica un regim special de lucru, în funcţie de consemnul particular impus de unitatea respectivă, activitate la care, evident, poate spune că are experienţă, spre deosebire de adversarul său, Cornel Muşat. "Există acea clauză care prevede un contract de pază similar cu altele îndeplinite în ultimii trei ani şi care s-a discutat, înainte de licitaţie, cu membrii comisiei. I-am întrebat la ce se referă contractul similar, dacă trebuie să fi făcut pază tot la un spital sau la o fabrică de medicamente, ori un depozit farmaceutic, sau la alte obiective din domeniul sanitar şi mi-au spus că da. Consider că cei care au câştigat licitaţia nu au făcut pază într-un contract similar, este normal să-mi spun punctul de vedere, de aceea am făcut şi contestaţia. Şi oferta lor este aberantă, nici salariile angajaţilor nu pot fi asigurate din suma respectivă, dar asta este problema lor", ne-a declarat Tudorel Arbunea.
Conducerea spitalului ne-a precizat că noul contract prevede o valoare lunară de 32.295,16 lei, faţă de 40.000 lei pe lună, cât era stipulat în vechiul contract. "Dintr-o analiză simplă reiese că, în urma procedurii de atribuire, unitatea a realizat o economie lunară de 7.704,84 lei, reprezentând 19,26% mai puţin faţă de vechiul contract", a calculat Rodica Sin.
Comentarii