Mergi la conţinutul principal

Tuberculoza muşcă din copii

De la un an la altul, tuberculoza afectează din ce în ce mai mulţi brăileni. Boală  contagioasă, potenţial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, ea este în special o infecţie a plămânilor. Cele mai vechi dovezi arheologice cu privire la existenţa tuberculozei provin din vechiul Egipt, dar boala a făcut ravagii de peste 300 de ani. În urmă cu o săptămână, bacilul lui Koch s-a cuibărit într-o şcoală din Brăila, de unde doi elevi au ajuns la spital, după ce au ieşit pozitiv la testarea tuberculinică şi există suspiciuni şi în cazul altor elevi. Boală a sărăciei, care muşcă adânc din populaţia României în perioada postdecembristă, indiferent de vârstă, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie, ca urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni.

Cele două cazuri de TBC au fost descoperite la Şcoala Nikos Kazantzakis din Brăila, iar boala a fost confirmată la o elevă de 14 ani  şi la un elev de 17 ani, ambii copii provenind din familii defavorizate. În urma acestor confirmări, panica a pus stăpânire pe unitatea de învăţământ, dar apariţia unui focar TBC, pune pe jar întreaga comunitate, pentru că, în acest oraş, sunt sute, poate chiar mii de familii defavorizate. Sute, sau mii de suflete, copii, tineri sau vârstnici care trăiesc la limita subzistenţei şi care locuiesc în încăperi insalubre.

De altfel, este cunoscut faptul că România este ţara cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Avem de 15 ori mai mulţi bolnavi de tuberculoză decât Ungaria şi de 10 ori mai mulţi decât Bulgaria, dacă ne raportăm doar la ţările învecinate. Se spune că tuberculoza, deşi este tratabilă, este cea mai ucigaşă boală infecţioasă la nivel mondial. Boală situată la polul săraciei, boală a săracilor, tuberculoza este un stigmat, despre care nu prea se vorbeşte. Este ruşinos să vorbim despre sărăcie într-o Românie despre care se spune că este prosperă, dar, situaţia este dramatică.  

România are nevoie de finanţarea completă a tratamentului împotriva tuberculozei şi are nevoie să achiziţioneze medicamente de ultimă generaţie, care până acum au fost achiziţionate doar cu ajutorul comunităţii internaţionale, guvernele nealocând bani pentru aceste tratamente. Este timpul ca politicienii aflaţi la Putere şi Guvernul României, prin legi clare, să îi ajute pe pacienţii fără resurse să se trateze, pentru a fi redus numărul pacienţilor contagioşi. Se ştie că, dincolo de statistici, de numărul pacienţilor existenţi, sunt foarte mulţi bolnavi de tuberculoză care rămân neidentificaţi în comunitate, printre care şi mulţi copii.

Din păcate, în momentul apariţiei cazurilor de tuberculoză la Şcoala Nikos Kazantzakis, Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila nu avea pe stoc testele rapide pentru copii. Situaţia nu se regăseşte doar la noi, problemele de acest gen sunt la fel în toată ţara; noi niciodată nu suntem pregătiţi, suntem luaţi mereu prin surprindere şi suntem prinşi pe picior greşit atât la inundaţii, la furtuni, la  zăpezi, cât şi la apariţia unor focare de infecţie. Acum, dacă tot vrem să intrăm cu dreptul în Uniunea Europeană, politicienii noştri ar trebui să facă ceva şi pentru  sănătatea populaţiei şi, implicit, pentru a elimina stigmatul tuberculozei, ca boală a sărăciei, dar la câte sunt de făcut cine ştie când îi vine rândul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro