Mergi la conţinutul principal

Tuberculoza, boala care «atacă» tot mai mulţi copii

Tuberculoza afectează de la un an la altul din ce în ce mai mulţi brăileni. Numărul bolnavilor a crescut în anul 2015, comparativ cu 2014, potrivit unor cifre furnizate de Spitalul de Pneumoftiziologie. Pentru a împiedica răspândirea acestei boli, dar şi pentru a identifica posibilele focare din judeţ, conducerea unităţii spitaliceşti ia în calcul pentru 2016 să meargă din localitate în localitate şi, cu sprijinul autorităţilor locale, să identifice persoanele afectate de TBC.
În anul 2014, în evidenţele spitalului brăilean se aflau 251 de bolnavi de tuberculoză, din care 138 proveneau din mediul urban şi 113 din mediul rural. Din totalul de 251, 210 au reprezentat cazuri noi de îmbolnăvire şi doar 41 de recidivă.
În 2015, numărul persoanelor cu TBC luate în evidenţă de unitatea sanitară de pe strada Campiniu din municipiu a crescut la 278. Dintre acestea, 160 provin din mediul urban, iar 118 din mediul rural. Tot din totalul de 278, 244 sunt bolnavi noi şi 34 persoane cu recidivă.
O altă statistică aparţinând Institutului "Marius Nasta" pentru judeţul Brăila evidenţiază aceeaşi problemă: o explozie a numărului de bolnavi, fie că sunt adulţi, fie că sunt copii,. Cel mai grav este însă în cazul minorilor. Pentru că, în ceea ce priveşte copiii cu vârste între 0 şi 14 ani s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare. Dacă în urmă cu doi ani, existau doar 3 copii depistaţi cu TBC, în 2015, s-au înregistrat 24 de astfel de cazuri.

Ce măsuri intenţionează să ia conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila

Boom-ul numărului de cazuri noi i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila. Aceştia intenţionează să ia câteva măsuri pentru a încerca să împiedice răspândirea tuberculozei în rândul brăilenilor. "Constatările făcute de echipa medicală a spitalului potrivit cărora în judeţul Brăila, mai ales în mediul rural, tuberculoza este subdiagnosticată, iar cazurile se prezintă tardiv la spital, considerăm că suntem îndreptăţiţi să aplicăm în anul 2016 măsuri de depistare intensivă a tuberculozei, mai ales în grupurile populaţionale vulnerabile pentru TBC", ne-a declarat managerul unităţii spitaliceşti de pe str. Campiniu, Ştefan Sînpetru.
La ce categorii vulnerabile a făcut referire Sînpetru ne-a explicat chiar directorul medical, Andreia Gavrilescu. "Vorbim de contacţii bolnavilor de TBC, pauperii extremi, persoanele fără adăpost, asistaţii sociali, infectaţii HIV/SIDA, utilizatorii de droguri, populaţia din penitenciare şi din alte instituţii corecţionale, persoanele spitalizate cronic în unităţi de psihiatrie. Şi cazurile de neoplasm intră tot în această categorie, pe lângă diabetul zaharat, hepatita cronică sau ciroză cu virus B sau C cu tratamente specifice, persoanele care urmează tratamente imunosupresive pentru diverse afecţiuni şi transplant de organe. Să nu-i uităm pe etilicii cronici, personalul care lucrează în unităţile sanitare, muncitorii expuşi noxelor coniotice, cei de pe şantiere de construcţii, cei cazaţi în dormitoare comune, navetiştii, persoanele din căminele de bătrâni, din cămine de spital, dar şi pacienţii hemodializaţi", a adăugat directorul medical Andreia Gavrilescu.
Concret, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie va colabora cu autorităţile locale din mediul rural, care prin reţeaua de asistenţi sociali şi mediatori sanitari, vor identifica suspecţii de tuberculoză, mai ales pe cei care nu au statut de asigurat. În cazul celor asiguraţi, o mână importantă de ajutor vor da medicii de familie.
Suspecţii de tuberculoză vor fi transportaţi fie la Dispensarul TBC Făurei, fie la Dispensarul TBC Brăila, unde vor fi supuşi unui examen medical de specialitate şi unui examen radiologic pulmonar. În funcţie de rezultate, cei depistaţi cu modificări radiologice susceptibile de TBC vor efectua gratuit şi alte investigaţii medicale. Brăilenii în cazul cărora se va confirma prezenţa bolii vor fi spitalizaţi, trataţi şi monitorizaţi gratuit.
"Pentru persoanele neasigurate depistate cu tuberculoză se vor face demersuri la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, în vederea obţinerii statutului de persoană asigurată prin Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei", a mai precizat dr. Andreia Gavrilescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro