Mergi la conţinutul principal

Trupele ruse sint in continuare prezente in Georgia, in afara regiunilor separatiste

Aproximativ 1.200 de militari rusi si 206 vehicule blindate se afla in continuare in 19 zone de control si observatie din Georgia, in afara regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia, potrivit unor cifre furnizate de ministrul georgian de Interne, relateaza AFP.
Un numar de sase puncte de control au fost evacuate de fortele ruse la 13 septembrie conform acordului semnat la 8 septembrie intre presedintele in exercitiu al UE, Nicolas Sarkozy, si presedintele rus Dmitri Medvedev.
Acest acord prevede o retragere completa, pina la 10 octombrie, a militarilor rusi din zonele din apropierea Osetiei de Sud si a Abhaziei "pe pozitiile lor anterioare inceperii ostilitatilor" ruso-georgiene, la 7 august.
Din cele 19 puncte de control, trei existau inainte de declansarea conflictului: unul la Anaklia, situat la vest, in apropierea Abhaziei, si doua amplasate in regiunea Gori, aproape de Osetia de Sud, a precizat ministrul.
Aceste posturi au fost instalate la inceputul anilor '90 de fortele ruse de mentinere a pacii.
Treisprezece puncte sint amplasate in apropierea Osetiei de Sud:
- Cinci in apropierea regiunii Gori, mai precis in Variani, Karaleti, Savsvebi si un punct vechi, la Ergneti. O tabara a fost instalata in zona satelor Meghvrekisi si Brotleti;
- Doua la Pta si Ali, la circa 20 de kilometri, respectiv 50 de kilometri vest de Gori;
-Doua linga Sashere, in Perevi si Ghodora.
-Patru puncte de control sint instalate de asemenea la Ahalgori, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de capitala Tbilisi, unde osetii au instalat o administratie; un punct la Ikoti, iar doua aproape de Odizi si Mosabruni.
Sase puncte de control au fost de asemenea amplasate in apropierea Abhaziei.
Un punct rusesc ramine la Kantisubani, altul la Sale, iar cel de-al treilea permite controlarea accesului la o hidrocentrala din Inguri, care furnizeaza o mare parte din rezervele anuale de electricitate ale Georgiei.
Potrivit documentului emis de ministrul georgian, alte trei puncte sint instalate la Hudoni, Anaklia si la Mount Kvira.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro