Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăila, Capitala Antreprenoriatului

• este titlul onorific pe care reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii au decis să îl acorde oraşului nostru, luni, cu ocazia Galei Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) • în cadrul evenimentului, Municipiul Brăila a obţinut şi premiul de excelenţă în susţinerea antreprenoriatului • gala s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar jurizarea s-a făcut de către Consiliul Naţional al Rectorilor, care a stabilit decernarea premiilor pe fiecare categorie • edilul-şef Marian Dragomir a subliniat că odată cu aceste distincţii mai multe uşi importante se vor deschide pentru administraţie şi societăţile comerciale din Brăila • titlul de Capitală a Antreprenoriatului Românesc va cântări destul de mult pentru viitorii investitori, consideră primarul, care deja a anunţat deschiderea unei noi afaceri în Brăila, săptămâna aceasta

 

Două trofee obţinute luni de Brăila ar putea juca un rol important în atragerea de investitori în viitorul apropiat. Deşi poate părea greu de crezut pentru unii, oraşul nostru a primit titlul de Capitală a Antreprenoriatului Românesc în cadrul Galei Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) din acest an. Trofeul a venit din partea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. De asemenea, tot în cadrul evenimentului din 12 noiembrie, Municipiul Brăila a primit şi premiul de excelenţă în susţinerea antreprenoriatului, de această dată din partea AMR. O victorie care ar putea cântări mult în relaţia cu viitorii posibili investitori şi nu numai, consideră primarul Marian Dragomir, care a ţinut să le mulţumească tuturor societăţilor locale, naţionale, multinaţionale, dar şi colegilor din Primărie, considerând că tocmai activitatea acestora a contribuit la câştigarea celor două trofee. Potrivit edilului-şef, pentru premiul de excelenţă, Brăila a concurat în ultimă instanţă cu municipiile Constanţa şi Suceava. De asemenea, oraşul nostru s-a mai înscris şi în cursa pentru titlul de excelenţă la iluminat stradal (premiu pe care l-a obţinut în 2017), însă de această dată, câştigător la categoria respectivă a fost Suceava (primar PNL). Gala organizată de AMR s-a desfăşurat sub patronajul Preşedintelui României, colaborarea Consiliului Naţional al Rectorilor şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a dorit să sublinieze edilul-şef, ca replică pentru “cârcotaşii de serviciu”, care deja au criticat pe reţelele de socializare, imediat ce Dragomir a anunţat premiile obţinute de municipiu, că nu este vorba decât despre o recompensă dată de PSD-işti pentru PSD-işti.

Plecând de la ideea că titlurile primite vor conta pe viitor în dezvoltarea sectorului economic, Dragomir a dorit să anunţe că tocmai săptămâna aceasta se va deschide o nouă afacere la Brăila. De asemenea, edilul-şef a precizat, în premieră, că Primăria Municipiului Brăila va deveni partener contractual al constructorilor care vor realiza Podul peste Dunăre.

 

Ce a contat la acordarea titlurilor în cadrul Galei AMR

Întrebat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” cum de a primit oraşul nostru titlul de Capitală a Atreprenoriatului din România pentru un an de zile, dar şi premiul de excelenţă în susţinerea antreprenoriatului, primarul Marian Dragomir a explicat că la bază a stat deschiderea municipalităţii către a sprijini segmentul noilor investitori şi facilităţile oferite.

“Aceste trofee dovedesc că Primăria Brăila este un partener corect pentru toţi cei ce doresc să îşi dezvolte afacerea, investesc în Brăila, modernizează spaţii comerciale, construiesc, generează noi locuri de muncă şi vor susţine o competiţie reală pe piaţa forţei de muncă pentru a avea cei mai buni angajaţi. Prin activitatea tuturor brăilenilor de bună credinţă, oraşul nostru revine în centrul atenţiei la nivel naţional prin ştiri pozitive. Faptele bune ale majorităţii pot trece în plan secundar acţiunile unor persoane care umbresc numele oraşului nostru. (...) Municipiul Brăila a primit două premii. Este singurul municipiu care a primit la această gală două premii! Este vorba despre Premiul de Excelenţă în Susţinerea Antreprenoriatului din partea AMR. Iar de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, care este cea mai mare organizaţie patronală din Sud-Estul Europei, a primit titlul de Capitală a Antreprenoriatului din România, distincţie care va determina participarea reprezentanţilor din Municipiul Brăila la foarte multe manifestări organizate de acest Consiliu. Am fost deja invitaţi în data de 14 decembrie la Bucureşti, la o întâlnire cu societăţi comerciale, Camera de Comerţ Româno-Germană şi alte entităţi economice puternice din România. De asemenea, în Municipiul Brăila vor fi organizate anul viitor mai multe întâlniri cu diverse organizaţii de tipul consiliilor întreprinzătorilor, patronate, camere de comerţ, pentru a promova Municipiul Brăila şi facilităţile fiscale pe care Primăria Municipiului le poate oferi celor care aleg oraşul nostru pentru a investi”, a declarat Dragomir, încântat de rezultat.

Primarul a mai adăugat că oraşul nostru este considerat un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte relaţia administraţiei cu mediul antreprenorial, dar şi pentru că în ultima perioadă numărul investiţiilor din Brăila a crescut.

“Primăria Brăila este un partener corect şi avem câteva exemple aici: Pentru chinezii care au venit la fostul complex Armonia, noi facem extinderea Şoselei Focşani de la două la patru benzi. Şi vom avea anul viitor, după ce vor deschide fabrica, trei linii de transport public până la fabrică. În cazul celor de la Yazaki, Primăria Municipiului Brăila a finalizat iluminatul public până la poarta fabricii, deoarece acesta nu era înainte. Iar de anul viitor vom avea cinci linii de autobuz care vor asigura transportul angajaţilor până la fabrică. În alte situaţii, Primăria va amenaja infrastructura stradă-trotuar în zona de acces a mai multor fabrici din Municipiul Brăila începând de anul viitor. Şi mă refer aici la Strada Vădeni, unde vom avea trotuare şi covor asfaltic. De asemenea, bretele paralele de acces pe Şoseaua Viziru, inclusiv trotuarele. Mai mult, Primăria Municipiului Brăila mai are o schemă de minimis, astfel că în funcţie de valoarea investiţiei şi de numărul de locuri de muncă realizate, se oferă facilităţi fiscale privind plata impozitului pe teren şi clădire. Iar cei interesaţi pot consulta pe site-ul Primăriei această schemă”, a adăugat primarul.

Tot la capitolul avantaje, după obţinerea acestor premii, sursa citată a dorit să adauge că pe lângă evenimentele care vor fi organizate la nivel naţional la care Primăria va fi invitată pentru a-şi prezenta ofertele, foarte mulţi dintre agenţii economici din oraşul nostru vor beneficia de aceeaşi deschidere şi vor avea oportunitatea de a participa la întâlniri cu organizaţii patronale, societăţi comerciale, naţionale şi multinaţionale care vor veni la rândul lor în  Brăila.

“Dar principalul lucru este că după mulţi ani de zile în care Vestul României era privit ca principalul pol de atragere a investiţiilor, Municipiul Brăila intră pe această zonă a dezvoltării antreprenoriale. Şi vreau să mai subliniez ceva: niciun investitor nu va alege Brăila din dragoste faţă de Dunăre sau pentru că e primarul mai sociabil şi glumeţ, ci în baza unor studii, la fel cum a fost şi în cazul societăţilor care au deschis diverse afaceri în Brăila pană acum. În funcţie de analize, studii şi oportunităţi pe care le oferă Municipiul nostru comparativ cu altele din România. Deci, da, titlul va conta atunci când vine vorba de atragerea de noi investitori. Pentru că noi acum suntem priviţi ca un exemplu de bună practică. Va genera o curiozitate pentru alte societăţi care vor să investească în România. Deoarece în toată presa de specialitate economică se va menţiona faptul că Brăila este, timp de un an de zile, capitala antreprenoriatului din România”, a continuat Dragomir.

 

Primarul deja anunţă deschiderea unei afaceri şi noi parteneriate

Întrebat despre criticile care au apărut pe reţelele de socializare după ce a anunţat că Brăila a fost recompensată pentru sprijinirea antreprenorilor, reacţii similare cu momentul în care s-a vorbit despre iluminatul stradal performant, Dragomir a precizat că din punctul său de vedere “cârcotaşii de serviciu” nu fac altceva decât să strice imaginea oraşului.

“Am văzut că şi acum există cârcotaşi. Le reamintesc faptul că acest premiu este oferit de Asociaţia Municipiilor din România, la o competiţie aflată sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, pe o jurizare făcută de Consiliul Naţional al Rectorilor. Aşadar, aceşti cârcotaşi rămân doar veşnicii comentatori care nu se implică cu nimic în dezvoltarea Municipiului Brăila. Ba dimpotrivă, prin atitudinea lor fac un rău tuturor!”, a afirmat edilul-şef.

Pentru a dovedi că aceste titluri vor juca un rol important în dezvoltarea economică a oraşului nostru, Dragomir a dorit să anunţe că deja săptămâna aceasta va avea loc inaugurarea unei noi afaceri în Brăila. Este vorba despre un call center, care va avea între 20 şi 40 de angajaţi.

“Dovadă că încă o societate se extinde şi se dezvoltă în Brăila. Noi mai suntem în discuţii cu nişte societăţi comerciale, dar ca de obicei nu am să divulg niciun secret decât în momentul în care vom avea astfel de detalii. Ce vă pot spune este că săptămâna aceasta, în Brăila, se va mai deschide o nouă afacere care o să creeze locuri de muncă, dar mai multe vă voi spune zilele următoare”, a precizat Dragomir.

Şi mai interesant este că edilul-şef a vorbit şi despre faptul că Primăria Municipiului Brăila va deveni partener contractual al constructorilor care vor realiza Podul peste Dunăre, însă deocamdată sursa citată nu a dorit să ofere mai multe informaţii.

Revenind la Gala AMR, potrivit primarului Marian Dragomir, alături de el, la eveniment au participat ambii viceprimari Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, dar şi mai mulţi directori din cadrul Primăriei.

 

Brăila, premiu de excelenţă pentru iluminatul stradal, în 2017

Reamintim că iluminatul public i-a adus Brăilei trofeul de excelenţă acordat de Asociaţia Municipiilor din România (AMR), în cadrul unei gale desfăşurate la începutul lunii noiembrie 2017. La vremea respectivă, un juriu format din specialişti în domeniu a decis că sistemul de iluminat stradal din municipiul Brăila este cel mai performant din ţară. Trofeul a fost ridicat de primarul Marian Dragomir, care în discursul de mulţumire a spus atunci că sistemul pe bază de led-uri implementat la Brăila, pe lângă faptul că are un impact scăzut asupra mediului, ajută Primăria să facă economii importante la buget, lucru pe care l-a confirmat ulterior în urma unei analize.

În cadrul galei AMR de atunci s-au acordat trofee de excelenţă în 2017 pentru mai multe domenii de activitate. Brăila a candidat la vremea respectivă pentru trei categorii: excelenţă în iluminat stradal, excelenţă în educaţie şi excelenţă în susţinerea şi promovarea antreprenorilor. La final, din 109 municipii participante, doar 10 au primit premii de excelenţă, iar Brăila a triumfat la capitolul “iluminat public”. După cum se ştie, Primăria Brăila a încheiat un contract pe o durată de 10 ani cu firma “Luxten”, care a schimbat vechile corpuri de iluminat cu altele noi, pe bază de led-uri şi asigură mentenanţa sistemului.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, înfiinţată pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale, la nivel naţional şi internaţional. Cuprinde toate cele 103 municipii şi sectoarele Municipiului Bucureşti. Preşedintele AMR este PSD-istul Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3 al capitalei. În această entitate primarul Brăilei Marian Dragomir ocupă poziţia de secretar general.

 

Cu ce se va ocupa noul Call Center din Brăila

Primarul Marian Dragomir ne-a transmis, ulterior interviului din cursul zilei, faptul că deschiderea noului Call Center va avea loc, astăzi, 14 noiembrie. De asemenea, acesta ne-a pus la dispoziţie câteva date oferite de societate privind noua afacere.

“Honoshib SRL, partener de încredere Telekom, inaugurează în locaţia din str. General Eremia Grigorescu nr 19, bloc 3A, un magazin menit să ofere consultanţă atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice din judeţul Brăila. În interiorul magazinului, pe lângă operaţiunile clasice de încasare facturi, achiziţie de telefoane sau contractare abonamente, persoanele juridice din judeţul Brăila pot găsi consultanţi dedicaţi care le pot oferi soluţii personalizate domeniului de activitate din care fac parte. Menţionăm că echipa este formată din 12 tineri entuziasmaţi gata să răspundă cu promptitudine tuturor celor care le trec pragul. Ne bucurăm că autorităţile locale încurajează iniţiativele de acest fel stimulând apariţia unor noi locuri de muncă”, au anunţat aceştia în cadrul unui comunicat.

 

Proiectul Capitala antreprenoriatului românesc este o premieră la nivel european

Potrivit Mediafax.ro, ieri, Consiliul IMM-urilor din România, alături de AMR, au emis un comunicat de presă prin care au anunţat faptul că Brăila este capitala antreprenoriatului românesc în 2019. Potrivit sursei citate, iniţiativa a vizat o competiţie între municipiile din România care au o viziune antreprenorială de excepţie, indiferent de dimensiunea şi prosperitatea acestora. Brăila (din 8 aplicanţi), a dispus de planul de acţiune cel mai performant şi orientat spre viitor, se arată în document, potrivit Mediafax.

Tot de acolo aflăm că în analiza dosarelor de candidatură s-a luat în calcul atât situaţia mediului antreprenorial din prezent, cât şi propunerile viitoare de îmbunătăţire a mediului de afaceri local, punându-se accent pe o serie de criterii precum: infrastructura de business, existenţa unor programe de susţinere a antreprenoriatului, nivelul atragerii de companii valoroase în municipii, existenţa unor scheme locale de ajutor de minimis pentru antreprenori sau numărul de branduri româneşti existente în municipiu.

“Municipiul Brăila oferă o serie de beneficii care favorizează dezvoltarea activităţii de afaceri, precum posibilitatea concesionării de terenuri sau clădiri, încheiere de parteneriate public - privat, asociere în participaţiune, acces la informaţii de interes public, expertiză tehnică şi audit, consiliere pentru dezvoltare, expertiză specializată. Dezvoltarea infrastructurii de afaceri a municipiului Brăila reprezintă o prioritate în perioada 2014-2020. Proiectul Capitala antreprenoriatului românesc este o premieră la nivel european, susţinut de toate organizaţiile mediului de afaceri din România. În fiecare an, începând cu acest an, vom avea o capitală în cadrul căruia antreprenoriatul va fi marcat 1 an de zile la nivelul unui oraş”, se arată în comunicat.
Categorie articol: 

Comentarii