Mergi la conţinutul principal

Trimiterea în plen a raportului "Mihăilescu", amânată din nou


Conducerea Senatului a amânat, marţi, aducerea în plen a raportului în cazul Şerban Mihăilescu, pe motiv că Regulamentul acestei Camere trebuie "corectat" în acord cu decizia CCR ca hotărârea privind urmărirea penală a membrilor Guvernului să fie luată cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Vicepreşedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Pereş, a explicat, la finalul Biroului Permanent, că în cadrul şedinţei, s-a ridicat o obiecţie privind decizia 990 din 1.10.2008 a CCR, prin care alineatul 3 al articolului 150 din Regulamentul Senatului a fost declarat neconstituţional.

"Am decis ca în termen de o săptămână, până lunea-marţea viitoare, să solicităm Comisiei pentru Regulament luarea în discuţie a acestui alineat 3 al articolului 150, pentru a veni şi a corecta în sensul în care CCR s-a pronunţat şi să punem imediat în urma votului asupra modificării Regulamentului, să punem în discuţie acest raport şi solicitarea Parchetului, pentru ca plenul Senatului să poată decide constituţional şi în consonanţă cu Regulamentul Senatului", a adăugat Pereş.
Introducerea pe ordinea de zi a votării raportului în cazul lui Şerban Mihăilescu a fost amânată în repetate rânduri, deşi senatorii jurişti s-au exprimat asupra cazului pe 19 martie.

În octombrie 2008, Curtea a declarat neconstituţional textul articolului 150 alineatul 3 din regulamentul Senatului, care prevedea că "hotărârea" privind urmărirea penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor". CCR a invocat că alineatul în cauză contravine Constituţiei, care prevede, la art.76, alin. 2, că "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră".

"Potrivit art.147 alin.(1) din Constituţie, dispoziţiile din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", a subliniat CCR.

În şedinţa din 19 martie, Comisia juridică a Senatului nu a reuşit, în lipsa voturilor necesare, să acorde nici un vot pentru începerea urmăririi penale a lui Şerban Mihăilescu, nici unul împotrivă, astfel că raportul senatorilor jurişti nu conţine vreo recomandare.

Senatorii din Comisia juridică a Senatului argumentează, în raportul asupra solicitării Parchetului General de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PSD, Şerban Mihăilescu, că probele din dosarul DNA sunt, în parte, nule, "motiv pentru care votul a fost atât de strâns".

Raportul precizează că, "supusă la vot, propunerea de începere a urmăririi penale nu a întrunit numărul necesar de voturi (4 senatori şi-au exprimat opţiunea pentru <<DA>>, şi 4 senatori - pentru <<NU>>", fapt pentru care Comisia nu poate recomanda plenului Senatului un vot în favoarea avizării începerii urmăririi penale.

În argumentaţia senatorilor jurişti se face referire la probele considerate nule în dosarul lui Mihăilescu, invocându-se decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a retrimis DNA dosarul cauzei, ca urmare a declarării neconstituţionale a Legii 155/1999 privind responsabilitatea ministerială. Aceleaşi probe, însă, sunt considerate de Parchetul General, într-o scrisoare adresată Comisiei juridice, ca având "valoarea unor acte premergătoare, pentru a stabili dacă există suficiente indicii pentru a justifica începerea urmăririi penale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro