Mergi la conţinutul principal

Trenul de Bucuresti e cel mai bun medic numai pentru cei care reusesc sa urce in el

Nu medicii sint problema la Braila, ci echipamentele pe care le au la dispozitie pentru a-si face meseria. Este opinia medicului Bogdan Minescu (PNL), acesta fiind de parere ca exprimarea potrivit careia cel mai bun medic din Braila este trenul de Bucuresti este usor fortata: "Medicina braileana a ramas in urma din motive obiective, pentru ca in momentul de fata medicina moderna nu poti sa faci, daca nu ai tehnologie. Or, aceasta tehnologie inalta nu exista, si costa. Se fac eforturi si in sensul asta si stiti ca la Braila se va face un Spital Judetean de Urgenta. Un spital de genul asta ar insemna rezolvarea problemelor de tehnologie, pentru ca vor exista din dotare un standard tehnologic pe care, in momentul de fata, nu vad cine ar putea sa-l asigure in Braila. In conditiile in care achizitia de aparatura de inalta performanta se face centralizat, sigur ca intotdeauna au existat alte prioritati. Si as spune ca din punctul de vedere al politicienilor legati de sanatate, Braila n-a dus lipsa de asa ceva, am avut deputat ministru al Sanatatii, am avut senator sef al Comisiei de sanatate, dar e foarte usor sa constati ca in Braila nu exista tehnologie, ca cel mai bun doctor e trenul de Bucuresti si sa nu faci nimic pentru a rezolva problema. Nici un politician nu a adus aparatura de inalta performanta. A fost adus un tomograf la Braila, dar mai bine nu-l aduceau, pentru ca s-a cheltuit cu el mai mult decit face. Daca puneam leu la leu ce s-a cheltuit cu el, cind nu mai functiona, s-ar fi putut cumpara altul, nou, modern. Acum functioneaza cit de cit".
Minescu este convins ca oricit de bun ar fi un medic, daca trebuie sa puna diagnostic "din ochi" si sa trateze cu mina goala, nu poate face mare lucru: "In ce priveste valoarea medicilor din Braila, sint doua aspecte: unul legat de capacitatea lor profesionala si altul, legat de ceea ce pot ei sa faca, in conditiile tehnologice date. E un domeniu in care Braila este mult in urma altor judete. Si va mai spun ceva: in tren te poti urca daca esti capabil, in tren se urca si se duc la Bucuresti fitosii, care vor sa se duca la nu stiu ce profesor, la nu stiu ce clinica, sau cei care vor sa-si faca investigatii in plus, dar nu pleaca niciodata urgenta. Urgenta, daca poti s-o rezolvi, o rezolvi acolo, la fata locului, ca pina ajunge pacientul la Bucuresti... Oricum, eu cred ca in urmatorii 2-3 ani se va schimba situatia si in Braila, daca se va ridica acest spital judetean si daca unele din initiativele ministrului Sanatatii se vor pune in aplicare. Ma refer, spre exemplu, la un nou sistem de administrare si de proprietate a spitalelor".

"De regula, pleaca oamenii cei mai bine pregatiti"

O alta problema semnalata de doctorul Minescu, atunci cind e vorba despre calitatea personalului din domeniul medical, este exodul de cadre medii si medici peste hotare, cei care pleaca fiind, evident, dintre cei mai buni: "Medici mai putin au plecat, dar cadre medii au plecat foarte multe si chiar a fost o problema, pentru ca, de regula, pleaca oamenii cei mai bine pregatiti, care au experienta, care pot face fata. Noi speram sa reusim sa-i pastram pe cei 40 de rezidenti care vor veni in Braila in perioada urmatoare, dar depinde foarte mult si de ce oferi, si daca posibilitatile tehnologice nu sint cine stie ce, e cam greu. Oamenii astia invata in centre in care, la ora asta, se face din punct de vedere medical ce se face in lume si ca sa vii la tehhnologia de aici, e ceva mai greu. Spre exemplu, anul acesta vom avea un compartiment de neurochirurgie, vom avea doi medici, unul va veni anul acesta, celalalt, anul viitor. S-a facut o mica investitie, se cumpara truse speciale, pentru ca daca omul vine si-l intimpini cu bratele deschise si atit, pleaca inapoi. Mai mult decit atit, o sa incercam sa le obtinem si cazare pentru ei, sa fie bine primiti si sa nu plece, pentru ca mai ales medicii cu inalta specializare sint primii care pleaca".
Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat, ieri, ca este si el preocupat de ideea de a repartiza medicilor care vin in Braila garsoniere in care sa poata locui decent:
"Eu l-am sfatuit pe domnul director Mihailescu, de la Spitalul Judetean, sa incepem sa aducem tineri, ceea ce dinsul a si incercat sa faca, si mi-a promis ca foarte curind vor veni 40 de tineri la Braila. Noi asteptam descentralizarea, ca daca am avea aici toate pirghiile de decizie, altfel am ajuta. Oricum, Ministerul Sanatatii nu ajuta cu nimic. Eu am in cap acum - dar stiti ca la mine se coc mai greu ideile - am in cap, pe Buzaului, avem doua corpuri P^3, in care unul dintre el am dori sa conving consilierii si sa gasim si resursele necesare ca sa fac si izolarea termica si termopane, instalatii, sa facem niste garsoniere pentru medicii noi, pentru ca unii dintre ei nu sint braileni si vrem sa le oferim o alternativa, ca loc de cazare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro