Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Trei jurnalisi ucisi si alti 12 raniti si arestati

Trei jurnalisti, Giga Ceihladze, corespondent al Russian Newsweek, Aleksandr Klimciuk, sef al agentiei de fotografie Caucasus Press Images, si Stan Storimans, camaraman al postului german RTL-4, au fost ucisi de la inceputul conflictelor din Georgia, informeaza un comunicat RSF.
Potrivit comunicatului Reporters Sans Frontieres, moartea unui al patrulea jurnalist georgian si a soferului sau nu au fost confirmate inca.
Corpurile neinsufletite ale jurnalistilor Giga Ceihladze, corespondent al Russian Newsweek si sef al postului TV Alania, si al lui Aleksandr Klimciuk, sef al agentiei de fotografie Caucasus Press Images si corespondent al agentiei de presa Itar-Tass, au fost aduse la finalul saptamini la Tbilisi, cu ajutorul organizatiei Reporters Sans Frontieres (RSF), care a acordat si ajutor financiar familiilor celor decedati.
Patru jurnalisti turci - Hilmi Hacaloglu, Cumhur Catkaya, Güray Ervin si Levent Öztürk, angajati ai posturilor TV NTV si Kanal Türk - au fost prinsi intr-un schimb de focuri si raniti in timp ce mergeau spre Thinvali, pe 11 august. Cameramanul a fost ranit grav in zona ochiului sting, in timp ce reporterul Ervin a suferit rani usoare la umar.
Toate statiile TV detinute de reteaua turca NTV au difuzat materialele video pe care jurnalistii din Georgia le-au filmat in timpul schimbului de focuri. Politistul oset a incetat sa mai traga, dupa ce jurnalistii s-au identificat de la distanta. Cei patru reporteri s-au intors la Istambul pe 13 august.
"Cind am fost lovit am simtit o durere puternica in ochi si mi-am dat seama ca s-a intimplat ceva rau. Citeva minute mai tirziu am putut sa intru in contact cu ceilalti. Cu totii ne-am pastrat calmul, insa tirurile de arma au continuat. E un miracol ca sintem inca in viata", a declarat Öztürk, care risca sa isi piarda ochiul sting.
Cameramanul Catkaya a fost protejat de camera de luat vederi, lovita de mai multe gloante, ceea ce, potrivit declaratiilor sale, i-a salvat viata.
Tamara Urusadze, corepondent al canalului public de televiziune din Georgia, GPB, a fost impuscata in bratul sting, la Gori, oras-tampon dintre georgieni si rusi. Femeia in virsta de 32 de ani a continuat sa relateze in timp ce colegii sai incercau sa se adaposteasca de focurile trupelor ruse, fiind impuscata.
Tzadok Yehezkeli, corespondent al ziarului israelian Yedioth Ahronoth, a suferit mai multe fracturi in timpul unui bombardament de la Gori, pe 12 august, si a fost operat la un spital din Tbilisi, fiind in prezent in afara oricarui pericol. Un alt grup de ziaristi israelieni a fost oprit, pe 14 august, tot in Gori, de catre mai multi soldati rusi, care l-au agresat pe jurnalistul Tzur Sheizaf pe motiv ca facea fotografii linga o baza militara ruseasca.
Alti citiva jurnalisti veniti din diverse regiuni ale lumii, pentru a relata despre evenimentele din Georgia, au fost arestati temporar sau agresati de fortele armate din zona de conflict.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii