Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Trei cazuri de turbare in judet

De la inceputul anului, in judetul nostru au fost depistate trei focare de turbare la animale, in toate cele trei situatii masurile luate de autoritatile sanitar-veterinare dovedindu-se suficient de eficiente incit sa fereasca populatia umana de contractarea acestei boli extrem de grave. Primul caz s-a inregistrat, in luna februarie, in comuna Cazasu. Pe data de 13 a lunii respective, un localnic a reusit sa prinda si sa omoare o vulpe care ii ucisese sase gaini si ii ranise alte doua. Cadavrul animalului a fost dus, pentru o verificare de rutina, la laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare Braila, iar testele au dus la depistarea virusului turbarii. Imediat, s-au luat masurile prevazute de lege, care au constat in sacrificarea tuturor animalelor din gospodaria unde a fost prinsa vulpea - 4 ciini, 2 pisici si 46 de gaini -, in afara de ovine si porcine, care doar se tin sub supraveghere timp de zece zile, si instituirea carantinei, in Cazasu si pe o raza de 30 de kilometri in jurul acestei localitati, deci inclusiv in municipiul Braila. Carantina a insemnat, printre altele, vaccinarea tuturor ciinilor care in perioada ultimei campanii de vaccinare antirabica (decembrie 2005) nu implinisera virsta de doua luni. In plus, s-a interzis complet organizarea de expozitii canine sau scoaterea ciinilor in afara perimetrului aflat in carantina. Perioada de carantina se mentine pe durata a trei luni. In consecinta, pe 13 mai, focarul de la Cazasu a fost considerat stins, fara a se mai inregistra nici un nou caz de rabie in rindul animalelor din zona.
Un alt caz in care s-a instituit, de asemenea, carantina pe o raza de 30 km de jur, s-a inregistrat, pe 20 februarie, in localitatea Traian. Acolo a fost gasit, pe un maidan, un ciine mort, iar probele prelevate de la acesta au demonstrat ca este vorba tot de turbare.
Ultimul caz s-a depistat, pe 17 martie, in Surdila Gaiseanca, unde de vina a fost tot o vulpe prinsa la "furat" de gaini. Si acolo, actiunile intreprinse de veterinari au impiedicat raspindirea virusului rabiei atit la animale, cit si la oameni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii