Mergi la conţinutul principal

Trei candidati pentru sefia Politiei Comunitare

Pe 12 iulie, la Bucuresti, in cadrul unui concurs, se va disputa comanda Politiei Comunitare Braila. Pentru functia de director s-a inscris un singur candidat: chestorul in rezerva Traian Jipa, fost sef al inspectoratelor de politie din Braila si Constanta, mult timp superiorul lui Antonel Colceag. Functia de adjunct la Comunitara este disputata de doi fosti ofiteri de Politie, cu atributii de comanda, intre care si cms. sef (r) Antonel Colceag, fost adjunct al Politiei judetului, pensionat anticipat, interimar, in acest moment, pe functia de adjunct la Comunitara. Atit chestorul Traian Jipa, cit si cms.sef Dumitru Hahui au absolvit cursuri postuniversitare in administratie publica mai inainte de infiintarea Politiei Comunitare, in vreme ce Antonel Colceag, care a si fost arestat timp de noua zile pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale, face masterat pe bani publici, de 18 milioane de lei, la SNSPA, in aquis comunitar, inscriindu-se la curs in 2005, in vremea in care nu era decit adjunct interimar la comanda Politiei Comunitare.

Se anunta, de fapt, trei candidati pentru functia de adjunct

Concursul din 12 iulie va consta intr-o proba scrisa din legislatie specifica si un interviu, dar si intr-o competitie de dosare. Traian Jipa este singurul inscris pentru functia de director. Dosarul sau este solid, in sensul ca reuneste un CV imbatabil, cu o activitate profesionala indelungata in Inspectoratul de Politie al Judetului Braila, dar si in functii de conducere. Reamintim ca Traian Jipa a fost citiva ani buni seful Politiei brailene, dupa care a fost avansat la Constanta, unde, in scurt timp de la numirea pe functie a si fost avansat la cel mai inalt grad din sistem, acela de chestor. Dupa ce a luptat citiva ani cu hotii de combustibil din magistralele de la Constanta, Jipa s-a pensionat inainte de termen, urmare "recomandarii" actualului ministru al Internelor, Vasile Blaga. Ieri, primarul Constantin Sever Cibu ne-a confirmat faptul ca Traian Jipa este singurul candidat pentru functia de director, insa pentru functia de adjunct se prefigureaza chiar trei candidaturi: "Stiu ca si-a depus dosarul Dumitru Hahui. Dar si-a depus dosarul si Antonel Colceag, e dreptul lui, ce sa-i fac?! Din cite am inteles, miine (azi -n.r.) e posibil sa-si mai depuna un fost politist dosarul pentru functia de adjunct. Nu pot sa va spun numele acestuia".
Dumitru Hahui, inscris pentru functia de adjunct, s-a pensionat la termen, spunind ca vrea sa se linisteasca, dupa atitia ani de Ordine Publica. Cms.sef (r) Dumitru Hahui a fost mai bine de cinci ani seful Ordinii Publice din municipiu, dupa ce a avut o activitate indelungata in calitate de sef al Seviciului Judiciar din IPJ. Ieri, intrebat ce l-a determinat sa incerce sa intre in Politia Comunitara, Dumitru Hahui ne-a marturisit ca nu poate sta departe de acest sector: "Sufletul meu este tot la Ordine Publica". Si acesta s-a aratat mirat ca Antonel Colceag doreste sa ramina adjunct la Comunitara: "Impotriva lui Colceag s-a inceput actiunea penala. Dar, in fine, comisia va stabili ce si cum. Da, am inteles ca face masterat pe bani publici. Eu am trei cursuri postuniversitare, in stiinte penale, management, dar si in administratie publica, masterat de 2 ani, facut pe banii mei, inainte de a se infiinta Politia Comunitara, masterat facut tot la SNSPA".

Legea spune ca Antonel Colceag ar fi trebuit suspendat din functie

Arestat la 31 mai la propunerea DIICOT, pus in libertate la 9 iunie, de Inalta Curte de Casatie, pentru un viciu de procedura privind competenta instantei care a emis mandatul, Colceag isi exercita, in continuare, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, activitatea de adjunct la Politia Comunitara. Colceag este invinuit pentru difuzare de informatii clasificate, pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale. Potrivit Legii 188/1999, privind Statutul Functionarului Public, "in cazul in care s-a inceput urmarirea penala sau exista un motiv legal de incompatibilitate (incalcarea unor legi speciale, precum si aceea a Sigurantei Nationale - n.r.) functionarul este suspendat din functie", iar in cazul in care functionarul urmeaza cursuri de perfectionare pe banii autoritatii, acesta se obliga sa ramina angajat 1-5 ani, or la data la care Primaria i-a aprobat lui Colceag sa se inscrie la masterat pe banii contribuabililor, acesta nu era decit interimar.
Prin Ordonanta 6/D/P din data de 31 mai, Serviciul Teritorial Galati din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Antonel Colceag, pentru savirsirea infractiunii prevazute si pedepsite de Legea 51/1991, privind siguranta nationala. Informarea respectiva a ajuns si la Primarie. Zilele trecute, Primaria a fost informata si ca Antonel Colceag a fost internat in perioada 11.05 - 20.05.2006, in Spitalul de Pshiatrie "Sf. Pantelimon" Braila, Sectia I Psihiatrie, "pentru o afectiune de intensitate nevrotica (usoara) care nu-i afecteaza capacitatea de munca".
Potrivit DIICOT, Colceag este inculpat pentru incalcarea art.12, al.1 din Legea Sigurantei Nationale, articol care prevede ca "nici o persoana nu are dreptul sa faca cunoscute activitati secrete privind siguranta nationala, prevalindu-se de accesul neingradit la informatii, de dreptul la difuzarea acestora si de libertatea de exprimare a opiniilor. Divulgarea, prin orice mijloace, de date si informatii secrete care pot aduce prejudicii intereselor sigurantei nationale, indiferent de modul in care au fost obtinute, este interzisa si atrage, potrivit legii, raspunderea celor vinovati". Asa cum va informam si in editiile trecute, un alt ofiter de Politie, scms. Costica Gorgan, acum la Ordine Publica, fost lucrator la Arme - dupa cms. Catalin Chivu, actualul sef al Inspectoratului - este urmarit penal in aceeasi cauza, pentru sustragere de documente secrete. Pare-se ca acesta ar fi sustras documentele cu informatii clasificate, i le-ar fi dat lui Colceag, iar Colceag ar fi incercat sa le difuzeze "oferindu-le" unui jurnalist de la ziarul "Obiectiv". Reamintim ca, in cazul lui Colceag, Inalta Curte a decis trimiterea propunerii de arestare preventiva la Tribunalul Braila, revocind mandatul emis de Curtea de Apel Galati, din motive de competenta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro