Mergi la conţinutul principal

Trebuia schimbat regimul juridic al terenului din Piata "Concordia"!

Situatia retrocedarii a 1.000 de mp din Piata "Concordia" ramine subiect de aprigi dispute in administratia locala. Dupa ce primarul Constantin Cibu a retrocedat, in viteza, in citeva saptamini, in baza legii imobilelor abuziv confiscate, terenul de sub piata de legume si fructe, prefectul Nicolae Mitroi a solicitat dosarul restituirii, Politia s-a autosesizat, pornind o ancheta, consilierii locali au ripostat, fiindca n-au stiut nimic, iar, ieri, insusi directorul Administratiei Pietelor, Simona Draghincescu, a luat atitudine, trimitindu-i primarului o adresa in care se spune ca, potrivit legii, terenul pietei este inalienabil, iar orice instrainare a acestuia impunea o schimbare de regim juridic. Singurul aflat in expectativa este primarul Cibu, care asteapta ca prefectul sa se pronunte. Numai ca prefectul sustine ca nu se poate pronunta fiindca Primaria inca nu i-a trimis dosarul privind retrocedarea pietei.

Se acuza chiar si "acordul tacit al autoritatii"

Ieri, printr-o adresa de citeva pagini, Simona Draghincescu, directorul Administratiei Pietelor, secondata de juristul sau, a formulat un argument prin care ii cere primarului Cibu sa revina asupra deciziei de retrocedare a 1.000 mp din Piata "Concordia". Practic, directorul pietelor a expus o serie de motive care impiedica retrocedarea pietei in natura: "In conformitate cu prevederile legii (...) pietele publice apartin domeniului public local, si sint bunuri inalienabile, insesizabile si imprescriptibile. Bunurile de acest fel sint scoase din circuitul civil, neputind fi instrainate sub nici o forma prin acte juridice intre vii. (...) Trebuia schimbat regimul juridic al terenului pentru o eventuala retrocedare, fiindca numai dreptul de proprietate privata este supus regimului juridic de drept comun. (...)Legea mai spune ca trecerea din domeniul public in cel privat se face dupa caz, prin hotarire a Guvernului, a Consiliului Judetean sau a Consiliului Local, daca prin lege sau prin constitutie nu se dispune altfel. Aplicabilitatea Legii 10 (privind restituirea imobilelor abuziv confiscate - n.r.), modificata, nu poate excede cadrului legal privitor la proprietatea publica si regimului juridic al acesteia, asa cum este reglementat de legiutor".
In aceeasi adresa, Draghincescu il avertizeaza pe primar ca dispozitia sa este titlu executoriu pentru punerea in posesie, dar nu poate fi pusa in executare silita, nici dupa o hotarire a instantei, tocmai fiindca bunul respectiv este, potrivit legii, inalienabil.
Primarul Constantin Cibu nu stia cu exactitate regimul juridic al terenului din "Concordia", motiv pentru care ne-a trimis la Sorina Bosoanca sa ne lamureasca. Aceasta, director al Directiei Administratiei Publice Locale, a negat vehemet ca Legea 10 nu are aplicabilitate si in cazul pietei. Draghincescu i-a mai spus, ieri, primarului, prin adresa sus citata, ca in contextul in care in "Concordia" este o constructie, iar autorizarea acesteia nu este consemnata la autoritate, respectiv Primarie, nu este exclusa complicitatea autoritatii. Asta fiindca, tot potrivit legii, un teren grevat de sarcini, pe care sint constructii autorizate, nu poate fi retrocedat in natura.
Ieri, primarul Cibu ne-a declarat ca asteapta ca prefectul Nicolae Mitroi sa se decida, sa conteste sau nu dispozitia de retrocedare: "Dar prefectul a uitat ca a semnat si el dispozitia? Pentru legalitate? Acum vrea dosarul sa verifice?". Tot ieri, prefectul Mitroi ne-a spus ca nu a luat inca o decizie: "Primaria nu mi-a trimis dosarul de retrocedare, pentru a verifica legalitatea dispozitiei. Am timp sa contest dispozitia. Nu, eu n-am semnat pentru legalitate pe dispozitia respectiva. Eu am semnat o dispozitie generala cu vreo 2.600 de retrocedari. Voi lua o decizie imediat ce voi primi dosarul". Reamintim ca, intre timp, s-a sesizat si Politia si a deschis o ancheta in privinta restituirii in natura a 1.000 mp din "Concordia" si "nu numai", dupa cum spune cms. Catalin Chivu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro