Mergi la conţinutul principal

Treabă de mântuială la renovarea unui monument istoric al Brăilei

• abia renovată, fosta Policlinică pentru Copii de pe Calea Călăraşilor are deja probleme cu tencuiala, care a început să se desprindă de pe faţadă • conducerea Casei Judeţene de Pensii, actualul proprietar al imobilului, spune că deja l-a notificat pe constructor să facă reparaţiile necesare, lucrarea având o perioadă de garanţie de 10 ani • firma care a câştigat la licitaţie contractul de reabilitare în valoare de peste 7 milioane de lei este “Concivia” SA

 

Fosta Policlinică pentru Copii de pe Calea Călăraşilor, una dintre cele mai interesante clădiri de patrimoniu ale Brăilei, a trecut printr-o renovare care a durat câţiva ani, însă nu pare să fi avut noroc de lucrări de calitate. O ditamai bucata de tencuială s-a desprins de pe faţada proaspăt reabilitată, demonstrând faptul că firma care a executat lucrările probabil nu şi-a dat interesul să facă treabă bună. Este vorba despre “Concivia” SA.

Firma a câştigat în 2012 contractul în valoare de peste 7 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici pentru Copii. Lucrările au început în acelaşi an, însă în 2013 au fost întrerupte, din cauza unor probleme legate de proiectare. Constructorul a solicitat la vremea respectivă inclusiv o suplimentare a devizului de lucrări. A durat câţiva ani până când problemele au fost rezolvate şi s-a redeschis şantierul. Muncitorii şi-au reluat lucrul abia în 2016, iar lucrările au fost recepţionate în noiembrie 2017. Actualul proprietar al clădirii este Casa Judeţeană de Pensii, iar reabilitarea s-a făcut cu fonduri primite de la Ministerul Muncii. Sorin Enache, directorul economic al Casei de Pensii Brăila, ne-a declarat că s-a luat notă de degradarea prematură a tencuielii de pe faţada exterioară şi că i s-a solicitat constructorului să facă reparaţii în garanţie. “Lucrarea are o perioadă de garanţie de 10 ani, iar toate problemele de acest gen vor fi remediate pe cheltuiala constructorului. Firma în cauză a fost notificată oficial şi urmează să facă reparaţiile necesare”, ne-a declarat Enache.

Problema este că, deşi lucrările de renovare au fost recepţionate în toamna anului 2017, clădirea a rămas nefolosită până la ora actuală. Din câte se pare, au început să apară semne de degradare şi pe interior, deoarece imobilul nu a fost încălzit pe perioada iernii.

Din păcate, va mai dura ceva vreme până când acest imobil va putea fi folosit de Casa de Pensii sau de alte instituţii ce şi-ar putea muta sediul acolo. Asta deoarece mai sunt de făcut câteva lucrări, pentru care, însă, nu s-a mai primit finanţare de la Ministerul Muncii. Astfel, încă nu s-a montat sistemul de încălzire, iar curtea interioară nu a beneficiat de o reabilitare completă, odată cu restul imobilului. În curtea respectivă se află o clădire construită în perioada regimului comunist, care a fost folosită ca spălătorie, iar în prezent se află într-un stadiu avansat de degradare. Directorul economic, Sorin Enache, precizează că acea construcţie are mai întâi nevoie de o expertiză, pentru a se stabili dacă mai poate fi renovată sau trebuie demolată. “Acel spaţiu s-ar preta foarte bine pentru  amenajarea unei arhive, însă mai întâi trebuie ca un expert să spună dacă fosta spălătorie mai poate fi reabilitată sau nu. Restul curţii trebuie nivelat şi pavat. În total, pentru amenajarea curţii interioare şi pentru montarea sistemului de încălzire, ar fi nevoie de 1,6 milioane de lei, bani care trebuie alocaţi de Ministerul Muncii. Dacă primim finanţarea, ar fi posibil ca imobilul să poată fi utilizat începând de anul acesta”, ne-a declarat Enache.

 

De ce este specială această clădire

 

Cladirea situată pe Calea Calarasilor nr. 14 a fost construită în perioada 1935 - 1937, la iniţiativa lui Vasile Demetrescu-Braila, medic şef al Asigurărilor Sociale din Brăila. Stilul său arhitectonic a atras atenţia de la bun început. “Calităţile arhitecturale ale acestei clădiri sunt remarcabile, fiind un exemplar de vârf al arhitecturii moderne din perioada interbelică. Nu întâmplător este una dintre puţinele clădiri din România realizate într-un stil arhitectonic modern şi care se află, totuşi, pe lista monumentelor istorice", ne explica, în urmă cu câţiva ani, Marcian Roman, arhitect, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Brăila.

Imobilul are o suprafaţă de circa 3.600 mp şi în anul 2004 a fost inclus pe lista monumentelor istorice, la pozitia 58 Br-II-m-B-02077, sub denumirea Palatul Asigurărilor Sociale Brăila. În perioada regimului comunist, din 1955, vreme de 44 de ani, imobilul a găzduit fosta policlinică de copii, considerată, la vremea aceea, una dintre cele mai bune unităţi medicale spitaliceşti din România. La scurt timp după Revoluţie, fosta unitate medicală şi-a închis porţile, clădirea fiind revendicată de Casa de Pensii Brăila, care a preluat-o în proprietate în 2004.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro