Mergi la conţinutul principal

Tratează rănile cu tătăneasă

* tătăneasa este o plantă perenă cu rădăcină neagră și flori mici albe, roz sau violet

 

Această plantă este recunoscută pentru proprietățile sale medicinale. Principalul sau ingredient activ este alantoină, ce stimulează abilitatea de proliferare a celulelor. În afară de alantoină, mai există un alt compus, și anume mucilagiul, având proprietăți antiinflamatoare, emoliente etc. Tătăneasa este benefică în atenuarea durerii și a inflamațiilor asociate cu ruperea oaselor, entorse, artrită, răni etc.

De asemenea, tătăneasa este benefică în cazul tulburărilor intestinale, întărind sistemul imunitar și luptând împotrivă bolilor infecțioase.

Potrivit unor studii, ar putea fi benefică în cazul diabetului și ar reduce nivelul de colesterol. Rădăcinile acestei plante sunt folosite în cazul bolilor de plămâni.

 

Tătăneasa este bogată în vitamine

 

Tătăneasa este bogată în vitaminele A și C. Vitamina C este un antioxidant ce protejează organismul împotriva radicalilor liberi și reduce, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, vitamina A îmbunătățește vederea și este necesară creșterii și dezvoltării oaselor. Tătăneasa este una dintre plantele care conțin vitamina B12, esențială în ceea ce privește formarea globulelor roșii, divizarea celulelor și dezvoltarea celulelor nervoase. Pe lângă aceste vitamine esențiale, planta conține minerale, precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, seleniu. Potasiul este obligatoriu pentru menținerea echilibrului electrolitic din organism, reglând nivelul tensiunii arteriale, iar magneziul este important pentru o inimă sănătoasă, dinți și oase.

 

Tătăneasa poată fi utilizată atât intern, cât și extern

 

Tătăneasa acționează ca astringent, ca expectorant și emolient. De asemenea, acționează precum un sedativ ușor și vindecă leziunile. Cataplasmele cu tătăneasă pot fi aplicate peste vânătăi sau entorse, reducând umflăturile din zonele afectate. Mai mult, cataplasmele cu tătăneasă pot fi puse pe zgârieturi și tăieturi, dezinfectând și calmând. Atunci când mâncăm frunze de tătăneasă, ele pot fi benefice împotriva diareei, hemoroizilor etc. Tătăneasa ajută pielea să se regenereze, deținând proprietăți curative puternice, antifungice, antibacteriene. Se utilizează pentru a trata ulcerele interne și externe. Persoanele care au suferit o arsură pot beneficia de pe urma acestei plante. (Mai multe pe Farmaciata.ro)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro