Mergi la conţinutul principal

Tratamente fitosanitare de sezon în livezi

• recomandarea specialiştilor este aceea de efectuare a unui tratament cu un produs cupric, după căderea în totalitate a frunzelor

 

Specialiştii fitosanitari brăileni recomandă producătorilor agricoli efectuarea, în această perioadă de repaos vegetativ, a lucrărilor specifice de combatere a bolilor şi dăunătorilor la pomii din livezi. “La toate speciile pomicole, în perioada repaosului vegetativ, recomandăm efectuarea unui tratament cu un produs cupric. Unii specialişti recomandă efectuarea tratamentului după căderea în totalitate a frunzelor, pentru ca produsul cupric să acopere şi cicatricile rămase după căderea frunzelor, la locul de inserţie al peţiolului. Aceste cicatrici, se «vindecă» mai greu şi sunt, frecvent, în anumite condiţii, principalele «porţi» de pătrundere a unor agenţi patogeni foarte periculoşi pentru speciile pomicole cum ar fi, de exemplu, Monilinia sp. ori Stigmina carpophila”, ne-a declarat dr. ing. Eugen Velichi, şeful Oficiului Fitosanitar Brăila. De asemenea, sursa citată a subliniat că tratamentul se va executa în zile fără vânt, cu temperaturi pozitive de peste 5°C, iar ramificaţiile pomilor să fie uscate. “Este mai eficient dacă se execută după efectuarea tăierilor specifice pentru ca soluţia de stropit să acopere rănile produse ramurilor, răni ce pot fi porţi de intrare pentru o serie de agenţi patogeni”, se menţionează într-un comunicat transmis de către Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei Agricole Brăila, tuturor primăriilor din judeţ în vederea afişării la avizier. De asemenea, specialiştii mai recomandă şi efectuarea unui tratament cu insecticid, la 10 zile după aplicarea produsului cupric, pentru a combate astfel formele de rezistenţă a unor dăunători, gen ouă de afide sau ouă ori femele în hibernare la specii de acarieni. Specialiştii fitosanitari atrag însă atenţia proprietarilor de livezi să respecte toate procedurile prevăzute de legislaţia în domeniu cu scopul protejării familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro