Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Traseu «Braicar» special pentru elevi, subiect de dezbatere în CLM

• consilierul municipal PND Bogdan Botea i-a propus primarului Marian Dragomir să ia în calcul introducerea de trasee “Braicar” speciale pentru elevi, astfel încât să se evite aglomeraţia din autobuze la orele când copiii  merg la şcoală • edilul-şef a explicat că, din punctul său de vedere, aceasta nu ar fi o soluţie bună • Dragomir a precizat că măsura ar însemna costuri exorbitante pe bugetul Primăriei şi ar limita elevii la gratuitate pe transportul în comun doar pe rutele respective

 

Ideea introducerii unor rute speciale care să ducă elevii brăileni la şcoli şi licee a fost dezbătută, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal. Mai exact, cel care a ridicat problema a fost consilierul municipal PND Bogdan Botea, care a dorit să anunţe în plen că la ora la care elevii trebuie să ajungă la şcoală, aglomeraţia pe mijloacele de transport în comun din oraş devine aproape de nesuportat. Prin urmare, soluţia, a afirmat PND-istul, ar consta în introducerea unor trasee distincte, care să deservească doar elevii brăileni.

“Ca şi în alte oraşe mari, se impun linii speciale pentru elevi în orele de trafic mare. Dimineaţa şi la prânz, am circulat şi eu cu autobuzul, elevii când ies de la şcoli stau extrem de înghesuiţi. Este o aglomeraţie extraordinară! Se impune şi la noi. A venit timpul să ne gândim la această variantă, să avem linii speciale pentru elevi pe «Braicar». Mai ales dimineaţa. Poate că în felul ăsta mai descongestionăm traficul”, a afirmat Botea, la rubrica “alte probleme” a şedinţei.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să puncteze că nu este de acord cu o asemenea propunere din varii motive. În primul rând, pentru că ar însemna costuri suplimentare la buget, deoarece s-ar impune achiziţia de cel puţin 20 de autobuze, iar în al doilea rând pentru că ar limita gratuitatea abonamentelor elevilor strict pe aceste trasee.

“Aici trebuie o analiză foarte complexă, pentru că acest lucru se poate face doar prin achiziţia unor noi autobuze la «Braicar», ceea ce înseamnă o cheltuială foarte mare. Iar înfiinţarea unor linii de transport speciale în acest sens pentru elevii din Municipiul Brăila va conduce la obligativitatea folosirii abonamentelor elevilor doar pe acele linii de transport, lucru care nu este în beneficiul lor. Iar aici trebuie să analizăm în toată complexitatea această măsură care le va da voie elevilor să circule doar în intervalul 7:00 - 8:30 pe acele autobuze sau 14:00 - 15:00. În rest, elevii ar trebui să plătească pentru mijloacele de transport în comun. Lucru cu care eu nu pot să fiu de acord, deoarece elevii trebuie să meargă şi la bibliotecă şi în alte locuri pentru a-şi completa studiile şi activitatea specifică. De asemenea, ei se deplasează şi pe perioada Şcolii Altfel la diverse obiective şi mai sunt şi alte activităţi la care şcoala este implicată”, a declarat Dragomir.

 

«Încă 30 de autobuze este un efort foarte mare»

Mai mult, edilul-şef a dorit să sublinieze cât de greu i-a fost municipalităţii să achiziţioneze pentru “Braicar” cele 52 de autobuze noi, pentru a asigura transportul public de persoane din oraş, astfel că nu consideră în prezent o prioritate în a aloca şi mai multe fonduri tot pe achiziţia de autobuze.

“Să cumpărăm 20 - 30 de autobuze reprezintă un efort financiar foarte mare pentru Primărie. Imaginaţi-vă că doar ce am cumpărat 52 de autobuze noi în 2 ani şi 8 luni. Să mai cumpărăm încă 30 de autobuze este un efort foarte mare. Dar în următorul mandat consiliul poate analiza şi această variantă. Inclusiv cu ceea ce am zis mai devreme. Dar, repet, eu nu cred că e benefic pentru elevi, referitor la abonamente”, a conchis Dragomir.

Consilierul PND Bogdan Botea a insistat totuşi pe ideea că aceste autobuze destinate elevilor ar ajuta la descongestionarea traficului şi a precizat că s-ar putea achiziţiona şi prin leasing. Problema s-ar rezolva astăzi, nu peste cinci ani, iar municipalitatea nu ar avea de plătit o dobândă prea mare dacă banii se dau la timp, a dorit să mai adauge Botea.
Categorie articol: 

Comentarii