Mergi la conţinutul principal

Tranziţie cu succes de la şcoală la locul de muncă, pentru elevii cu dificultăţi de învăţare

• acesta este obiectivul general al unui proiect Erasmus, al Liceului Tehnologic “Grigore Moisil”

 

Accesul pe piaţa muncii este o provocare pentru tinerii din Europa, mai ales dacă aceştia provin din medii dezavantajate. Problema este vizibilă atât în ţările mai puţin dezvoltate economic cât şi în ţările mai puternice. Barierele cu care tinerii se confruntă sunt, printre altele, lipsa calificărilor educaţionale. Pentru a rezolva această problemă, diferite ţări din Europa au introdus „învăţarea orientată spre locul de muncă” sau mai degrabă „de formare la locul de muncă”, metodele din sistemul VET, pentru a crea o legătură mai bună între învăţarea bazată pe teorie şi instruire practică.                

A cincea întâlnire de proiect din cadrul PROIECTUL ERASMUS PLUS intitulat „WORK BASED TRAINING” (Pregătirea bazată pe activitatea în muncă în procesul de tranziţie de la şcoală la locul de muncă), în care Liceul Tehnologic „GRIGORE MOISIL” este partener, a avut loc în oraşul Braga din Portugalia, în perioada 13-14 octombrie 2016. Participanţii au fost instituţii din Italia, Turcia, Portugalia, Bulgaria, Slovenia, Suedia, Malta, Germania şi România.

Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” Brăila a fost reprezent de către Inspector Discipline Tehnice Daniela Condei din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila şi profesor de limba engleză-spaniolă Irina Cojocaru de la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” Brăila.

Proiectul se bazează pe examinarea diferitelor sisteme de tranziţie de la şcoală la activitatea în muncă şi constă în aplicarea de chestionare elevilor şi profesorilor, ilustrarea propunerilor şi exemplelor de bună practică într-un manual de bune practici.

Scopul general al proiectului este să asigure tranziţia cu succes de la şcoală la locul de muncă pentru elevii cu dificultăţi de învăţare.  Astfel se asigură integrarea cu succes a grupului ţintă pe piaţa muncii. Principala strategie de a atinge acest scop este schimbul de bune practici si experienţe bazate pe pregătirea în muncă în ţările partenere în proiect.

Sesiunea de lucru a debutat cu prezentarea oraşului Braga şi a regiunii, s-au exemplificat diferite abordări ale pregătirii practice, probleme organizatorice, următoarele etape de lucru şi responsabilităţi.

Obiectivul general al proiectului este de a găsi strategii de succes pentru a depăşi barierele în calea achiziţionarii de deprinderi practice,  cu scopul de a asigura succesul învăţării durabile şi integrarea cu succes a tinerilor pe piaţa forţei de muncă.

„În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult despre importanţa învăţământul profesional şi tehnic, iar una dintre preocupările principale ale liceul nostru este să asigurăm o bună pregătire a elevilor şi să formăm meseriaşi pe piaţa muncii”, a declarat Alexandru Diţă, director al Liceului „Moisil”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro