Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Transportul public în Brăila, coşmarul călătorilor

• rare sunt zilele în care brăilenii nu se plâng că, pe un traseu sau altul al Braicar, autobuzele circulă cu întârzieri de zeci de minute • călătorii sunt nevoiţi să aştepte în staţii amenajate precar, care nu oferă un minim de protecţie faţă de intemperii • cele 18 staţii SMART promise de autorităţi încă nu au intrat în fază de execuţie, deşi există buget alocat, iar lucrarea a fost câştigată la licitaţie de ceva vreme

 

În timp ce staţiile SMART promise de autorităţile locale se lasă aşteptate, brăilenii continuă să îndure canicula, ploile, frigul sau ninsorile - funcţie de anotimp - în staţii ale “Braicar” unde nu există nici măcar o copertină care să îi protejeze cât de cât de intemperii. Iar când autobuzele companiei de transport local au întârzieri de zeci de minute, indignarea cetăţenilor plătitori de impozite creşte exponenţial. “Copilul meu în vârstă de 11 ani a stat 55 de minute, în frig, într-o staţie de pe Şoseaua Buzăului, în zona Şcolii nr. 2. La un moment dat, ne-a sunat să ne spună că autobuzul nu mai vine şi să ne întrebe cum să procedeze. Trebuia să ajungă în Chercea. Am încercat să aflăm şi noi de la dispeceratul Braicar ce se întâmplă, dar persoana care ne-a răspuns la telefon ne-a vorbit pe un ton zeflemitor, transmiţându-ne că autobuzul de pe linia 41 are probleme la ambreiaj. «Ce, vouă nu vi se mai strică maşina?!», ne-a certat persoana respectivă şi ne-a închis telefonul. Ce atitudine e asta?! Unde sunt staţiile alea deştepte, care să afişeze dacă autobuzele au o problemă şi întârzie, ca să ştii ce ai de făcut?!”, se întreabă retoric brăileanul Ionuţ C., indignat de experienţa prin care a trecut copilul său.

Despre staţiile SMART se vorbeşte încă din primăvara acestui an dar proiectul nu a demarat efectiv nici până la ora actuală, deşi există un buget alocat şi un câştigător al licitaţiei. “Ne aflăm în faza în care verificatorul de proiect trebuie să îşi dea acceptul, ca să poată fi demarate lucrările. Sperăm ca în maxim o săptămână să înceapă treaba”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.

După cum v-am mai informat, Primăria urmează să amenajeze, într-o primă fază, 18 staţii SMART, pe două dintre principalele artere rutiere ale oraşului: Calea Călăraşilor şi Calea Galaţi, urmând ca astfel de facilităţi să fie amplasate, pe viitor, şi în alte zone din oraş. Valoarea contractată pentru proiectarea şi execuţia celor 18 staţii este de 890.953 lei, cu TVA, lucrarea fiind câştigată la licitaţie de SC CSV Infratech SRL Braşov. Termenul de execuţie este de 105 zile.

Va dura, aşadar, mai bine de trei luni pentru amenajarea celor 18 staţii, iar problema este că şantierul va fi deschis abia acum, în pragul iernii. Staţiile SMART vor avea structura metalică, grinzi şi pereţi laterali din inox satinat, sticlă securizată, iluminat pe led, branşament electric, hărţi transport public şi mobilier rezistent la vandalism. Dotarea cu echipamente de afişaj electronic se va face în cadrul unui proiect separat.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii