Mergi la conţinutul principal

Transport de bani falşi, interceptat la Brăila

* autoturismul cu care se deplasau tinerii fusese dat în consemn după ce aceştia au plasat o bancnotă în judeţul Ialomiţa * acţiunea pe parcursul căreia au fost prinşi tinerii a durat opt ore, fiind angrenaţi aproximativ 250 de poliţişti * bilanţul: peste 800 de sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare de aproximativ 160.000 lei, 1.857 de persoane legitimate şi 1.350 de autovehicule oprite în trafic

Doi tineri din Iaşi au ajuns pe mâna poliţiştilor de la Crimă Organizată după ce poliţiştii i-au oprit în trafic la Brăila şi au găsit asupra lor 63 de bancnote false. Maşina cu care aceştia se deplasau a fost dată în consemn de poliţiştii de la Ialomiţa, unde tinerii puseseră în circulaţie o bancnotă falsă cu puţin timp înainte. Ghinionul lor a fost că, în acea seară, la Brăila se desfăşura o amplă acţiune pe linia combaterii criminalităţii stradale, la care participau poliţişti din Brăila, Galaţi şi Bucureşti. Peste 250 de poliţişti împânziseră judeţul, astfel că şansele ieşenilor de a trece neobservaţi au fost inexistente.

{flv}10pol{/flv}

În jurul orei 21.00, pe timpul desfăşurării acţiunii "Brăila în siguranţă", lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa au dat în consemn un autoturism de culoare albă, înmatriculat la Iaşi, ai cărui ocupanţi au cumpărat peşte dintr-o localitate din judeţ, pe care l-au achitat cu o bancnotă de 100 de lei, despre care s-a stabilit că prezenta elemente contrafăcute. Un sfert de oră mai târziu, la intrarea în municipiul Brăila, o patrulă de poliţişti a oprit în trafic autoturismul şi i-a identificat pe şoferul Ştefan A. (23 de ani) şi pasagerul Cosmin Mihai B. (23 de ani), ambii din municipiul Iaşi. Fiind efectuat controlul amănunţit al maşinii, sub scaunul din dreapta a fost găsită o borsetă în care erau 47 de bancnote în valoare de 100 de lei fiecare, iar în torpedou se afla un portofel ce conţinea 16 bancnote, cu aceeaşi cupiură. "Banii au fost examinaţi de specialistul criminalist, care a constatat că unele serii se repetă la mai multe bancnote şi că aspectul fizic al acestora şi elementele de siguranţă nu corespund cu cele ale unor bancnote reale. Cercetările au fost preluate de către lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa", a precizat agent Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.
De altfel, pentru Brăila, banii falşi nu reprezintă o noutate absolută. În trecut au existat şi brăileni care au falsificat bani sau doar au pus în circulaţie bancnote false. În 2000, o bandă de traficanţi de bancnote româneşti falsificate a fost anihilată de Poliţie şi Parchet, după ce a pus în circulaţie patru hârtii de 100.000 de lei vechi. Infractorii, printre care şi un minor în vârstă de 16 ani, au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. În 2002, poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate au depistat un brăilean de 26 de ani care a falsificat bancnote de 100.000 de lei vechi. Într-o singură lună, Dorinel Lucian Petcu a falsificat 10 bancnote şi a pus în circulaţie 6 dintre acestea, cumpărând diverse bunuri de la mai multe magazine alimentare. În scurt timp, vânzătoarele şi-au dat seama că este vorba despre bani contrafăcuţi şi au alertat poliţia, care a pus imediat mâna pe falsificator. Pentru falsificarea bancnotelor, Petcu s-a folosit de un calculator, o imprimantă şi un scanner, ce au fost găsite în magazinul mamei sale. În calculator, oamenii legii au găsit matriţe pentru bancnote false de 2.000 lei, 50.000 lei, 100.000 lei şi tichete de masă.

Peste 800 de sancţiuni în opt ore

Acţiunea "Brăila în siguranţă", în timpul căreia au fost prinşi ieşenii cu bancnote false, a început vineri, la ora 18.00, şi s-a încheiat sâmbătă, la ora 2.00. În acest interval, în municipiu şi judeţ au fost prezente efective mărite de poliţie rutieră, ordine publică, investigaţii criminale şi intervenţie rapidă din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Brăila şi Galaţi, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti. Acţiunea a urmărit depistarea celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, în special a şoferilor care conduc autoturisme în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cât şi combaterea criminalităţii stradale. Bilanţul: 837 sancţiuni contravenţionale aplicate, în valoare de 159.140 de lei, şi bunuri de 14.000 lei ridicate în vederea confiscării.

Pe parcursul celor opt ore, poliţiştii au controlat 43 de societăţi comerciale, 52 de baruri, cinci case de schimb valutar şi amanet şi au legitimat 1.857 de persoane. În urma activităţilor desfăşurate au fost identificaţi şase suspecţi şi un urmărit naţional, au fost duse la îndeplinire trei mandate de executare a pedepsei cu închisoarea şi au fost aplanate nouă stări conflictuale. În trafic, oamenii legii au controlat 1.350 de autovehicule, 180 dintre şoferii traşi pe dreapta fiind testaţi alcoolscopic. Pentru abateri la regimul circulaţiei au fost ridicate, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 19 permise, dintre care două pentru depăşiri neregulamentare, cinci pentru consum de băuturi alcoolice şi 12 pentru neacordarea priorităţii pietonilor. De asemenea, au fost retrase 23 de certificate de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice ale vehiculelor. Din totalul celor 507 contravenţii constatate la regimul circulaţiei rutiere, preponderente au fost abaterile privind depăşirea vitezei legale, precum şi nepurtarea centurii de siguranţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro