Mergi la conţinutul principal
COMUNICAT DE PRESĂ

Transgaz şi CEGH au semnat Acordul de Cooperare în vederea constituirii HUB-ului gazier în România

  • Transgaz inaugurează primul obiectiv de investiţii de pe traseul BRUA: Staţia de comprimare gaze naturale de la Jupa, investiţie de peste 100 milioane de lei
  • brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz: “În funcţie de ceea ce hotărăşte Statul Român, în Romanian Gas Hub pot intra, în calitate de acţionari, companii/entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB etc”

 

Transgaz, operatorul de transport şi sistem (OTS) din România, şi Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare de la Baumgarten, Austria, au semnat, ieri,  un Acord de Cooperare în vederea înfiinţării societăţii române pe acţiuni “Romanian Gas Hub”, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT).

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz România, de domnul Ion Sterian, director general, şi de domnul Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înfiinţarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%.

Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

 

Ion Sterian, Director General al Transgaz SA: “Prin acest hub de gaze, Transgaz îşi afirmă rolul de leader în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice în România şi în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reuşită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României. Transgaz are capacitatea şi know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuşi să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale ţării. După implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, se va putea efectua majorarea de capital social al acesteia, majorare la care, conform Acordului de Cooperare, CEGH nu va subscrie acţiuni noi. Funcţie de ceea ce hotărăşte Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acţionari, companii/entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB ş.a “.

Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacţionare de la Baumgarten, aduce în asociere cunoştinţele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul şi estul Europei.

Prin înfiinţarea “Romanian Gas Hub” părţile doresc să asigure pe piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale în România şi să sprijine comercianţii gazieri în derularea afacerilor lor.

 Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG, precizează: “România, având un sistem mare de conducte gaziere şi o producţie naţională de gaze ridicată, asigură condiţiile ideale pentru un cadru de tranzacţionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacţionare din centrul şi estul Europei şi este mândru să susţină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România.”

Conform oficialilor Transgaz, România se bucură de o poziţie geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între pieţele bine dezvoltate din centrul Europei şi sursele de aprovizionare din SE Europei: “România are o reţea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producţiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an şi un consum de aproximativ 11 mld.mc/an”.

Reţeaua este operată de Transgaz şi dispune de cele mai bune condiţii esenţiale pentru crearea unui hub de gaze funcţional, lichid şi bine acceptat pe piaţa energetică.

Hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană.

De asemenea, hub-ul presupune regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale cu scopul obţinerii celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat.

 

Transgaz inaugurează primul obiectiv de investiţii de pe traseul BRUA: Staţia de comprimare gaze naturale de la Jupa

 

SNTGN Transgaz SA a inaugurat, astăzi, Staţia de Comprimare Gaze Naturale Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene şi care se dezvoltă în contextul necesităţii diversificării surselor de gaze în ţările din UE.

Evenimentul a avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali români şi europeni. Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Economiei, domnul Ilie Călin Bodea, a prezentat cu prilejul evenimentului, mesajul Ministrului Economiei, domnul Niculae Bădălău.

PROIECTUL BRUA-Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km, precum şi 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podişor, STC Bibeşti şi STC Jupa) fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria, şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria. Staţia de Comprimare Gaze Jupa este o instalaţie tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32” SCG Bibesti – SCG Jupa, DN 32” SCG Jupa – Ungaria, DN 20” Vest 1,DN 20” Vest 2. Scopul SCG Jupa judeţul Caraş Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Staţia este bidirecţională; ea poate comprima gaze atât din direcţia Bibeşti către direcţia Ungaria, cât şi din direcţia Ungaria către direcţia Bibeşti. STC Jupa include două Unităţi de Comprimare a Gazelor (una în funcţiune şi una de rezervă) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA având o putere de 4,6 MW/buc fiecare şi compusă din: 3 - Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop creşterea presiunii gazelor în vederea transportului; - Turbina de gaze SOLAR CENTAUR 50, care este motorul de acţionare al compresorului centrifugal.

Valoarea contractului de execuţie la 31.08.2019 (fără mentenanţă) pentru STC Jupa este de 103,56 milioane lei. Valoarea celor două unităţi de comprimare instalate în STC Jupa este de 12,6 milioane Euro.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis în data de 16 aprilie 2018.

Numărul mediu de lucrători şi specialişti români şi americani în santier este de 160, iar numărul maxim - 210.

 

Cu prilejul evenimentului menţionat, domnul Ion Sterian, Directorul General al Trangaz, a declarat: “Prin modul în care a gestionat până acum proiectul BRUA, Transgaz a dovedit că este capabil să gestioneze iniţiative strategice de amploare europeană. BRUA este în grafic, aşa cum am spus de fiecare dată, iar în perioada următoare vom continua să inaugurăm noi obiective de investiţii din cadrul acestui proiect. Mulţumesc tuturor angajaţilor Transgaz, precum şi tuturor contractorilor, pentru efortul depus. Pe lângă BRUA, Transgaz gestionează, simultan, alte proiecte majore de investiţii, precum cele care permit dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale astfel încât fiecare comunitate locală să aibă acces la gaze, dar şi gazoductul Ungheni-Chişinău, care va duce la creşterea gradului de securitate energetică regională şi va oferi o nouă perspectivă economică şi energetică Republicii Moldova”.

 

TRANSGAZ SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiţii de siguranţă, eficienţă şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România, în conformitate cu standardele UE de performanţă şi mediu înconjurător. Transgaz este o prezenţă activă pe piaţa de capital din România, fiind listat la Bursa de Valori Bucureşti. 58.5097% din acţiuni sunt deţinute de Statul Român prin Ministerul Economiei iar 41.4903% (free-float) de către acţionari minoritari. Compania operează o reţea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 mld.mc şi a gestionat în anul 2018 o cantitate de 13.07 mld. mc. gaze naturale. În calitate de operator de sistem şi de transport gaze naturale certificat conform celui deAl Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 TRANSGAZ este membru ENTSOG.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro