Mergi la conţinutul principal

Traian Băsescu revine la Cotroceni. Crin Antonescu nu renunţă la politică

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, cu o majoritate de 6 la 3, că referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat în 29 iulie, nu poate fi validat, cvorumul fiind de 46,24%, insuficient pentru o validare. Astfel, Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al României de la data publicării hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al CCR. De asemenea, la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte al României.
"Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă", se spune în comunicatul CCR.
Şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale a durat mai puţin de trei ore.
"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât : (...)confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns 'DA' la întrebarea 'Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?', iar 943.375 (11.15 %) au răspuns 'NU', arată CCR.

Crin Antonescu: „Rămân în serviciul oamenilor nedreptăţiţi"

Preşedintele interimar Crin Antonescu a fost primul oficial care a făcut o declaraţie publică după anunţul CCR, spunând că atât el, cât şi membrii PNL vor respecta decizia Curţii Constituţionale a României privind referendumul din 29 iulie, însă o consideră nedreaptă.
''Cursul procedurilor care urmează va fi parcurs, nimeni nu pune la îndoială respectarea hotărârii CCR. Considerăm hotărârea nedreaptă pentru că ignoră o majoritate reală a cetăţenilor care ar fi trebuit să constituie cvorumul. (...) CCR a refuzat să ia act că cel puţin peste 2 milioane de alegători români nu puteau figura în listele permanente şi nu puteau fi luaţi în calcul la cvorum'', a explicat Crin Antonescu, într-o declaraţie de presă la sediul PNL.
De aceea, spune el, nici nu va ieşi din viaţa politică, precizând că, de fapt, Traian Băsescu a fost demis în realitate de votul românilor.
''Nu mă retrag din politică, pentru că Traian Băsescu a fost demis în realitate, pe fond, de majoritatea cetăţenilor români. (...) Astăzi rămân şi eu şi PNL în serviciul oamenilor care sunt nedreptăţiţi (...) care şi-au spus cuvântul şi care şi l-au spus copleşitor'', a punctat Antonescu.
Acesta spune că nu renunţă la ideea unei noi suspendări a lui Traian Băsescu. Întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL, dacă ar putea fi luată în calcul o nouă procedură de suspendare a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va respecta litera Constituţiei, Antonescu a declarat: "Fără doar şi poate", a răspuns Antonescu.
În plus, întrebat fiind despre faptul că deprecierea leului ar fi fost determinată de criza politică, acesta a precizat că nu "înghite" povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu şi că nu îl interesează nici comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe această temă.

Cine a avut votul decisiv în CCR

Scorul de 6 la 3 pentru invalidarea referendumului a fost decis de judecător Aspazia Cojocaru, propusă în CCR de PSD. "Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile", a declarat pentru gândul Ion Predescu. "Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă", a precizat Ion Predescu (susţinător al punctului de vedere al USL), care a recunoscut, astfel, că decizia a avut un puternic caracter politic. Aspazia Cojocaru s-a arătat foarte deranjată de declaraţiile colegului său: "Ce înseamnă inclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. Întrebaţi toţi studenţii mei. Unul singur dacă găsiţi să vă spună altceva, vă rog să mi-l arătaţi. Dacă nu s-a atins pragul, care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă «Am luptat şi noi cât am putut»?!. Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!", a declarat Aspazia Cojocaru, pentru evz.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro