Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Traian Băsescu afirmă necesitatea constituirii Statelor Unite ale Europei

"Anul 2020 n-o să ne găsească tot în această formă, vă asigur, pentru că nu poate funcţiona şi nu este competitivă. UE pierde constant în ultimii 10 ani în competitivitate în raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice, şi când nu ai forţă economică, nu poţi fi nici forţă militară. Degeaba ataci Libia, că nu câştigi războiul", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a subliniat necesitatea securităţii în interiorul graniţelor Uniunii Europene, explicând că aceasta poate fi obţinută doar prin investiţii, iar în absenţa unei economii performante, acest lucru nu este posibil. Mai mult, spune şeful statului, în acest moment economia UE este "fragmentată" între cele 27 de state membre şi acest lucru "nu ne face competitivi".
Traian Băsescu a notat că performanţa economică nu poate fi realizată decât prin decizii politice fundamentale. "Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu, şi subiectul este extrem de delicat şi de dificil, pentru că trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, să convingem cele 27 de naţiuni că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o mare putere economică şi o putere militară", a conchis şeful statului.
Categorie articol: 

Comentarii