Mergi la conţinutul principal

Tragedia unui aviator brăilean

Pilotul care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic petrecut ieri, în apropierea unui aerodrom privat din judeţul Prahova, este brăilean. Toader Mircea s-a născut în comuna Măraşu, în 1953. Avea 58 de ani, dintre care 40 i-a dedicat aviaţiei, ajungând unul dintre cei mai respectaţi instructori de zbor din România. Cei care îi cunosc cariera şi extraordinarele aptitudini pentru această profesie nu îşi pot explica accidentul cumplit căruia i-a căzut victimă. "Din câte am auzit, testa un avion ultrauşor care trecuse printr-o serie de reparaţii. În timpul zborului i s-a oprit motorul, altfel nu ar fi fost posibilă o asemenea tragedie, la experienţa pe care o avea Mircea. El a pilotat numeroase tipuri de avion, în zeci de ani de carieră, şi era foarte bun în această meserie. Ştiu că, în urmă ce ceva timp,a reuşit să asambleze cu mâna lui, ajutat de câţiva colegi, un avion ultrauşor. Nici nu-mi vine să cred că acum nu mai este printre noi", ne-a spus, ieri, la câteva ore după producerea tragediei, Marian Covache, fost pilot în cadrul Aerodromului Militar Ianca şi bun prieten cu Toader Mircea, dar şi cu Victor Huci, cealaltă persoană care se afla în avionul prăbuşit.
După cum a relatat, ieri, presa centrală, accidentul s-a produs în jurul orei 12.00, în judeţul Prahova, la câteva sute de metri de pista aerodromului privat din comuna Şirna. Autorităţile locale au declarat, la scurt timp după incident, că avionul ultrauşor pilotat de Toader Mircea, în care se mai afla copilotul Victor Huci, 60 de ani, s-a prăbuşit în timpul efectuării unor manevre de zbor. În urma impactului violent cu solul, aparatul a luat foc, iar pilotul nu a mai avut nicio şansă de supravieţuire, fiind găsit carbonizat. Însoţitorul său a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat de urgenţă la un spital din Bucureşti. Starea sa era extrem de gravă, deoarece suferise arsuri de gradul I şi II pe 80 la sută din suprafaţa corpului şi pe căile respiratorii. Prognosticul medicilor era rezervat în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire. Victor Huci a activat ca pilot militar, în cadrul unităţii de aviaţie care a funcţionat la Ianca, în judeţul Brăila. În ultima perioadă era pilot privat şi instructor de zbor.

13avio1Mentor a peste 100 de piloţi

Toader Mircea, brăileanul îndrăgostit de zbor căruia i-a fost destinat să ţină manşa în mână până în ultima clipă, a fost mentorul a peste 100 de actuali piloţi. "Nea Mircea a fost un om deosebit, de la el am învăţat tainele pilotajului. Nu pot vorbi mai mult acum, sunt profund marcat de tragedia care s-a întâmplat", ne-a spus, ieri, Ionuţ S., unul dintre foştii săi elevi. Aptitudinile deosebite ale lui Toader Mircea în arta pilotajului au fost recunoscute încă de pe băncile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, pe care a absolvit-o în 1975. El povestea, în timpul unui interviu oferit presei acum doi ani, că i s-a propus să activeze ca instructor de zbor imediat după absolvire, ceea ce se întâmpla extrem de rar. De obicei, instructorii de zbor erau aleşi din rândul piloţilor care aveau o lungă experienţă în cadrul unităţilor de luptă. În acelaşi interviu, instructorul a povestit că a trecut printr-un incident de zbor în timpul căruia avionului pe care îl pilota i s-a oprit motorul. El a povestit că a urmat procedurile prevăzute pentru astfel de situaţii şi a reuşit să aterizeze forţat, dar în condiţii de siguranţă.
13avio2 Toader Mircea îşi pregătea avionul cu multă minuţiozitate înainte de decolare De-a lungul vremii, brăileanul Toader Mircea a pilotat avioane de şcoală şi acrobaţie dar şi avioane cu reacţie. În ultima perioadă, el oferea lecţii de zbor la bordul avioanelor ultrauşoare, în cadrul Aerial Club Galaţi. După cum se ştie, clubul gălăţean a amenajat un mic aerodrom privat lângă comuna Vădeni, judeţul Brăila, unde au avut loc, în ultimii doi ani, mitinguri aviatice cu avioane, motoparapante şi alte aparate de zbor ultrauşoare. În timpul acestor demonstraţii, organizatorii s-au bazat pe experienţa lui Toader Mircea, căruia i-au încredinţat misiunea de conducător de zbor.
În 2009, la scurt timp după inaugurarea aerodromului privat de la Vădeni, Toader Mircea a ajutat cotidianul nostru la realizarea unui reportaj. Articolul, intitulat "Brăila văzută de sus" a fost ilustrat cu fotografii realizate din avionul pilotat de reputatul instructor. Reporterul nostru a fost impresionat, în timpul acelei experienţe, de minuţiozitatea cu care Toader Mircea pregătea avionul înainte de decolare, de calmul cu care îl manevra în aer şi de încrederea pe care i-o inspira celui de lângă el, în timp ce explica parametrii de zbor sau oferea detalii despre priveliştea de jos, de la câteva sute de metri sub cabină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro