Mergi la conţinutul principal

Trafic cu fiole de vaccin anti AH1N1

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au sesizat organele competente pentru identificarea şi sancţionarea tuturor celor care încearcă să comercializeze diferite produse sub titulatura de "Cantgrip", după ce pe internet au apărut anunţuri de vânzare a unor doze cu numele vaccinului produs de "Cantacuzino". Potrivit unui astfel de anunţ, preţul unei doze de vaccin este de 190 de lei. "Ministerul Sănătăţii a fost atenţionat că pe internet şi pe adresele de e-mail au apărut o serie de anunţuri publicitare în care sunt oferite spre vânzare doze de vaccin antigripal Cantgrip. Atragem atenţia că nicio persoană fizică din România nu deţine vaccinul Cantgrip, produs de Institutul Naţional Cantacuzino, deoarece toate dozele din acest produs au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii care, în această perioadă, derulează o campanie de vaccinare gratuită, organizată la categoriile de persoane cu risc", precizează reprezentanţii ministerului.
Campania naţională de vaccinare a început pe 26 noiembrie, primele categorii vizate fiind elevii, studenţii, personalul medical şi politiştii de frontieră. Până în prezent, au fost distribuite 1,34 milioane de doze de vaccin pandemic şi au fost vaccinate peste 25.000 de persoane.
La nivelul judeţului Brăila, campania de vaccinare a început pe data de 30 noiembrie, când Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a distribuit aproape 1.000 doze de vaccin împotriva noului virus gripal, din cele 12.050 primite, către personalul medico-sanitar. Până săptămâna trecută, numai 122 de medici şi asistente au acceptat să fie imunizaţi împotriva virusului AH1N1. Deşi prima etapă a campaniei se încheie astăzi, 10 decembrie, DSP Brăila nu a mai primit raportarea dozelor de vaccin care au fost utilizate în ultimul timp pentru imunizarea personalului medico-sanitar, fiind de presupus că numărul nu a crescut semnificativ faţă de săptămâna trecută. "Campania de vaccinare se va extinde şi probabil luni vom şti care este situaţia dozelor folosite şi a stocurilor rămase neutilizate", ne-a spus dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.

Extinderea campaniei de imunizare

Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, extinderea campaniei de imunizare la întreaga populaţie din categoriile de risc. Astfel, vor fi vaccinate contra gripei porcine şi persoanele cu afecţiuni cronice, precum şi cele active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Gripă, cu scopul "limitării imediate a răspândirii virusului pandemic A/H1N1". Astfel, începând de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice. Sunt vizaţi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice. De asemenea, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie, vor putea solicita ministerului vaccinarea personalului. Prima companie care a solicitat şi căreia i s-a aprobat vaccinarea personalului este Kaufland România, companie cu peste 8.000 de angajaţi. Până în prezent, în România s-au înregistrat 14 decese ale unor pacienţi infectaţi cu A/H1N1, majoritatea suferind de boli asociate. "Vaccinarea este singura modalitate de limitare a răspândirii virusului gripal şi este puternic recomandată de către autorităţile sanitare naţionale şi internaţionale: Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ECDC. Atragem atenţia încă o dată că responsabilitatea civică este foarte importantă în această perioadă şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi chiar decese. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să ştie şi să fie conştientă că aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său", precizează reprezentanţii ministerului.
În judeţul Brăila s-au înregistrat până acum 16 cazuri de gripă porcină, dintre care ultimul al unei bolnave care a necesitat internarea, timp de trei zile, în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, din cauza unei insuficienţe respiratorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro