Mergi la conţinutul principal

Totul despre vot

Circa 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sint asteptati, duminica, la urne pentru a-si alege parlamentarii. Alegatorii pot sa isi exercite acest drept pe baza cartii de identitate, numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu. In judetul Braila, 314.488 de braileni cu drept de vot ar trebui sa se prezinte la urne. Cei care vor decide sa iasa din casa duminica pentru a se duce la vot, nu vor putea sa foloseasca nici la aceste alegeri parlamentare cartile de alegator, Guvernul hotarind printr-o ordonanta de urgenta ca acestea vor putea fi utilizate incepind cu alegerile parlamentare din anul 2012.

Drept garantat prin Constitutie - limitat printr-o lege

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cetatenii romani au drept de vot de la virsta de 18 ani, daca aceasta virsta a fost implinita pina in ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotarire judecatoreasca definitiva. Alegerile parlamentare in Romania se desfasoara cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului. Fiecare alegator are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputatilor si la un singur vot pentru alegerea Senatului. Fiecare alegator isi va exprima votul personal, exercitarea votului in numele altei persoane fiind interzisa. De asemenea, votul exercitat este secret si orice control asupra modului in care voteaza un alegator este interzis.
Legea mentioneaza ca participarea cetatenilor la alegeri se face pe baza liberului consimtamint al acestora. Din nefericire insa, Legea nr. 35/2008 a Votului Uninominal limiteaza toate aceste drepturi de mai sus, deoarece stipuleaza ca cetatenii nu pot vota decit in cadrul colegiului in care au adresa din actele de identitate, asadar, conform estimarilor ONG-urilor de profil, circa 10% dintre romanii cu drept de vot, care se vor afla pe data de 30 noiembrie in alta parte decit in colegiul in care au adresa, nu vor putea vota nici macar la urnele mobile.

280 de sectii de votare ii asteapta pe braileni

Pentru organizarea alegerilor au fost constituite circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. Numarul total al circumscriptiilor electorale este de 43. La alegerile din data de 30 noiembrie, au fost delimitate 315 colegii de deputat si 137 colegii de senator, corespunzator numarului senatorilor si deputatilor care vor fi alesi. Cele 315 mandate de deputat vor putea fi suplimentate cu maximum 18 mandate, rezervate, prin lege, candidatilor organizatiilor cetatenilor apartinind minoritatilor nationale care sint reprezentate in Consiliul Minoritatilor Nationale.
Pentru cei aproximativ 18 milioane de cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.104 sectii de votare, dintre care 221 vor functiona in cele patru colegii de deputat si doua colegii de senator din strainatate. In judetul Braila au fost infiintate 7 colegii uninominale, 5 pentru deputati - din care 3 in municipiu si 2 in judet - si 2 pentru Senatori. Totodata, au fost infiintate si 280 de sectii de votare, mai precis 145 in municipiu, 3 la Faurei, 10 la Ianca, 6 la Insuratei, iar in restul judetului 135. Paza sectiilor de votare va fi asigurata de 452 de politisti, 210 jandarmi, 58 politisti de frontiera, 40 lucratori din cadrul ISU si 250 de politisti comunitari. Astfel, politistii vor pazi 148 de sectii, jandarmii 52, politia de frontiera 22, ISU 20, iar Politia Comunitara 38 de sectii. In afara de acestia, s-au mai folosit efective pentru asigurarea ordinii in campanie, mai precis 110 de politisti pe zi, 25 de jandarmi si 3 politisti de frontiera.

702.200 de buletine de vot asteapta stampila "Votat" la Braila

Legea prevede ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare trebuie sa dispuna, cu o zi inaintea alegerilor, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. In ziua alegerilor, activitatea biroului electoral al sectiei de votare incepe la ora 6.00. Votarea incepe duminica, la ora 7.00 si are loc pina la ora 21.00, cind sectia de votare se inchide, acest program urmind sa fie afisat pe usa sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorii vor vota separat, in cabine inchise, aplicind stampila care poarta mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde numele si prenumele candidatului care doreste sa il reprezinte in Parlament. Potrivit legii, vor fi considerate nule buletinele de vot care nu poarta stampila de control a biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot avind alt model decit cel legal aprobat sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere ori in afara acestora. Aceste buletine de vot nu vor intra in calculul voturilor valabil exprimate.
Legislatia electorala foloseste, pentru prima data la aceste alegeri, notiunea de "voturi albe", prin care se intelege buletinele introduse in urne si care nu au aplicata stampila "VOTAT". Aceste buletine nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.
La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinind si anulind buletinul de vot initial si facind mentiunea corespunzatoare in procesul-verbal al operatiunilor de votare. Precizam ca pentru judetul Braila, au fost tiparite 351.000 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor si 351.200 pentru Senat, au fost confectionate 280 stampile de vot cu “Anulat” si 280 de control, precum si 390 urne mari si 145 urne mici. Totodata, de la nivel central s-au trimis la Braila 1.190 stampile cu "Votat", din care 20 au fost predate Judecatoriei, dar si 360.000 de timbre autocolante.

Procedura standard in caz de suspendare a votarii la o sectie

Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului stabileste ca presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi din rindul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea va fi anuntata prin afisare la usa localului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. In timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare trebuie sa ramina sub paza permanenta. De asemenea, nu pot parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare in acelasi timp.

CASETA

Cine voteaza la urna mobila

Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sint netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru ca acesta sa poata vota. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, iar acesta poate fi deplasata numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare. Legea prevede ca persoanele netransportabile pot vota folosind urna speciala numai daca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective si numai daca se asigura secretul votului. De asemenea, vor putea vota cu urna speciala persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sint in executarea unei condamnari, dar nu si-au pierdut drepturile electorale, cu conditia ca persoana privata de libertate sa domicilieze in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla locul de detentie.
Solicitarea de trimitere a urnei speciale trebuie sa fie scrisa personal de catre solicitant si se depune prin intermediul apartinatorilor acestuia la sectia de votare unde persoana lipsita de libertate este arondata conform domiciliului.


CASETA

Contraventii si infractiuni la alegeri

Legea stabileste ca reprezinta contraventii refuzul de a se permite alegatorului, care face dovada ca are dreptul sa voteze in sectia de votare la care se prezinta pentru exercitarea dreptului de vot, refuzul de a permite accesul in sectia de votare al candidatilor sau al persoanelor acreditate sa asiste la desfasurarea operatiunilor electorale, refuzul de a se primi si inregistra o sesizare scrisa si refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii. Tot contraventii constituie refuzul nejustificat de a inmina buletinul de vot si stampila de votare alegatorului care a semnat in lista electorala si purtarea, pe durata votarii, de catre membrii birourilor sectiilor de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala. Potrivit legislatiei electorale, sint infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea, impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales, inscrierea, cu buna stiinta, in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu sint inscrise in lista electorala, violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Legea stabileste ca in acest caz sint exceptate bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemne de partid.
De asemenea, fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. In acest caz si tentativa se pedepseste.
Mai sint infractiuni: atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii si introducerea in uz si folosirea unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse, care altereaza inregistrarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare, totalizeaza cu erori sau duce la repartizarea mandatelor in afara prevederilor legale, precum si introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro