Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tot mai mulţi brăileni visează la încălzire cu panouri solare

Tot mai mulţi brăileni încearcă să obţină bani din partea statului pentru a-şi monta acasă instalaţii de încălzire care utilizează energie regenerabilă - panouri solare, pompe de căldură, instalaţii termice pe bază de peleţi etc. De la 1 iunie, de când a debutat actuala sesiune a programului "Casa Verde", la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila au fost depuse 49 de dosare cu cereri de finanţare. "Este un număr semnificativ mai mare faţă de dosarele depuse anul trecut, în aceeaşi perioadă de timp", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM. Cele mai multe cereri - 40 - vizează montarea de panouri solare, opt sunt axate pe centrale pe bază de peleţi, iar una singură pe pompe de căldură alimentate cu energie din subteran. Pentru panouri solare şi centrale cu peleţi, solicitanţii pot primi un împrumut nerambursabil, din Fondul pentru Mediu, de până la 6.000 lei, în timp ce pentru pompele de căldură suma maximă ce poate fi acordată este de 8.000 lei. Dacă investiţia depăşeşte ajutorul primit de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) Bucureşti, diferenţa este suportată de beneficiar. În situaţia în care beneficiarul achiziţionează un panou solar, de exemplu, cu doar 3.000 lei, i se va deconta numai această valoare.
După cum precizează autorităţile de mediu, scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzat de arderea lemnului şi combustibililor fosili. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru Mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea folosirii surselor de energie regenerabile, nepoluante.
Fondurile sunt alocate fiecărui judeţ în funcţie de numărul de locuitori. Având înregistraţi 373.174 de locuitori, Brăilei i s-au repartizat anul acesta, pentru finanţarea cererilor din programul "Casa Verde", 1.721.205 lei. Depinde de numărul dosarelor depuse şi aprobate dacă această sumă va fi utilizată în totalitate sau nu.
Anul trecut, Brăila a avut un disponibil de 1.893.325 lei, iar numărul dosarelor depuse la APM s-a ridicat la 112. Dintre acestea, autorităţile de mediu au reuşit să verifice, până la data la care ne aflăm, 88, dintre care au aprobat 79. Prin urmare, încă se mai lucrează la verificarea a 14 dosare depuse anul trecut, astfel încât putem concluziona că solicitările din acest an vor intra în lucru ceva mai târziu.
Persoanele fizice interesate să aplice în cadrul programului "Casa Verde" pot consulta ghidul de finanţare publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 310/05.05.2011, disponibil pe
pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu la secţiunea aferentă acestui program.
Categorie articol: 

Comentarii