Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tosca sopranei HARICLEA DARCLEE!

* seară de operă sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 18.55, deschiderea stagiunii 2019-2020 la Teatrul Scala din Milano cu noua producţie a operei “Tosca" de Giacomo Puccini, în transmisiune directă”

 

 

“Nu este, pur şi simplu, TOSCA ci...Tosca sopranei HARICLEA DARCLEE!”- a precizat la finalul interviului pe care l-a oferit, în exclusivitate Serii de operă, unul dintre cei trei protagonişti ai spectacolului cu care faimosul Teatro alla Scala îşi va deschide sâmbătă, de Sant'Ambrogio, noua stagiune.

Îmi imaginez că inaugurarea stagiunii la Scala pentru prima dată cu Tosca, o capodoperă compusă de Puccini pentru legendara soprană româncă Hariclea Darclée, este un motiv de mândrie şi onoare pentru naţiunea dumneavoastră şi cultură. Cu atât mai mult cu cât versiunea care se va cânta va fi cea originală, din anul 1900, pe care a interpretat-o Darclée şi care nu a mai fost reluată niciodată. Deci nu este pur şi simplu Tosca”...- a completat Francesco Meli, interpretul rolului Mario Cavaradossi - în deschiderea stagiunii scaligere, şi unul dintre cei mai apreciaţi tenori ai Timpului nostru, într-un interviu deosebit de afectuos şi consistent. Pentru că, dacă nu ştiaţi, Francesco Meli este laureat al Concursului Internaţional de Canto care poartă numele legendarei artiste Hariclea Darclee; şi a urcat pentru întâia oară pe o scenă lirică, la...Brăila: alături de marea soprană Mariana Nicolesco, fondatoarea, preşedinta şi...”sufletul” acestui concurs.

Eram foarte tânăr, abia împlinisem 21 de ani, şi foarte emoţionat pentru că soseam într-o ţară unde nu mai fusesem, după un lung voiaj cu maşina prin câmpiile române, unde aveam să cunosc această mare personalitate care este Mariana Nicolesco" (...) “Am trăit nişte emoţii, extraordinare la Brăila. Şi îmi amintesc foarte bine dirijorul ca şi pe Roxana (Roxana Briban n.r.) care, din păcate, nu mai este printre noi de mai mult timp (...) Cu acel prilej, aveam să cunosc şi pe baritonul George Petean cu care aveam să cânt de foarte multe ori în carieră, devenit un foarte bun prieten al meu...”- a mai spus Francesco Meli în interviul pe care îl puteţi asculta, integral, în cea de-a doua pauză a transmisiunii noastre directe.

Nu este, pur şi simplu TOSCA, ci o “Tosca” cu... Anna Netrebko!

...Anna Netrebko fiind - în opinia mea, sub toate aspectele, o soră geamănă a Floriei Tosca în zilele noastre. O supervedetă! Şi, o pasională! Iubind plenar viaţa şi dăruindu-se total Iubirii şi artei de a cânta, asemeni celebrei Primadonne a anilor 1800. “Geamănă”, dar totuşi, nu “identică” cu Tosca! - un motiv în plus să-i urmărim evoluţia de sâmbătă de la Scala, chiar dacă, unii dintre noi, am urmărit-o şi anul trecut, la debutul ei în rol de la Teatrul Metropolitan din New York.

Pentru supervedeta Netrebko, aceasta este cea de- a II-a inaugurare de stagiune la Teatrul “Scala” din Milano: “Stagiunea-stagiunilor”, în "Teatrul-teatrelor”- cum este considerată, SCALA.

Iar Tosca, este rolul pe care urmează să-l interpreteze cel mai mult în următorul an: reluându-l la MET - în martie şi aprilie, apoi la Opera Regală din Londra - în luna iulie, iar în august, în cadrul renumitului festival de la Salzburg.

Cât îi priveşte pe ceilalţi doi protagonişti...

Tenorul italian Francesco Meli (39 de ani) a cântat o singură dată rolul Cavaradossi: în 2016, la Teatrul “Carlo Felice” din Genova; spre deosebire de baritonul Luca Salsi (44 de ani), pentru care producţia scaligeră este a III-a producţie cu rolul Scarpia - după cele de la Roma şi Paris.

În schimb, Meli a mai inaugurat o stagiune - în 2015 şi tot alături de Anna Netrebko (“Giovanna D'Arco”) la Scala, unde a mai cântat, încă în 3 producţii: “Trubadurul”, “La Gioconda”şi “La Traviata”; şi va reveni pe faimoasa scenă milaneză în noua stagiune, cu două dintre rolurile lui de referinţă, Manrico şi Enzo.

Iar dacă este 7 decembrie şi deschiderea stagiunii scaligere...

... atunci, invitatul meu în studio, este excelentul comentator al fenomenului operistic, dr. Stephan Poen: medic foniatru, Doctor în Medicină şi Muzicologie la Roma, soţul marii noastre mezzosoprane Elena Cernei, conferenţiar în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” şi, de peste 2 decenii, colaboratorul Serii de operă, drag şi fidel.

Seara de operă sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 18.55, deschiderea stagiunii 2019-2020 la Teatrul Scala din Milano cu noua producţie a operei “Tosca" de Giacomo Puccini, în transmisiune direct”.

 
Categorie articol: 

Comentarii